Αεροπλάνο και Εγκυμοσύνη

Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
19/10/2015
Δωρεά μιτοχονδριακού DNA: Μάθετε τα πάντα για τη νέα εμβρυολογική τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση
23/12/2015
Εμφάνιση Όλων

Αεροπλάνο και Εγκυμοσύνη

Eίναι ασφαλές το ταξίδι με αεροπλάνο κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης?

Για όλους τους πρακτικούς λόγους, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ναι.Εντούτοις, μερικές ανησυχίες έχουν προκύψει σχετικά με την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς επίσης και με την αφυδάτωση και τις θρομβώσεις που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Όσον αφορά στην έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία, οι διαθέσιμες μελέτες είναι ελλιπείς, και σχετίζονται μόνο με αεροσυνοδούς και ανθρώπους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο πολύ συχνά. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι ένα περιστασιακό αεροπορικό ταξίδι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων για την υγεία ενός εμβρύου.

Επειδή η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα για σχηματισμό θρόμβων, η ακινησία κατά την διάρκεια μακροχρόνιων πτήσεων μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από το χαμηλό επίπεδο υγρασίας στην καμπίνα, που οδηγεί σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πυκνότητα του αίματος και την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων. Όμως, εάν κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας συχνά νερό και αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς επίσης αν σηκώνεστε από το κάθισμα σας ανά 1­2 ώρες, δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσδιορίζονται ως χαμηλού κινδύνου, μπορεί αναπάντεχα να εξελιχθεί σε μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη. Εάν αυτό εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για το έμβρυο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει οπουδήποτε και μια αεροπορική πτήση δεν συμβάλλει στο να αυξηθούν οι πιθανότητες του να συμβεί.

Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.