Δρ. Πολύζος

Αλλαγές στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Το σώμα σας θα αλλάξει με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά, η κοιλιά σας θα μεγαλώσει και θα πάρετε βάρος. Επιπλέον, μπορεί να μεγαλώσει  το στήθος σας  και ενδεχομένως να γίνει ευαίσθητα.

 

Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται πιο φωτεινό. Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο πλούσια και τα νύχια σας μπορεί να μεγαλώνουν με ταχύτερους ρυθμούς.

 

Στην κοιλιά σας, μπορεί να δείτε ραγάδες και  μια σκούρα γραμμή εμφανίζεται από τον ομφαλό σας προς το ηβικό οστό. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές θα εξασθενίσουν μετά από την εγκυμοσύνη.

 

Ο όγκος του αίματος στο σώμα σας θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα ουρείτε πιο συχνά, χάρη στην αυξημένη ροή του αίματος και την πίεση στην ουροδόχο κύστη  καθώς μεγαλώνει το έμβρυο.

 

Μπορεί να αισθάνεστε πραγματικά κουρασμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στην αρχή και πάλι στο τέλος. Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία από  και πόνους και άλλα συμπτώματα σε όλη την εγκυμοσύνη, από πονοκεφάλους μέχρι καούρα, οσφυαλγία, κράμπες στα πόδια, ναυτία, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, αιμορραγία των ούλων,  και πολλά άλλα.

 

Πολλές γυναίκες αισθάνονται πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Μερικές τυχερές μέλλουσες μαμάδες αισθάνονται αρκετά καλά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Περίπου 3 στης 4 έγκυες γυναίκες έχουν πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία ή ο έμετος μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

Μπορεί να αναπτύξετε μεγάλη επιθυμία για φαγητό η απέχθεια για ορισμένα τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην όρεξη σας.

 

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε κτυπήματα από το μωρό  κάποια στιγμή στο δεύτερο τρίμηνο, κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 19 και 22 εβδομάδων. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη πιθανότατα δεν θα είστε σε θέση να σκύψετε για να δέσετε τα κορδόνια σας ή να ξυρίσετε τα πόδια σας και η κοιλιά σας μπορεί να χτυπάει σε πράγματα, γιατί δεν έχετε συνηθίσει τις νέες διαστάσεις σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!