Υστερεκτομή
22/01/2014
Τεστ ΠΑΠ και Κολποσκόπηση
22/01/2014
Εμφάνιση Όλων

Τεστ ΠΑΠ

Τεστ ΠΑΠ ή αλλιώς τεστ Παπανικολάου , είναι μια απλή εξέταση με την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας και διαπιστώνει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Ο Έλληνας γιατρός και βιολόγος Γεώργιος Παπανικολάου ανακάλυψε την μέθοδο των επιχρισμάτων για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η μέθοδος είναι παγκοσμίως γνωστή με την ονομασία τεστ ΠΑΠ για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών.

Έχουν σωθεί πολλές γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας κάνοντας προληπτικά το τεστ ΠΑΠ.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα γιατί το τεστ ΠΑΠ δείχνει εάν υπάρχουν αλλοιώσεις ύποπτες των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης με το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύονται και ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή (λοιμώξεις ή και έρπητας), καθώς και μολύνσεις, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες.

Η ηλικία που πρέπει να κάνει μία γυναίκα το τεστ ΠΑΠ είναι μετά από την πρώτη σεξουαλική επαφή ή 21 ετών. Ο γυναικολόγος με την βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας και με μία μικρή ξύλινη σπάτουλα και ένα εργαλείο σαν μαλακό βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο.

Το δείγμα αυτό λέγεται κολπικό επίχρισμα και τοποθετείται σε ένα <<πλακίδιο>> και εξετάζεται από κυτταρολόγο.

Η λήψη του επιχρίσματος είναι εντελώς ανώδυνη. πιθανότατα μετά την εξέταση να δει η γυναίκα λίγο αιματάκι, που είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει μετά από λίγες ώρες.

Η πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σου είναι η καλύτερη ημέρα να κάνεις το τεστ ΠΑΠ.

Δεν πρέπει για 48 ώρες να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, να φορέσεις ταμπόν, να χρησιμοποιήσεις σπερματοκτόνα, αφρούς ή ενδοκολπικές αλοιφές ή κολπική πλύση 24 ώρες πριν το τεστ ΠΑΠ.

Η πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι να γίνεται το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο.

Με το τεστ ΠΑΠ εντοπίζονται και οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (H.P.V) Human papillomavitus.

Υπάρχουν 100 περίπου τύποι του HPV που δεν είναι ογκογόνοι όλοι όμως μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως τα κονδυλώματα.

Ο διάδοχος του τεστ ΠΑΠ θα είναι η εξέταση HPV DNA τα επόμενα χρόνια.

Dr. Πολύζος
Dr. Πολύζος
Ο Παναγιώτης Πολύζος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ως Επιμελητής του Τμ. Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Hammersmith University Hospital-Λονδίνου με τον διάσημο Prof. Lord Robert Winston, ειδικεύτηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε θέματα γονιμότητας & στη λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική. Διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής του Kings College Hospital-Λονδίνου στο Fetal Medicine Foundation με τον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nikolaides & εξειδικεύτηκε στην εμβρυομητρική ιατρική αποκτώντας ευρύτατη εμπειρία στη μαιευτική & γυν/κή υπερηχογραφία, στις διαγνωστικές επεμβάσεις (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης, λήψη εμβρυϊκού αίματος) & στη μαιευτική κυήσεων υψηλού κινδύνου (δίδυμη, τρίδυμη κύηση κ.λπ.). Σήμερα δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.