Πίνακας Περιεχομένων

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Στάδια Εγκυμοσύνης

Πρώτο Τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη σας: 2 εβδομάδες

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται μια αύξηση στην ποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κινείται μέσα στο αίμα σας και δρά έτσι , ώστε η μήτρα σας να σχηματίσει εύφορο έδαφος για να δεχτεί και να συγκρατήσει ένα πιθανώς γονιμοποιημένο ωάριο. Την ίδια στιγμή, στις ωοθήκες σας, τα ωάρια ωριμάζουν στα ωοθυλάκια. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας (περίπου γύρω στη 14η ενος κύκλου 28 ημερών), που έχετε ωορρηξία, ένα από τα ωάρια σας ελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο του και παρασύρεται σε μια σάλπιγγα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 24 ωρών, το ωάριο θα γονιμοποιηθεί, αν ένα από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια , καταφέρει να κολυμπήσει σε όλη τη διαδρομή από τον κόλπο σας μέσω του τραχήλου της μήτρας σας, στη σάλπιγγα, και να διεισδύσει στο ωάριο. Μόνο περίπου 400 σπερματοζωάρια θα επιβιώσουν από το επίπονο ταξίδι περίπου δέκα ωρών μέχρι το ωάριο, και μόνο ένα θα καταφέρει να διαπεράσει την εξωτερική μεμβράνη του. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 έως 30 ωρών, ο πυρήνας του σπέρματος θα συγχωνευθεί με το ωάριο και θα συνδυάσουν το γενετικό υλικό τους. Αν το σπερματοζωάριο φέρει ένα χρωμόσωμα Υ, το μωρό σας θα είναι αγόρι. Αν είναι ένα χρωμόσωμα Χ, θα καλωσορίσετε ένα κορίτσι. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού 3-4 ημερών από την σάλπιγγα εως τη μήτρα, το γονιμοποιημένο ωάριο, που τώρα ονομάζεται ζυγωτό, θα διαιρεθεί σε 16 πανομοιότυπα κύτταρα. Μόλις εισέρχεται στην μήτρα, το ζυγωτό ονομάζεται μορίδιο. Μία ή δύο ημέρες αργότερα, θα εγκατασταθεί στο φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας, συνεχίζοντας την αλματώδη ανάπτυξη και το μετασχηματισμό του. Τώρα το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι μια μικρή μπάλα από κύτταρα που επίσημα αναφέρεται από τους επιστήμονες ως βλαστοκύστη: Έχει μια εσωτερική κυτταρική μάζα, που θα γίνει το ίδιο το έμβρυο, μια κοιλότητα υγρού που θα γίνει ο αμνιακός σάκος, και μια εξωτερική μάζα κυττάρων που θα γίνει ο πλακούντας, το πεπλατυσμένο όργανο που προμηθεύει με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά το μωρό σας και μεταφέρει μακριά τα απόβλητα προϊόντα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 3 εβδομάδες

Το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι μια μικρή μπάλα που αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μόλις αυτή η μπάλα κυττάρων (που ονομάζεται βλαστοκύστη) εγκαθίσταται στη μήτρα σας, το τμήμα που θα αναπτυχθεί στον πλακούντα αρχίζει να παράγει την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία ειδοποιεί τις ωοθήκες σας να σταματήσουν την απελευθέρωση ωαρίων, προκαλώντας αύξηση της παραγωγής των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Εν τω μεταξύ, το αμνιακό υγρό αρχίζει να συλλέγεται γύρω από την σφαίρα των κυττάρων στην κοιλότητα που θα γίνει ο αμνιακός σάκος. Αυτό το υγρό θα περιβάλλει το μωρό σας μέχρι το τέλος της κύησης. Αυτή τη στιγμή, η βλαστοκύστη λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και απορρίπτει ό,τι δεν χρειάζεται, μέσα από ένα πρωτόγονο σύστημα κυκλοφορίας που αποτελείται από μικροσκοπικές σήραγγες που τη συνδέουν με αιμοφόρα αγγεία στο τοίχωμα της μήτρας σας. Ο πλακούντας δεν θα αναπτυχθεί ακόμα αρκετά για να αναλάβει αυτό το έργο, πράγμα που συμβαίνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 4 εβδομάδες

 
Αυτή την εβδομάδα σηματοδοτείται η έναρξη της εμβρυϊκής περιόδου. Από τώρα και μέχρι τη 10η εβδομάδα, όλα τα όργανα του μωρού σας θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και μερικά θα αρχίσουν ακόμη και να λειτουργούν. Ως εκ τούτου, αυτή είναι η στιγμή που είναι πιο ευάλωτο σε οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του. Αυτή τη στιγμή το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Ο πλακούντας αποτελείται από δύο στρώματα σε αυτό το σημείο. Τα κύτταρα στο εσωτερικό της μήτρας σας, δημιουργούν χώρους για τη ροή του αίματος έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο πλακούντας , που θα είναι σε θέση να παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για την ανάπτυξη του μωρού σας όταν αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 5 εβδομάδες

