Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολες, αν και σπάνια προκαλούν σοβαρά προβλήματα και οφείλονται στη δυσκοιλιότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύμπτωμα αυτό εξαφανίζεται μετά την γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι έντονος ή έχετε αίμα επισκεφτείτε το γιατρό σας και εκείνος θα σας προτείνει διάφορες πρακτικές λύσεις η ακόμα και αλοιφές για να απαλύνουν τα συμπτώματα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού που έχουν διογκωθεί. Mπορεί να προκαλέσουν ήπια ή επώδυνη φαγούρα ή ακόμη και αιμορραγία από το ορθό, ειδικά κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου. Είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στο τρίτο τρίμηνο.

 

Μερικές γυναίκες το παθαίνουν για πρώτη φορά, ενώ είναι έγκυες. Αν είχατε πριν από την εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να έχετε και κατά τη διάρκειά της.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες που αναπτύχθηκαν κατά την εγκυμοσύνη θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σύντομα μετά τον τοκετό, ειδικά αν είστε προσεκτικές και προλάβετε η αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

Γιατί εμφανίζονται οι αιμορροΐδες; Ποια είναι τα αίτια;

Κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης, συχνά εμφανίζονται αιμορροΐδες, καθώς και κιρσώδεις φλέβες στα πόδια ή ακόμη και στο αιδοίο. Η προοδευτική αύξηση του μεγέθους της μήτρας ασκεί πίεση στις πυελικές φλέβες και την κάτω κοίλη φλέβα (μια μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματος που μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά). Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από το κάτω μισό του σώματός σας, και να αυξήσει την πίεση στις φλέβες κάτω από τη μήτρα σας προκαλώντας οίδημα.

 

Η δυσκοιλιότητα, που αποτελεί μια κοινή ενόχληση κατα την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Επιπλέον, η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί τα τοιχώματα των φλεβών σας να χαλαρώσουν, επιτρέποντάς τους να πρηστούν πιο εύκολα. Η προγεστερόνη συμβάλλει επίσης στη δυσκοιλιότητα με την επιβράδυνση των κινήσεων του εντέρου σας.

Πως μπορώ να αποφύγω τις αιμορροΐδες; Ποια η κατάλληλη διατροφή;

Σίγουρα κατά την κύηση είναι πιο πιθανή η εμφάνιση αιμορροΐδων, αλλά δεν είναι δεδομένη.

 

Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα:

 

Υιοθετήστε μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και λαχανικά), πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα), ασκηθείτε τακτικά, ακόμα και με ένα σύντομο, γρήγορο περπάτημα της μιας ώρας. Εάν παρά τη διατροφή και την άσκηση παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός συμπληρώματος ινών ή μαλακτικό.

 

Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείτε εγκαίρως την τουαλέτα έτσι ώστε να μην ασκείται πίεση στην περιοχή.

 

Κάντε ασκήσεις Kegel καθημερινά. Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν τη σύσπαση των μυών που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της ούρησης (χωρίς όμως να γίνονται κατα τη διάρκειά της) και αυξάνουν την κυκλοφορία στην περιοχή του ορθού και ενισχύουν τους μύες γύρω από τον πρωκτό, μειώνοντας την πιθανότητα των αιμορροΐδων. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν και τον τόνο των μυών γύρω από τον κόλπο και την ουρήθρα.

 

Αποφύγετε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, συνιστάται να σηκώνεστε και να περπατάτε για λίγα λεπτά κάθε ώρα.

 

Τέλος προτιμάτε την αριστερή πλάγια θέση όταν κοιμαστε, διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση καθώς έτσι αποφεύγεται η πίεση της κάτω κοίλης φλέβας και των φλεβών του ορθού ενώ δεν παρεμποδίζεται η επιστροφή του αίματος από το κάτω μισό του σώματός σας.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!