Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Χλαμύδια

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι μία συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και οφείλονται σε μικροοργανισμούς Chlamydia trachromatis. Στους άνδρες μολύνουν την ουρήθρα και την επιδερμίδα και στις γυναίκες τον τράχηλο της μήτρας και τις σάλπιγγες. στα νεογέννητα βρέφη από μητέρες πάσχουσες μολύνουν τα μάτια και τους πνεύμονες. Η συχνότητα της ασθένειας οφείλεται στο ότι τις πιο πολλές φορές δεν έχει προειδοποιημένα συμπτώματα. Όταν οι σύντροφοι δεν έχουν θεραπευτεί συγχρόνως ξαναμολύνονται ο ένας από τον άλλο.

 

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε χλαμύδια, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, όπως πόνο στα γεννητικά όργανα και έκκριμα από τον κόλπο ή το πέος.

 

Τα Chlamydia trachomatis προσβάλλουν κυρίως νεαρές γυναίκες, αλλά η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Οι λοιμώξεις από Chlamydia trachomatis σε πρώιμο στάδιο συχνά προκαλούν ελάχιστα ή καθόλου σημεία και συμπτώματα. Ακόμη και όταν εμφανίζονται σημεία και συμπτώματα, είναι συχνά ήπια, γεγονός που καθιστά εύκολο να τα παραβλέψουμε.

 

Τα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από Chlamydia trachomatis μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επώδυνη ούρηση
 • Κολπική έκκριση στις γυναίκες
 • Εκκρίσεις από το πέος στους άνδρες
 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες
 • Αιμορραγία μεταξύ της περιόδου και μετά το σεξ στις γυναίκες
 • Πόνος στους όρχεις στους άνδρες

Τα χλαμύδια μπορεί επίσης να μολύνουν το ορθό, είτε χωρίς σημεία ή συμπτώματα είτε με πόνο στο ορθό, έκκριμα ή αιμορραγία. Μπορείτε επίσης να εμφανιστούν χλαμυδιακές οφθαλμικές λοιμώξεις (επιπεφυκίτιδα) μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά.

Πότε να δείτε γιατρό;

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος ή το ορθό ή εάν έχετε πόνο κατά την ούρηση. Επίσης, οφείλετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν μάθετε ότι ο σεξουαλικός σας σύντροφος έχει χλαμύδια. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα.

Ποια είναι τα βασικά αίτια εμφάνισης;

Το βακτήριο Chlamydia trachomatis μεταδίδεται συχνότερα μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ. Είναι επίσης πιθανό για τις έγκυες γυναίκες να μεταδώσουν χλαμύδια στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας πνευμονία ή σοβαρή μόλυνση των ματιών στα νεογνά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Chlamydia trachomatis περιλαμβάνουν:

 • Να είσαι σεξουαλικά ενεργός πριν από την ηλικία των 25 ετών
 • Έχοντας πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
 • Μη συνεχής χρήση προφυλακτικού
 • Ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης

Ποιες οι επιπλοκές;

Το Chlamydia trachomatis μπορεί να σχετίζεται με:

 1. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Το PID είναι μια λοίμωξη της μήτρας και των σαλπίγγων που προκαλεί πυελικό πόνο και πυρετό. Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Το PID μπορεί να βλάψει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας.
 2. Λοίμωξη κοντά στους όρχεις (επιδιδυμίτιδα). Μια μόλυνση από χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του τυλιγμένου σωλήνα που βρίσκεται δίπλα σε κάθε όρχι (επιδιδυμίδα). Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό, πόνο στον όσχεο και οίδημα.
 3. Λοίμωξη του προστάτη. Ορισμένες φορές ο οργανισμός των χλαμυδίων μπορεί να εξαπλωθεί στον προστάτη αδένα ενός άνδρα. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, πυρετό και ρίγη, επώδυνη ούρηση και πόνο στη μέση.
 4. Λοιμώξεις σε νεογνά. Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να περάσει από τον κολπικό σωλήνα στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας πνευμονία ή σοβαρή μόλυνση των ματιών.
 5. Έκτοπη κύηση. Αυτό συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται και αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα. Η εγκυμοσύνη πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθούν επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, όπως η ρήξη σάλπιγγας. Μια λοίμωξη από χλαμύδια αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο.
 6. Υπογονιμότητα. Οι λοιμώξεις από χλαμύδια – ακόμη και εκείνες που δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσουν ουλές και απόφραξη στις σάλπιγγες, που μπορεί να καταστήσουν τις γυναίκες υπογόνιμες.
 7. Αντιδραστική αρθρίτιδα. Τα άτομα που έχουν Chlamydia trachomatis διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντιδραστική αρθρίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο Reiter. Αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει τις αρθρώσεις, τα μάτια και την ουρήθρα – τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας προς το εξωτερικό του σώματός σας.

