Κύστεις ωοθηκών
20/01/2014
Κυστίτιδα
20/01/2014
Εμφάνιση Όλων

Κύστη στην ωοθήκη

Η κύστη της ωοθήκης είναι σακούλες γεμάτες με υγρό, παρόμοιες με φουσκάλες. Μια συνηθισμένη κύστη έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού, είναι συνήθως άκακη και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργική αφαίρεση. Ένα μικρό ποσοστό των κυστών είναι σοβαρές είτε γιατί σπάνε είτε γιατί γίνονται καρκινογόνες.

Παρόλο που οι νεαρές γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κύστες, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και φεύγουν χωρίς θεραπεία.Ορισμένες κύστες μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας/ πίεσης στην κοιλιακή χώρα.

Τύποι κυστών ωοθήκης

  • Η λειτουργική κύστη είναι συνηθισμένη στις νεαρές γυναίκες. Μεγαλώνουν και μετά εξαφανίζονται κατά τον κύκλο περιόδου της γυναίκας.
  • Λιγότερο συνήθεις είναι οι ανώμαλες κύστες, οι οποίες εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα στην ωοθήκη. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις αλλά υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινογενείς.

Η ενδομητρίωση μπορεί να ενθαρρύνει τις ανώμαλες κύστες όταν η επένδυση της μήτρας έχει αποκοπεί και μεγαλώνει πάνω στις ωοθήκες. Αυτού του είδους τις κύστες, οι γιατροί τις αποκαλούν ‘chocolate cysts’ (σοκολατοειδείς), γιατί περιέχουν παλιό σκούρο αίμα.

Κάθε μήνα, αυτές οι κηλίδες της επένδυσης της μήτρας αιμορραγούν, αλλά το αίμα παγιδεύεται μέσα στην κύστη βοηθώντας την να μεγαλώσει. Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν στο μέγεθος του γκρέιπφρουτ! Στο τέλος αυτές οι κύστες σπάνε. Κατά το σπάσιμό τους, μπορούν να προξενήσουν ζημιά στην ωοθήκη και να προκαλέσουν οξύ πόνο.

Διάγνωση Λαπαροσκόπηση κύστης ωοθήκης

  • Υπέρηχοι – το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και στέλνει υπερηχητικά κύματα μέσα από τα όργανα, εμφανίζοντας τυχόν ανωμαλίες στο κομπιούτερ και στο ραδιογράφο.
  • Εξέταση της κοιλιακής χώρας – ο γιατρός πιέζει την κοιλιά σας για να νιώσει το μέγεθος και σχήμα των ζωτικών οργάνων.

Θεραπείες Λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης  ωοθήκης

  • OCP Συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι – θα βοηθήσει να συρρικνωθεί η κύστη. Η συνέχιση του χαπιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άλλης κύστης κατά 70% (Glenville).
  • Αναρρόφηση με τη βοήθεια υπέρηχου – όπως δηλώνει και το όνομα είναι μια διαδικασία με υπέρηχο και τοπικό αναισθητικό. Με την βοήθεια μιας ένεσης μουδιάζει η περιοχή της κοιλιάς όπου φαίνεται η κύστη και τότε μια βελόνα περνάει μέσα στην κύστη και αφαιρεί το υγρό.
  • Διακολπική αναρρόφηση / βιοψία με υπέρηχους – πάλι χρησιμοποιώντας υπέρηχους, μόνο που αυτή την φορά ο καθετήρας μπαίνει μέσα στον κόλπο, για να μπορέσει να πλησιάσει την κύστη ευκολότερα. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, θα σας δοθεί μια ενδομυική παυσίπονη ένεση.
  • Λαπαροσκοπική αναρρόφηση ή κυστεκτομή ωοθήκης – είναι μια εγχείρηση που εκτελείται κάτω από ολική αναισθησία. Παρακαλώ δείτε τις πληροφορίες λαπαροσκοπής/ λαπαροτομής.
Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.