Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
συμπτώματα εγκυμοσύνης

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Γρήγορη Περιήγηση

Για μερικές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη. 

9 + 1 Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση της περιόδου

Ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος

Ένα από τα πιο συχνά και πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο. Επίσης μπορεί να αισθάνεστε το στήθος σας πιο μεγάλο και βαρύτερο από τις πρώτες εβδομάδες κύησης.

Ναυτία με ή χωρίς εμετό

Η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει συνήθως τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι μυρωδιές που ποτέ στο παρελθόν δεν σας ενοχλούσαν, τώρα σας προκαλούν ναυτία.

Αυξημένη ούρηση

Η έντονη συχνοουρία εμφανίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύλληψης. Και αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα του αίματος και άλλων σωματικών υγρών αυξάνει απότομα, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας.

Κόπωση και υπνηλία

Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η κούραση. Κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης εκτοξεύονται στα ύψη, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αυξημένη υπνηλία.

Απέχθεια για κάποιες τροφές και αυξημένη επιθυμία για άλλες

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι η έντονη απέχθεια για κάποια τρόφιμα και η ξαφνική επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Ελαφριά αιμορραγία

Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Γνωστή ως η “αιμορραγία εμφύτευσης”, αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά από τη σύλληψη. Αυτή η αιμορραγία γενικά διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και συμβαίνει περίπου τις ημέρες της κανονικής εμμήνου ρύσεως. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι είναι έγκυες και απλά πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ ελαφριά περίοδο.

Παράξενη γεύση στο στόμα

Τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης μπορεί να έχετε μια παράξενη μεταλλική γεύση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν μια αναπάντεχη απέχθεια για κάτι καθημερινό και οικείο, όπως το τσάι ή ο καφές.

Πονοκέφαλος

Ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Κράμπες στη μήτρα

Μερικές γυναίκες βιώνουν ήπιους πόνους (κράμπες) στην μήτρα νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Αλλαγές διάθεσης

Η διάθεσή σας θα αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο

Τι να περιμένετε όσο πλησιάζετε ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας και στην υπέροχη εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας! Το τρίτο

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!