 
Μέσα στη μήτρα σας το έμβρυο αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Σε αυτό το σημείο, έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού. Αποτελείται από τρία στρώματα – το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα – τα οποία θα σχηματίσουν αργότερα όλα τα όργανα και τους ιστούς. Ο νευρικός σωλήνας – από τον οποίο θα προκύψουν ο εγκέφαλος του μωρού σας, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα, και η σπονδυλική στήλη – αρχίζει να αναπτύσσεται στο ανώτερο στρώμα, το οποίο ονομάζεται εξώδερμα. Αυτό το στρώμα θα δημιουργήσει επίσης στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια του, τους μαστικούς και ιδρωτοποιούς αδένες, και το σμάλτο των δοντιών. Η καρδιά του και το κυκλοφορικό σύστημα αρχίζουν να σχηματίζονται στο μεσαίο στρώμα, ή μεσόδερμα. Αυτή την εβδομάδα, η μικροσκοπική καρδιά του αρχίζει να διαιρείται σε θαλάμους.
 
Το μεσόδερμα θα αναπτύξει επίσης τους μύες του μωρού σας, τους χόνδρους, τα οστά, και τους υποδόριους (κάτω από το δέρμα) ιστούς. Το τρίτο στρώμα, ή ενδόδερμα, θα δημιουργήσει τους πνεύμονες, τα έντερα του, και το ουροποιητικό, καθώς και το θυρεοειδή, το ήπαρ και το πάγκρεας. Επίσης τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, τα οποία παρέχουν τροφή και οξυγόνο το μωρό σας.

Η Εγκυμοσύνη σας: 6 εβδομάδες

 
Σημαντικές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα: Η μύτη, το στόμα, τα αυτιά αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Αν θα μπορούσατε να δείτε στη μήτρα σας, θα βρίσκατε μια υπερμεγέθη κεφαλή και επάνω της σκοτεινά σημεία, τα οποία είναι τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού σας που αρχίζουν να διαμορφώνονται. Τα αυτιά του φαίνονται σαν μικρές κοιλότητες στις πλευρές του κεφαλιού, και τα χέρια και τα πόδια του σαν προεξέχοντα μπουμπούκια. Η καρδιά του χτυπάει περίπου 100 με 160 φορές το λεπτό – σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας – και το αίμα αρχίζει να ρέει μέσα στο σώμα του.
 
Τα έντερα αναπτύσσονται, και ο ιστός που θα προκαλέσει τους πνεύμονες του έχει εμφανιστεί. Επίσης σχηματίζεται η υπόφυση του εγκεφάλου, οι μύες του, και τα οστά. Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος μιας φακής.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 7 εβδομάδες

 
Πρακτικά, το μωρό σας εξακολουθεί να θεωρείται ένα έμβρυο που έχει κάτι σαν μικρή ουρά, η οποία αποτελεί προέκταση του κόκκυγα του. Η ουρά θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά αυτό θα είναι το μόνο πράγμα που θα μικρύνει. Το μωρό σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος από την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα έχει περίπου το μέγεθος ενός βατόμουρου.
 
Αν θα μπορούσατε να δείτε μέσα στη μήτρα σας, θα είχατε εντοπίσει τις πτυχές του βλεφάρου του, την άκρη της μύτης και μικροσκοπικές φλέβες κάτω από το λεπτό δέρμα του. Και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του μωρού σας αυξάνονται. Επίσης αρχίζει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο θα παράγει τελικά την ορμόνη ινσουλίνη για να βοηθήσει την πέψη. Κατά την εβδομάδα αυτή αρχίζει η δημιουργία του ομφάλιου λώρου ο οποίος απά εδώ και πέρα μεταφέρει αίμα και θρεπτικά συστατικά από και προς το έμβρυο.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 8 εβδομάδες

 
Το νέο για αυτή την εβδομάδα είναι ότι τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αρχίζουν και ξεπροβάλλουν αχνά , τα βλέφαρά του καλύπτουν σχεδόν τα μάτια του, οι αναπνευστικοί σωλήνες εκτείνονται από το λαιμό του προς τους πνεύμονές του, και η “ουρά” του έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στον εγκέφαλό του, τα νευρικά κύτταρα διακλαδίζονται προς τα έξω για να συνδεθούν με άλλα, σχηματίζοντας πρωτογενείς νευρικές οδούς. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί αρκετά για να αποκαλύψουν εάν είναι αγόρι ή κορίτσι. Το μωρό σας – περίπου στο μέγεθος ενός φασολιού – είναι συνεχώς σε κίνηση και αλλαγή, αν και ακόμα δεν μπορείτε να το νιώσετε.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 9 εβδομάδες

