Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν?

Διαβήτης κύησης
14/11/2018
Εμφάνιση Όλων

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν?

Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή αν έχουν περισσότερες πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα υγείας.

Όντως ισχύει ότι τα IVF μωρά είναι διαφορετικά και αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι οι γονείς τους προσφέρουν πολύ χρόνο και ενέργεια στην ανατροφή τους, επειδή τα αγαπάνε πάρα πολύ δυνατά.

Από βιολογική άποψη, ένα μωρό εξωσωματικής είναι ακριβώς ίδιο με ένα φυσιολογικό μωρό, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη διότι αυτό που κάνουμε με την μέθοδο IVF είναι να μιμούμαστε την ίδια τη φύση. Με απλά λόγια, με την μέθοδο της εξωσωματικής κάνουμε στο εργαστήριο ακριβώς την ίδια διαδικασία που γίνεται και μέσω της σωματικής επαφής ενός ζευγαριού.

Αντί το σπέρμα να γονιμοποιεί τα ωάρια μέσα στην μήτρα (όπως γίνεται με τα γόνιμα ζευγάρια), η αντίστοιχη διαδικασία γίνεται στο εμβρυολογικό εργαστήριο και στη συνέχεια το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για γενετικές ανωμαλίες, κάτι το οποίο πρέπει να είναι σαφές στα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Είναι λοιπόν καιρός να εξαλείψουμε πλέον τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση, που δημιουργούν αναίτιες φοβίες και αμφιβολίες.

 

Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής

Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ

Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.