Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Μύκητες Κόλπου

Τι είναι η μυκητίαση – μύκητες κόλπου;

Οι μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα οφείλονται στο μύκητα κάντιντα (Candida Albicans). Ο μύκητας κάντιντα ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα μας ή στο έντερό μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα.

Μπορεί όμως κάτω από αλλαγές τοπικών συνθηκών όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, την καντιντίαση. Η καντιντίαση όμως δεν είναι συνήθως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Βέβαια δεν αποκλείεται να συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Τόσο τα γεννητικά όργανα των γυναικών όσο και των ανδρών μπορούν να προσβληθούν από διάφορους μύκητες.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα στις γυναίκες (μύκητες κόλπου) είναι:

  • Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
  • Έντονες κολπικές εκκρίσεις
  • Οίδημα και κοκκίνισμα του αιδοίου
  • Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκά υγρά
  • Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα – εκδορές

Συμπτώματα στους άνδρες (μύκητες πέους)

Οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες δεν παρουσιάζουν συνήθως ιδιαίτερα συμπτώματα. Ωστόσο, κάποια από αυτά είναι:

  • Περιστασιακά τόσο η βάλανος όσο και η πόσθη μπορεί να είναι κόκκινες, να φλεγμαίνουν και να προκαλούν πόνο. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται μετά από τη σεξουαλική επαφή.
  • Το άκρο του πέους μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές ή να είναι καλυμμένο με λευκό επίχρισμα.
  • Επίσης είναι δυνατόν να υπάρχουν και εκκρίσεις από το πέος.

Τι φταίει και ποια τα αίτια;

Η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι μεν μεγαλύτερη το καλοκαίρι, αφού η αυξημένη θερμοκρασία της εποχής σε συνδυασμό με την υγρασία στην περιοχή του κόλπου, καθώς και το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί συνήθως ο ιδρώτας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κινδυνεύουμε το χειμώνα.

Μπορεί το καλοκαίρι τα μικρόβια να “κρύβονται” στην άμμο, στη θάλασσα στις πισίνες και το χειμώνα όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μυκητίαση.

Όπως: Τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Σημείωσε Επίσης

Στην εποχή μας οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση. Οι λόγοι εμφάνισής τους είναι:

  • Τόσο η ευρεία και συνεχώς αυξανόμενη λήψη αντιβιοτικών, όσο και η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
  • Άλλα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν επίσης το περιβάλλον των γεννητικών μας οργάνων και ιδιαίτερα του γυναικείου κόλπου, είναι δυνατόν να ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης.

Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις τους μύκητες κόλπου;

  • Σαφώς να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
  • Να αποφεύγεις την επαφή με κοινόχρηστες τουαλέτες.
  • Μετά το μπάνιο ή το τοπικό πλύσιμο στέγνωνε πολύ προσεκτικά την περιοχή.
  • Επίλεξε εσώρουχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι). Τα συνθετικά εσώρουχα ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Απόφυγε τα πολύ στενά παντελόνια.
  • Μην χρησιμοποιείς σερβιετάκια όταν δεν υπάρχει λόγος.
  • Κάνε ντους μετά από τη σεξουαλική επαφή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της μυκητίασης βασίζεται κυρίως στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εικόνα του και σε συμπληρωματικές εξετάσεις. Η άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο, το αιδοίο ή το πέος και η εξέτασή του μπορούν να τεκμηριώσουν τη μόλυνση από μύκητα. Για αυτό και είναι πολύ χρήσιμο να αποστέλλονται άμεσα δείγματα σε μικροβιολογικό εργαστήριο για καλλιέργειες.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στις γυναίκες – Μύκητες κόλπου

Η θεραπεία στις γυναίκες συνιστάται να περιλαμβάνει τοπικό πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και πολύ καλό σκούπισμα. Στη συνέχεια συνιστάται να τοποθετούνται τοπικά κρέμες ή υπόθετα με αντιμυκητιασική δράση όπως μικοναζόλη, τερκοναζόλη, τιοκοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων.

Στους άνδρες – Μύκητες πέους

Στους άνδρες συνιστάται επίσης το τοπικό πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι και καλό σκούπισμα. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν τοπικά ανάλογες αντιμυκητιασικές κρέμες.

Κάποια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

  • Σε ορισμένες ομάδες ασθενών μπορεί να είναι αναγκαίο να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, με τη μορφή δισκίων, όπως η κετοκοναζόλη, φλουκοναζόλη και ιτρακοναζόλη.
  • Σε γυναίκες που συνεχίζουν να παίρνουν αντισυλληπτικά, πολλές φορές παρατηρείται υποτροπή της καντιντίασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η ολιγόμηνη διακοπή τους.
  • Τέλος σε όλους τους ασθενείς, είτε άντρες είτε γυναίκες που βρίσκονται σε αγωγή με αντιβιοτικά καλό είναι πάντοτε να γίνεται πρόληψη του φαινομένου ανάπτυξης μυκήτων και να λαμβάνουν προληπτικά βιταμινούχα ή προβιοτικά συμπληρώματα.

Μύκητες κόλπου και γονιμότητα: Υπάρχει επιρροή;

Οι μυκητιάσεις δεν επηρεάζουν άμεσα τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Ασφαλώς οι ενοχλήσεις μπορεί να δυσκολέψουν ή και να αποτρέψουν τις ερωτικές επαφές. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζουν άλλου είδους λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, το χλαμύδια, η γονόρροια κ.λ.π. Σε αυτές τις περιπτώσεις το περιβάλλον του κόλπου γίνεται αφιλόξενο για τα σπερματοζωάρια και μπορεί να εμποδίζεται η σύλληψη.

Φρόνιμο λοιπόν είναι η διάγνωση και η θεραπεία να είναι ακριβείς και όχι εμπειρικές, ώστε να εξασφαλίζεται μακροχρόνια η καλή υγεία της γεννητικής περιοχής της γυναίκας.

Κοινώς δεν πρέπει να αμελείς το ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!