 
Το μωρό σας είναι σχεδόν 2,5 εκατοστά -περίπου στο μέγεθος ενός σταφυλιού- και ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια. Η καρδιά του μωρού τελειώνει τη διαίρεση σε τέσσερις θαλάμους και οι βαλβίδες της αρχίζουν να διαμορφώνονται. Η εμβρυϊκή “ουρά” δεν υπάρχει πλέον. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν διαφοροποιούνται ως αρσενικά ή θηλυκά για ακόμη μερικές εβδομάδες. Τα μάτια είναι πλήρως σχηματισμένα, αλλά τα βλέφαρα είναι ερμητικά κλειστά και δεν θα ανοίξουν μέχρι την 27η εβδομάδα. Έχουν σχηματιστεί οι λοβοί των αυτιών, το στόμα, η μύτη, ενώ τα ρουθούνια είναι πια ευδιάκριτα. Ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί αρκετά τώρα για να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής εργασίας της παραγωγής ορμονών. Τώρα η βασική φυσιολογία του μωρού σας είναι σχηματισμένη και έτοιμη για την ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 10 εβδομάδες

 
Αν και είναι μόλις και μετά βίας λίγο πάνω από 2,5 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από 8 γραμμάρια, το μωρό σας έχει πλέον ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης εμβρυϊκής περιόδου, ένα διάστημα κατά το οποίο οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Τα ζωτικά όργανα – συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών, του εντέρου, του εγκεφάλου, του ήπατος είναι στη θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Τα άκρα του μωρού σας μπορούν να λυγίσουν τώρα. Το περίγραμμα της σπονδυλικής στήλης του είναι σαφώς ορατό μέσω του διαφανούς δέρματος του. Το μέτωπο του μωρού σας διογκώνεται και προσωρινά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται πολύ ψηλά στο κεφάλι του, το οποίο μετρά το μισό μήκος του σώματός του. Στις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 11 εβδομάδες

 
Το μωρό σας τώρα είναι περίπου 4 εκατοστά σε μήκος, έχει κατά προσέγγιση το μέγεθος ενός σύκου, και είναι σχεδόν πλήρως σχηματισμένο. Σύντομα οι παλάμες του θα ανοίγουν και θα κλείνουν και μερικά από τα οστά του αρχίζουν να σκληραίνουν. Είναι ήδη απασχολημένο με κλοτσιές, τεντώματα, και μικροσκοπικές κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις θα γίνουν πιο συχνές καθώς το σώμα του θα αναπτύσσεται και θα γίνεται πιο λειτουργικό. Δεν θα αισθανθείτε κινήσεις του μωρού σας για άλλους δύο μήνες.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 12 εβδομάδες

 
Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας αποκτά αντανακλαστικά. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του θα αρχίσουν σύντομα να ανοίγουν και να κλείνουν, τα μαλλάκια του μεγαλώνουν, οι μύες των ματιών του σφίγγουν, το στόμα ανοιγοκλείνει κάνοντας τη κίνηση του πιπιλίσματος. Το έντερό του θα αρχίσει να κινείται στην κοιλιακή χώρα, και τα νεφρά του θα αρχίσουν να λειτουργούν με την έκκριση ούρων στην ουροδόχο κύστη. Εν τω μεταξύ, τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα στον εγκέφαλο του μωρού σας. Το πρόσωπό του μοιάζει αναμφισβήτητα ανθρώπινο. Τα μάτια του έχουν μετακινηθεί από τις πλευρές στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, και τα αυτιά του είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι. Το μωρό σας τώρα είναι μόλις πάνω από 5 εκατοστά σε μήκος.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 13 εβδομάδες

 
Τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν διαμορφωθεί στα μικροσκοπικά χέρια του μωρού σας, οι φλέβες και τα όργανά του είναι σαφώς ορατά μέσα από το λεπτό δέρμα του, και το σώμα του μεγαλώνει και αρχίζει να καλύπτει τη διαφορά με το κεφάλι του, που μέχρι τώρα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Εάν έχετε κορίτσι, έχει ήδη περισσότερα από 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της. Το μωρό σας είναι περίπου 7,5 εκατοστά (το μέγεθος μιας γαρίδας).

Δεύτερο Τρίμηνο

Η Εγκυμοσύνη σας: 14 εβδομάδες

 
Το μωρό σας μπορεί τώρα να κάνει γκριμάτσες, να ουρίσει κανονικά, και ενδεχομένως, να πιπιλάει τον αντίχειρά του! Τα νεφρά του παράγουν ούρα, τα οποία κυκλοφορούν μέσα στο αμνιακό υγρό γύρω του, μια διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι τη γέννηση. Το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να απλώνεται.
 
