Δρ. Πολύζος

Δυσμηνόρροια (επίμονη εμμηνόρροια)

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Τι είναι οι πόνοι της περιόδου;

Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος ή η ενόχληση δεν είναι τόσο έντονα ώστε να επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή ή να απαιτεί ειδική προσοχή.

 

Παρόλα αυτά, για ορισμένες γυναίκες η μηνιαία περίοδος είναι προβληματική και δύσκολη λόγω του πόνου και της ενόχλησης που νιώθουν. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο και να μείνουν σπίτι για μια ή δυο μέρες.

 

Αν και επίπονη, η περίοδος σπάνια δείχνει ότι υπάρχει κάποια ασθένεια. Εάν οι πόνοι γίνουν κάτι περισσότερο από μια ενόχληση, τότε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Τι προκαλεί αυτούς τους πόνους; Ποια τα αίτια;

Οι φυσικοί πόνοι προκαλούνται από τις συσπάσεις στους μύες της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από την απελευθέρωση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ορμόνες στην επιφάνεια της μήτρας.

Πως μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε άρρωστες, είναι να είστε σε καλή φυσική υγεία. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια υγιεινή ζωή και καθημερινή άσκηση, αρκετό ύπνο και ξεκούραση και εάν γίνεται να μειώσετε το άγχος. Παυσίπονα που αγοράζετε από το φαρμακείο ειδικά με ιβουπροφένη, όπως το Advil και το Nurofen, μπορεί να σας βοηθήσουν και ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει πιο είναι το καλύτερο για εσάς.

Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός σας;

Εάν οι πόνοι της περιόδου σας δεν σταματήσουν με τα απλά παυσίπονα, μπορεί ο γιατρός σας να κάνει μια εξέταση της λεκάνης (πυελική εξέταση) για να αποκλείσει τους λόγους της δυσμηνόρροιας.

 

Από αυτή την εξέταση θα εξαρτηθεί αν σας προτείνει να κάνετε μια εξέταση υπερήχου της λεκάνης ή λαπαροσκόπηση. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει μη-στειροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το αντισυλληπτικό χάπι.

 

Αν εμποδιστεί η ωορρηξία, το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει την παραγωγή προγλανδινών και του πόνου. Εάν ο πόνος προκαλείται από μια κατάσταση όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος, από ενδομητρίωση, από ίνες, τότε η θεραπεία θα σχεδιαστεί βάσει αυτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!