Ανδρική υπογονιμότητα-ας επικρατήσει ο καλύτερος…

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος; Πότε μια γυναίκα πρέπει να τον κάνει & γιατί είναι τόσο σημαντικός;
26/01/2015
Aναπαραγωγική Χειρουργική
01/04/2015
Εμφάνιση Όλων

Ανδρική υπογονιμότητα-ας επικρατήσει ο καλύτερος…

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Ο Παναγιώτης Πολύζος, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, μας εξηγεί με ποιες σύγχρονες μεθόδους και γιατί γίνεται η επιλογή σπερματοζωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Η μορφολογία του σπέρματος φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην καλή ποιότητα των εμβρύων που προκύπτουν σε μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και στον βαθμό εμφύτευσης των εμβρύων στο ενδομήτριο, και άρα στην εγκυμοσύνη που θα προκύψει από αυτή την προσπάθεια. Σε μελέτες που έχουν γίνει με επιλεγμένο μορφολογικά σπέρμα έχει διαπιστωθεί ύπαρξη 10% περισσότερων άριστων εμβρύων σε σχέση με προσπάθειες εξωσωματικής όπου το σπέρμα δεν επιλέχθηκε με βάση την «λεπτομερή» μορφολογία του. Επίσης τα ποσοστά των κλινικών κυήσεων και των γεννήσεων ήταν υψηλότερα στη πρώτη ομάδα.

 

Τα τελευταία λίγα χρόνια, το ρόλο της φύσης στην επιλογή του καλύτερου μορφολογικά (αλλά και μεταβολικά και πιθανόν χρωμοσωμικά) σπερματοζωαρίου προκειμένου να αναπαραχθεί ο άνθρωπος, έχει παίξει η επιστήμη, τουλάχιστον στην περίπτωση όπου η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή υπάρχει στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη της «λεπτής δομής» του σπερματοζωαρίου, που γίνεται κάτω από το μικροσκόπιο με ειδικό πρόγραμμα από τον επιστήμονα της αναπαραγωγής τον βοηθά στο να επιλέξει τα σπερματοζωάρια εκείνα που θα δώσουν καλύτερα, βιώσιμα έμβρυα με περισσότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή με το ακρωνύμιο IMSI (IntracytoplasmicMorphologicallySelectedSpermInjection – Ενδοκυτταροπλασματική Έγχυση ενός Μορφολογικά Επιλεγμένου Σπερματοζωαρίου).

 

Ένας συνδυασμός επιστημονικών μεθόδων, όπως η καλλιέργεια αυτών των επιλεγμένων σπερματοζωαρίων σε ειδικά καλλιεργητικά υγρά (όπως το υαλουρονικό οξύ), μπορούν επιπλέον εκτός από την καλή μορφολογία να μας δείξουν εκείνα τα σπερματοζωάρια που είναι και πιο άρτια χρωμοσωμικά, γενετικά και μεταβολικά. Η ονομασία της μεθόδου αυτής, που χρησιμοποιεί το υαλουρονικό οξύ για να μιμηθεί τη δράση του ωαρίου στην επιλογή του καλύτερου σπερματοζωαρίου, είναι PICSI (PhysiologicalSpermInjection – Κυτταροπλασματική Μικροέγχυση Σπερματοζωαρίου υπό Φυσιολογικές Συνθήκες).

 

Όλα αυτά στη φύση γίνονται από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και από το ωάριο, και είναι πολύ σημαντικά, ειδικά σε ένα είδος όπως το ανθρώπινο, όπου η μορφολογία αλλά και οι υπόλοιπες παράμετροι του σπέρματος των ανδρών, όπως ο αριθμός και η κινητικότητα, είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά. Επιπλέον, το ανθρώπινο είδος, λόγω των συνθηκών διαβίωσης βομβαρδίζεται με  χιλιάδες μεταλλαγές του γονιδιώματος, πολλές από αυτές ικανές να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές, φέρνοντας μαζί τους τις πληροφορίες για ασθενέστερο, πιο εκφυλισμένο σπέρμα. Ο ρόλος λοιπόν του ωαρίου εδώ (τον οποίο μιμούνται οι εργαστηριακές μέθοδοι) είναι να κάνει την φυσική επιλογή των σπερματοζωαρίων, όχι μόνο βάσει της μορφολογίας, αλλά και του μεταβολικού και γενετικού δυναμικού του.

 

Ας επικρατήσει ο καλύτερος λοιπόν, και όχι μόνο ο ομορφότερος!!

Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.