Έχει μήκος περίπου 9 εκατοστά. Το σώμα του αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι το κεφάλι του, το οποίο τώρα βρίσκεται πάνω σε ένα μικροσκοπικό λαιμό. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, τα χέρια του θα έχουν μεγαλώσει σε μήκος που να είναι ανάλογο με το υπόλοιπο σώμα του. Έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα εξαιρετικά λεπτό χνούδι σε όλο το σώμα του. Το συκώτι του μωρού αρχίζει να παράγει τη χολή αυτή την εβδομάδα και η σπλήνα του αρχίζει να βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τώρα το μωρό σας είναι πιο ευέλικτο και ενεργό.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 15 εβδομάδες

 
Σε αυτή την εβδομάδα το έμβρυο έχει μήκος περίπου 10 εκατοστά. Αρχίζει να κινείται μέσα στο αμνιακό υγρό, ενώ οι πρωτόγονοι θύλακες αέρα στους πνεύμονές του, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα πόδια του αυξάνονται περισσότερο από ότι τα χέρια τώρα. Παρά το γεγονός ότι τα βλέφαρα του που εξακολουθούν να είναι κλειστά, μπορεί να αισθανθεί το φως. Αν φωτίστε με ένα φακό στο στομάχι σας, για παράδειγμα, είναι πιθανό να κινηθεί μακριά από την ακτίνα. Τέλος, τα γεννητικά του όργανα είναι πια ξεκάθαρα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 16 εβδομάδες

 
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα διπλασιάσει το βάρος του και θα συξήσει αισθητά το μήκος του, το οποίο σε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 11.5 εκατοστά. Τα πόδια του είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα, το κεφάλι του είναι όρθιο, και τα μάτια του έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του. Τα αυτιά του είναι κοντά στην τελική τους θέση. Η διαμόρφωση του τριχωτού της κεφαλής του έχει αρχίσει και έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται τα νύχια. Η καρδιά του είναι τώρα αντλεί περίπου 25 λίτρα αίματος κάθε μέρα, ποσότητα που θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 17 εβδομάδες

 
Ο σκελετός του μωρού σας αλλάζει και από μαλακός χόνδρος οστών γίνεται ολοένα πιο ισχυρός, ενώ ο ομφάλιος λώρος – που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα- γίνεται ολοένα και πιο χοντρός. Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 150 γραμμαρια τώρα. Μπορεί να κινεί τα άκρα και τις αρθρώσεις του, ενώ οι ιδρωτοποιοί αδένες του αρχίζουν να αναπτύσσονται.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 18 εβδομάδες

 
Το μωρό σας αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 14 εκατοστά σε μήκος. Είναι απασχολημένο με την κίνηση των χεριών και των ποδιών του , κινήσεις που θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις επόμενες εβδομάδες. Τα αιμοφόρα αγγεία του είναι ορατά μέσα από το λεπτό δέρμα του, και τα αυτιά του είναι πλέον στην τελική τους θέση. Ένα προστατευτικό κάλυμμα μυελίνης , αρχίζει να σχηματίζεται γύρω από τα νεύρα του, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί για ένα χρόνο μετά τη γέννησή του. Εάν έχετε κορίτσι, η μήτρα και οι σάλπιγγες σχηματίζονται και είναι στη θέση τους. Εάν έχετε αγόρι, τα γεννητικά του όργανα είναι εμφανή τώρα .
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 19 εβδομάδες

 
Η ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού αναπτύσσεται ταχύτατα, με τον εγκέφαλό του πλέον να ορίζει εξειδικευμένους τομείς για την οσμή, τη γεύση, την ακοή, την όραση, και την αφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να ακούσουν τη φωνή σας, έτσι μπορείτε να του διαβάζετε ή να του τραγουδάτε με χαρούμενο τόνο. Το μωρό σας έχει μήκος 15 εκατοστά. Τα χέρια και τα πόδια του είναι στις σωστές αναλογίες μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα. Τα νεφρά συνεχίζουν να παράγουν τα ούρα και τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής μεγαλώνουν. Μια κέρινη προστατευτική επίστρωση που ονομάζεται σμήγμα σχηματίζεται πάνω στο δέρμα του για να το προστατέψει από διεργασίες καθαρισμού στο αμνιακό υγρό.