Ποια η κατάλληλη πρόληψη;

 1. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα ανδρικό προφυλακτικό από λατέξ ή ένα γυναικείο προφυλακτικό πολυουρεθάνης κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής. Τα προφυλακτικά που χρησιμοποιούνται σωστά κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής μειώνουν αλλά δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
 3. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων.
 4. Το να έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθείτε από χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 5. Κάντε τακτικές εξετάσεις. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, ιδιαίτερα εάν έχετε πολλούς συντρόφους, μιλήστε με το γιατρό σας για το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεστε για χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Πως γίνεται η κατάλληλη διάγνωση;

Σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 25 ετών ή μικρότερες. Το ποσοστό μόλυνσης από χλαμύδια είναι το υψηλότερο σε αυτήν την ομάδα, επομένως συνιστάται μια ετήσια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Ακόμα κι αν έχετε υποβληθεί σε εξετάσεις τον περασμένο χρόνο, κάντε το τεστ όταν έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο.

Έγκυος γυναίκα. Θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση για χλαμύδια κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης – από την αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου ή επειδή ο τακτικός σας σύντροφος μπορεί να έχει μολυνθεί – κάντε ξανά εξέταση αργότερα στην εγκυμοσύνη σας.

Γυναίκες και άνδρες με υψηλό κίνδυνο. Άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό ή άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο συχνού προληπτικού ελέγχου για τα χλαμύδια. Άλλοι δείκτες υψηλού κινδύνου είναι η τρέχουσα μόλυνση με άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και η πιθανή έκθεση σε ΣΜΝ μέσω ενός μολυσμένου συντρόφου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διάγνωση των χλαμυδίων είναι σχετικά απλή. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

Μια εξέταση ούρων. Ένα δείγμα των ούρων σας αναλύεται στο εργαστήριο για την παρουσία αυτής της λοίμωξης.

Καλλιέργειες κολπικού υγρού . Για τις γυναίκες, ο γιατρός σας παίρνει με ένα βαμβακοφόρο στυλεό από την εισοδο του τραχήλου σας για καλλιέργεια ή εξέταση αντιγόνου για χλαμύδια. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου ρουτίνας.

Για τους άνδρες, ο γιατρός σας εισάγει μια λεπτή μπατονέτα στο άκρο του πέους σας για να λάβει δείγμα από την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα βυθίσει τον πρωκτό.

Εάν έχετε λάβει θεραπεία για αρχική λοίμωξη από χλαμύδια, θα πρέπει να επανεξεταστείτε σε περίπου τρεις μήνες.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η λοίμωξη με Chlamydia trachomatis αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μπορεί να λάβετε μία δόση ή μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε το φάρμακο καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα για 5- 10 ημέρες η και περισσότερο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να απέχετε από το σεξ. Ο σεξουαλικός σας σύντροφος ή οι σύντροφοί σας χρειάζονται επίσης θεραπεία ακόμα κι αν δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα. Διαφορετικά, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων.

Το να έχετε χλαμύδια ή να έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για αυτό στο παρελθόν δεν σας εμποδίζει να το ξανακολλήσετε.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Τα χλαμύδια στον άντρα συνήθως δεν έχουν κάποια βασικά αίτια, αντίθετα στις γυναίκες παρουσιάζουν διάφορες εκκρίσεις, ενοχλήσεις, κάψιμο κατά την ούρηση αλλά και πόνο στον κόλπο. Για αυτό και μάλιστα συνήθως οι γυναίκες το αντιλαμβάνονται αμέσως και η διάγνωση είναι σχετικά άμεση.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για την διάγνωση; Φαίνεται από το τεστ παπ;

Ναι, μπορεί να γίνει μέσα από το τεστ Παπ, ωστόσο συνήθως το τεστ Παπ γίνεται και για περισσότερους λόγους. Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την διάγνωση και την θεραπεία στα χλαμύδια επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρ. Πολύζο.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!