Η υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η σχέση σας με το σύντροφό σας και τον περίγυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
15/10/2014
Θα πρέπει να σταματήσω την κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη;
15/10/2014
Εμφάνιση Όλων

Η υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι σημαντικό να πάρετε εξειδικευμένη προγεννητική φροντίδα από το γιατρό και τη μαία σας μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, γι αυτό κλείστε ένα ραντεβού έγκαιρα για την πρώτη επίσκεψη σας.

Αμέσως, είναι μια καλή ιδέα να αρχίσετε να αποφεύγετε τα πράγματα που δεν είναι ασφαλή για την ανάπτυξη του μωρού σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, ορισμένα τρόφιμα, και πολλά άλλα. Ρωτήστε για το τι είναι ασφαλές και τι όχι, και πάρτε συμβουλές από τον γιατρό σας σχετικά με ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα βοηθήσει εσάς και το μωρό σας να ευδοκιμήσετε. Για παράδειγμα ξεκινήστε φολικό οξύ. Ακολουθείστε μια θρεπτική διατροφή, βρείτε φιλικούς τρόπους για άσκηση και εξασφαλίστε προϋποθέσεις για καλό ύπνο. Και πάλι, μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς.

Βεβαιωθείτε για την σωστή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε ό, τι τρώτε, πόσο τρώτε και πόσο συχνά.

Μπορεί να βρείτε ότι ο ύπνος είναι δύσκολος ή δυσάρεστος, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου της κύησης. Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά σας είναι καλύτερος για εσάς και το μωρό σας σε στο τελευταίο μισό της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία σας, επειδή οι ορμονικές αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές . Μπορεί να αντιμετωπίσετε τα γεγονότα με αυξημένη συναισθηματικότητα, ή να αισθανθείτε κυκλοθυμική ή αγχώδης. Τουλάχιστον 1 στους 10 έγκυες γυναίκες υποφέρουν από κρίσεις κατάθλιψης.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν 10 έως 15 προγεννητικές επισκέψεις. Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά ο γιατρός σας θα ελέγχει το μωρό σας με υπερηχογράφημα, την αρτηριακή πίεση και τα ούρα. Σε όλη τη διάρκεια της κύησης θα κάνετε μια σειρά εξετάσεων για να ελέγξετε  την υγεία σας και εξειδικευμένες εξετάσεις στο έμβρυο προκειμένου να αποκλειστούν διάφορες ανατομικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Λίγες γυναίκες έχουν μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη και χρειάζονται ειδική φροντίδα και πιο στενή παρακολούθηση για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Περίπου 1 στις 10 έγκυες γυναίκες χρειάζεται να παραμείνουν στο κρεβάτι για να συνεχιστεί η κύηση με ασφάλεια.

 

 

Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.