Η Εγκυμοσύνη σας: 20 εβδομάδες

 
Το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια . Τώρα κάνει πολλές κινήσεις κατάποσης -καλή πρακτική για το πεπτικό του σύστημα-. Επίσης, παράγεται μηκώνιο, ένα μαύρο, κολλώδες υποπροϊόν της πέψης. Αυτή η κολλώδης ουσία θα συσσωρεύεται στα σπλάχνα του και θα τη δείτε στην πρώτη λερωμένη πάνα του.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 21 εβδομάδες

 
Το μωρό σας ζυγίζει τώρα περίπου 500 γραμμάρια και είναι έχει μήκος περίπου 25 εκατοστά. Μπορεί ήδη να αισθάνεστε τις αρχικές κυματιστές κινήσεις να μετατρέπονται σε πλήρεις κλωτσιές και μπουνιές . Κατά τα άλλα, τα φρύδια και τα βλέφαρα του μωρού σας υπάρχουν τώρα, και αν έχετε κορίτσι, ο κόλπος της έχει αρχίσει να σχηματίζεται επίσης.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 22 εβδομάδες

 
Στα 27 εκ. μήκος και σχεδόν 3/4 του κιλού , το μωρό σας αρχίζει να μοιάζει με ένα μικροσκοπικό νεογέννητο. Τα χείλη, τα βλέφαρα και τα φρύδια του γίνονται όλο και πιο διακριτά . Τα μάτια του έχουν σχηματιστεί, αλλά οι ίριδες εξακολουθούν να στερούνται χρωστικής ουσίας. Αν θα μπορούσατε να δείτε μέσα στη μήτρα σας, θα ήσασταν σε θέση να εντοπίσετε λεπτό χνούδι, που καλύπτει το σώμα του και τις βαθιές ρυτίδες στο δέρμα του. Μέσα στην κοιλιά του, το πάγκρεας – απαραίτητο για την παραγωγή ορισμένων σημαντικών ορμονών – αναπτύσσεται σταθερά.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 23 εβδομάδες

 
Και τώρα που είναι πάνω από 27 εκατοστά μακρύ και ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό , μπορεί να είστε σε θέση να δείτε την ανησυχία του κάτω από τα ρούχα σας. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες του, αναπτύσσουν την προετοιμασία για την αναπνοή και τους ήχους τους αντιλαμβάνεται όλο και πιο έντονα. Εξοικειώνεται με δυνατούς θορύβους τώρα – όπως γάβγισμα του σκύλου ή το θόρυβο της ηλεκτρικής σκούπας – και κατά πάσα πιθανότητα δεν το στενοχωρούν όταν τους ακούει έξω από τη μήτρα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 24 εβδομάδες

 
Το μωρό σας μεγαλώνει σταθερά, έχοντας κερδίσει περίπου 4 ουγγιές από την περασμένη εβδομάδα. Αυτό τον θέτει σε λίγο περισσότερο από ένα κιλό. Δεδομένου ότι είναι σχεδόν ένα πόδι μακρύ, το σώμα του γεμίζει αναλογικά και αρχίζει σύντομα να είναι παχουλό. Ο εγκέφαλός του αυξάνεται επίσης γρήγορα και οι πνεύμονες του αναπτύσουν τις αναπνευστικές οδούς και τον αναπνευστικό σωλήνα. Τα κύτταρα παράγουν επιφανειοδραστική ουσία, μια ουσία που θα βοηθήσει τους θύλακες αέρα να φουσκώνουν όταν χτυπά στον έξω κόσμο. Το δέρμα του είναι ακόμα λεπτό και διαφανές, αλλά θα αλλάξει σύντομα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 25 εβδομάδες

 
Το μωρό σας μετράει σήμερα περίπου 13 1/2 ίντσες. Το βάρος του περίπου στο ένα ένα κιλό και μισό, το ζαρωμένο δέρμα του, θα αρχίσει να εξομαλύνεται και για αυτό θα αρχίσει να φαίνεται όλο και περισσότερο σαν ένα νεογέννητο.
 
Έχει αυξηθεί επίσης η τρίχα του – και αν θα μπορούσατε να το δείτε, θα ήσασταν τώρα να σε θέση να διακρίνετε το χρώμα και την υφή του.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 26 εβδομάδες

 
Το δίκτυο των νεύρων στα αυτιά του μωρού σας είναι καλύτερα ανεπτυγμένο και πιο ευαίσθητο από ό, τι πριν. Μπορεί τώρα να είναι σε θέση να ακούσει τη φωνή σας και του συντρόφου σας όταν συνομιλείτε μεταξύ σας. Εισπνέει και εκπνέει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των πνευμόνων του. Αυτές οι λεγόμενες αναπνευστικές κινήσεις είναι επίσης καλή πρακτική για όταν γεννηθεί και πάρει την πρώτη αναπνοή αέρα. Συγχρόνως συνεχίζει να εναποθέτει λίπος στο σώμα του,και τώρα να ζυγίζει περίπου ένα κιλό και δύο τρίτα και τα μήκος 14 ίντσες από το κεφάλι έως τα πέλματα. Εάν έχετε αγόρι, οι όρχεις του αρχίζουν να κατεβαίνουν στο όσχεο του – ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου δύο έως τρεις ημέρες.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 27 εβδομάδες

 
Αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας ζυγίζει περίπου 2 κιλά (σαν κεφάλι του κουνουπιδιού) και είναι περίπου 14 1/2 ίντσες μήκος. Έχει ύπνο και ξυπνάει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανοίγει και κλείνει τα μάτια του, και μερικές φορές πιπιλάει τα δάχτυλά του. Με περισσότερη ανάπτυξη στον εγκεφαλικό ιστό, ο εγκέφαλος του μωρού σας είναι πολύ δραστήριος τώρα. Ενώ οι πνεύμονες του είναι ακόμη ανώριμοι, θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν – με πολλή ιατρική βοήθεια – αν ήταν να γεννηθεί τώρα. Θα αισθανθείτε μικροσκοπικές ρυθμικές κινήσεις που οφείλονται σε λόξιγκα, το οποίο μπορεί να είναι κοινό από τώρα και στο εξής. Κάθε επεισόδιο διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά, και δεν το ενοχλεί, έτσι απλά να χαλαρώστε και να απολαύστε το γαργάλημα.

Τρίτο Τρίμηνο

Η Εγκυμοσύνη σας: 28 εβδομάδες

 
Σε αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας ζυγίζει δύο κιλά και ένα τέταρτο και μήκος 14,8 ίντσες από την κορυφή του κεφαλιού του ως τα πέλματα. Μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, τα οποία τώρα έχουν όμορφες βλεφαρίδες. Με την ανάπτυξη της όρασης, μπορεί να είναι σε θέση να δει το φως που φιλτράρετε μέσα από τη μήτρα σας. Έχει, επίσης, αναπτύξει δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό του και έχει εναποθέσει λίπος στο σώμα του στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη ζωή στον έξω κόσμο.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 29 εβδομάδες

 
Το μωρό σας ζυγίζει τώρα περίπου 2 1/2 λίβρες (όπως μια κολοκύθα) και αν είναι αγοράκι πάνω από 15 ίντσες μακρύ από το κεφάλι έως τα πέλματα. Οι μύες και οι πνεύμονές του συνεχίζουν να ωριμάζουν, και το κεφάλι του μεγαλώνει για να κάνει χώρο για ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Για να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του, θα χρειαστεί πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες C, φολικό οξύ και σίδηρο. Και επειδή τα οστά του έχουν ανάγκη από πολύ ασβέστιο, φροντίστε να πίνετε γάλα (ή βρείτε μια άλλη καλή πηγή ασβεστίου, όπως το τυρί, το γιαούρτι, ή εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού). Αυτό το τρίμηνο, περίπου 250 mg ασβεστίου χρησιμοποιούνται για την θωράκιση του σκελετού του μωρού σας κάθε μέρα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 30 εβδομάδες

 
Το μωρό σας είναι περίπου 15,7 ίντσες μακρύ τώρα, και ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Ο όγκος του αμνιακού υγρού που το περιβάλει θα μειωθεί δεδομένου ότι μεγαλώνει και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στη μήτρα σας. Η όρασή του συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και δεν είναι πολύ έντονη. Ακόμα και μετά που θα γεννηθεί, θα κρατήσει τα μάτια του κλειστά για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας. Όταν ανοίξει τα ματάκια του, θα ανταποκρίνεται στις αλλαγές στο φως, αλλά θα έχει 20/400 όραση – που σημαίνει ότι μπορεί να βλέπει μόνο τα αντικείμενα που βρίσκονται μερικά εκατοστά από το πρόσωπό του. (Η κανονική όραση των ενηλίκων είναι 20/20.)
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 31 εβδομάδες

 
Αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας μετρά πάνω από 16 ίντσες μακρύ. Ζυγίζει περίπου 3,3 λίρες και οδεύει σε μια έκρηξη ανάπτυξης. Μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη, τα χέρια, τα πόδια του, και το σώμα του αρχίζουν να είναι παχουλά, όπως απαιτείται όταν το λίπος συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του. Κινείται κατά πάσα πιθανότητα πολύ, πάρα πολύ, έτσι ώστε να μπορεί να έχετε προβλήματα στον ύπνο, επειδή κλωτσάει και κάνει τούμπες. Όλη αυτή η κίνηση είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας είναι ενεργό και υγιή.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 32 εβδομάδες

 
Μέχρι τώρα, το μωρό σας ζυγίζει 3,75 και είναι περίπου 16,7 ίντσες μακρύ,και καταλαμβάνει πολύ χώρο στη μήτρα σας. Έχει πάρει περίπου ένα κιλό αυτή την εβδομάδα. Έχει τώρα τα νύχια και τα μαλλιά του. Το δέρμα του έχει γίνει μαλακό και λείο, και γεμίζει με λίπος επάνω στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη γέννηση.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 33 εβδομάδες

 
Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας ζυγίζει λίγο πάνω από 4 και έχει περάσει τις 17-ίντσες. Τα οστά στο κρανίο του δεν είναι ενωμένα και πολύ μαλακά, γεγονός που του επιτρέπει να κυκλοφορούν, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο γι ‘αυτόν να χωρέσει μέσα από το κανάλι της γέννησης. (Η πίεση στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της γέννησης είναι τόσο έντονη που πολλά μωρά γεννιούνται με μια conehead εμφάνιση.) Αυτά τα οστά δεν συγχωνεύονται εντελώς μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του και οι ιστοί που επεκτείνοται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 34 εβδομάδες

 
Το μωρό σας ζυγίζει τώρα περίπου 4 3/4 λίβρες (όπως ένα πεπόνι κατά μέσο όρο) και είναι περίπου 18 ίντσες μακρύ. Τα στρώματα λίπους του έχουν αυξηθεί και τα οποία θα βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του όταν θα γεννηθεί. Το δέρμα του είναι επίσης ομαλότερο από ποτέ. Το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και οι πνεύμονες του συνεχίζουν να ωριμάζουν. Εάν είστε νευρικές για την περίπτωση πρόωρου τοκετού, θα είστε ευτυχείς να ξέρετε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 34 και 37 εβδομάδων δεν έχουν προβλήματα υγείας γενικά και είναι μια χαρά. Μπορεί να χρειαστεί μια σύντομη διαμονή στην θερμοκοιτίδα για να μην έχουν μερικά βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το αποτέλεσμα είναι ίδιο όπως και τα τελειόμηνα μωρά.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 35 εβδομάδες

 
Το μωρό σας δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς τώρα που είναι πάνω από 18 ίντσες μακρύ. Επειδή νιώθει τόσο άνετα στην κοιλιά σας, είναι πιθανό να μην κάνει τούμπες πια. Τα νεφρά του πλέον έχουν αναπτυχθεί πλήρως, και το συκώτι του μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένα προϊόντα αποβλήτων. Οι περισσότερες από τις βασικές φυσικές λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί και έχουν πλέον ολοκληρωθεί.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 36 εβδομάδες

 
Το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 6 λίβρες και είναι περισσότερο από 18 1/2 ίντσες μακρύ. Αρχίζει και ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος της τρίχινης κάλυψης που περιβάλει το σώμα του καθώς και το vernix caseosa, την κέρινη ουσία που καλύπτει και προστατεύει το δέρμα κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης παραμονής στο αμνιακό υγρό. Το μωρό σας καταπίνει αμφότερες από αυτές τις ουσίες, μαζί με άλλες εκκρίσεις, με αποτέλεσμα ένα μαυριδερό μείγμα, που ονομάζεται μηκώνιο και θα σχηματίσει το περιεχόμενο της πρώτης κίνησης του εντέρου του. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το μωρό σας θα πρέπει να θεωρείται πλήρης. (Πλήρης είναι όταν γεννηθεί από την 37η έως την 42η εβδομάδα). Το πιο πιθανό είναι ότι το μωρό θα έχει πάρει την θέση του με το κεφάλι του προς τα κάτω.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 37 εβδομάδες

 
Το μωρό σας είναι τώρα θεωρείται “πλήρης” ακόμα κι αν η οφειλόμενη ημερομηνία σας είναι τρεις εβδομάδες μακριά. Αν πάτε να γεννήσετε τώρα, οι πνεύμονές του κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αρκετά ώριμοι για να προσαρμοστούν πλήρως στη ζωή έξω από τη μήτρα. (Μερικά μωρά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο.) Το μωρό σας ζυγίζει 6 1/3 και μήκος λίγο πάνω από 19 ίντσες, από το κεφάλι ως στη φτέρνα. Πολλά μωρά έχουν μια πλήρη τριχοφυΐα κατά τη γέννηση, αλλά μην εκπλαγείτε αν τα μαλλιά του μωρού σας δεν είναι το ίδιο χρώμα με τα δικά σας.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 38 εβδομάδες

 
Το μωρό σας έχει πραγματικά φουσκώσει. Ζυγίζει περίπου 6,8 λίβρες και έχει μήκος πάνω από 19 1/2 ίντσες μακρύ. Έχει έναν σταθερό σφυγμό, τον οποίο σύντομα θα είστε σε θέση να εξετάσετε, όταν κρατάτε το χέρι του για πρώτη φορά! Τα όργανα του έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Αναρωτιέστε τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρού σας; Μπορεί να μην είστε σε θέση να το δείτε αμέσως. Αν θα γεννηθεί με καστανά μάτια, μάλλον θα μείνουν καφέ. Αν είναι γεννημένο με γκρι ή σκούρο μπλε μάτια, μπορεί να μείνουν γκρι ή μπλε ή πράσινα, ή καφέ, από τη στιγμή που γίνει 9 μηνών. Αυτό συμβαίνει γιατί ίριδες ενός παιδιού (το έγχρωμο τμήμα του ματιού) μπορεί να αποκτήσει περισσότερη χρωστική ουσία κατά τους μήνες αφότου γεννηθεί, αλλά συνήθως δεν θα πάρει “ελαφρύτερο” ή πιο μπλε χρώμα. (Πράσινα, φουντουκιά, και καστανά μάτια έχουν περισσότερη χρωστική ουσία από γκρι ή μπλε μάτια.)
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 39 εβδομάδες

 
Το μωρό σας περιμένει για να χαιρετήσει τον κόσμο! Συνεχίζει να συσσωρεύει ένα στρώμα λίπους για να το βοηθήσει στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος του μετά τη γέννηση, αλλά είναι πιθανό ότι ήδη μετρά περίπου 20 ίντσες και ζυγίζει λίγο πάνω από 7 λίβρες. (Τα αγόρια τείνουν να είναι ελαφρώς βαρύτερα από ό, τι τα κορίτσια.) Τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος του έχουν διαφύγει ως νέες μορφές κάτω από το δέρμα.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 40 εβδομάδες

 
Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά πόσο μεγάλο θα είναι το μωρό σας, αλλά ο μέσος όρος ενός νεογέννητου είναι να ζυγίζει περίπου 7 1/2 λίβρες και να είναι περίπου 20 ίντσες μακρύ. Τα οστά του κρανίου του είναι ακόμα μαλακά, τα οποία του επιτρέπουν την άνετη κίνηση μέσα από το κανάλι γέννησης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτή το λεγόμενο «καλούπι» είναι ο λόγος για τον νογκίνης του μωρού σας που μπορεί να φαίνεται λίγο conehead-ish μετά τη γέννηση. Μείνετε ήσυχοι – αυτό είναι φυσιολογικό και προσωρινό.
 

Η Εγκυμοσύνη σας: 41 εβδομάδες

 
Λίγο πάνω από 20 ίντσες μακρύ, το μωρό σας έχει συνεχίσει να αυξάνεται και μπορεί να ζυγίζει τώρα περίπου 8 λίβρες. Το μωρό σας δεν μπορεί να μείνει για πάντα μέσα σας. Για την ασφάλεια του μωρού σας, ιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για πρόκληση τοκετού, αν το μωρό σας δεν έχει γεννηθεί στην επόμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι γιατροί δεν θα σας αφήσουν να περιμένετε περισσότερο από δύο εβδομάδες καθυστέρησης από την ημερομηνία που έχει υπολογιστεί για να γεννήσετε, επειδή βάζει εσάς και το μωρό σας σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές. Τα μωρά που γεννιούνται στις 42 εβδομάδες και πέρα μπορεί να έχουν ξηρό δέρμα και είναι συχνά είναι υπέρβαρα. Η παρατεταμένη αναμονή αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μιας μόλυνσης στη μήτρα σας και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το μωρό σας ή να έχει ένα άδοξο τέλος. Επιπλέον, η εργασία σας είναι πιο πιθανό να παραταθεί ή να σταματήσει, έτσι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας έχετε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, και θα διπλασιάσει τις πιθανότητές σας να χρειάζεται καισαρική τομή.
 

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το υπερηχογράφημα Α’ τριμήνου να ανιχνεύσει το σύνδρομο Down;

 
Στο υπερηχογράφημα Α’ τριμήνου μετράται το πάχος του αυχένα του εμβρύου. Επίσης αν το ρινικό οστό είναι ορατό, καθώς και η ροή αίματος στο ήπαρ και στην καρδιά του εμβρύου, στοιχεία τα οποία συνδέονται με τις πιθανότητες για το σύνδρομο Down.
 

Είναι απαραίτητο το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου;

 
Το υπερηχογράφημα B’ επιπέδου είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης και είναι απαραίτητο γιατί μας δίνει βασικές πληροφορίες σχετικές με την ανατομία του εμβρύου.
 
Συμβουλές για το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:
 
  • Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε στο μωρό σας όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
  • Μη καπνίζετε.
  • Μη πίνετε αλκοόλ.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας θαλασσινά.
  • Γυμναστείτε. Η σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
 

Ο ύπνος στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

 
Στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας θα μπορείτε να απολαμβάνετε καλύτερο ύπνο. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας. Προτιμήστε να είστε ξαπλωμένη στο πλάι με λυγισμένα τα πόδια και πειραματιστείτε με μαξιλάρια τα οποία μπορούν να σας παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη (ανάμεσα στα γόνατα σας, κάτω από την κοιλιά και πίσω από την πλάτη σας).
 

Σε τι διαφοροποιείται το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου;

 
Το υπερηχογράφημα B’ επιπέδου παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το μωρό σας. Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα όργανα του εμβρύου και να ελέγξουμε την καρδιά, τον εγκέφαλο, το στομάχι και πολλά άλλα μέρη. Επίσης σε αυτό το υπερηχογράφημα φαίνεται καθαρά και το φύλο του μωρού σας!

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!