Πίνακας Περιεχομένων

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Εμβρυομεταφορά

Τι είναι η εμβρυομεταφορά;

Η εμβρυομεταφορά είναι ένα κομμάτι που γίνεται κατά της εξωσωματική γονιμοποίηση όπου ουσιαστικά είναι η διαδικασία μεταφοράς των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας. Το στάδιο της εμβρυομεταφοράς είναι το αμέσως επόμενο από την ωοληψία και συνήθως γίνεται 2 με 4 μέρες μετά την ωοληψία. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη καθώς διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Συνήθως δεν είναι παραπάνω από 10 με 15 λεπτά.

Πότε γίνεται εμφύτευση μετά την εμρβυομεταφορά;

Ουσιαστικά, στην διαδικασία της εμφύτευσης γίνεται η διεργασία για να μπει το έμβρυο στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση συνήθως γίνεται στο πίσω ή στο μπροστινό τμήμα της μήτρας και η όλη διαδικασία της εμφύτευσης γίνεται συνήθως 1 με 2 ημέρες.

Ποια τα συμπτώματα μετά την εμβρυομεταφορά με βλαστοκύστες;

Κατά την διαδικασία μετά την εμβρυομεταφορά και εφόσον είναι πετυχημένη η διαδικασία τα συμπτώματα δεν αργούν να φανούν. Ουσιαστικά, για τις πρώτες εβδομάδες δεν παρουσιάζονται συμπτώματα εγκυμοσύνης, ωστόσο αυτός είναι ένας γενικός κανόνας και δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να διακρίνει κάποιες σταγόνες αίμα, ωστόσο και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται για εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνονται εξετάσεις αίματος και β’ χοριακή έτσι ώστε να διακρίνουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γυναίκα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τον γιατρό της, ο οποίες και θα της δώσει αναλυτικές οδηγίες μετά την εμβρυομεταφορά.

Τι πρέπει να κάνω και τι απαγορεύεται μετά από την εμβρυομεταφορά;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ρωτάνε ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση: “Γιατρέ τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, μετά από την εμβρυομεταφορά;” Ανησυχούν πολύ για τον κίνδυνο της αποτυχίας και φοβούνται ό,τι μπορεί να κάνουν κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αποβολή του εμβρύου από την μήτρα. Πολλές γυναίκες μπορεί να περάσουν όλο το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων αναμονής, παθαίνοντας εμμονή με την δίαιτα και την φυσική τους δραστηριότητα.

 

Κάποιες μάλιστα μπορεί να θέσουν τους εαυτούς τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ακόμη χειρότερα, οι συγγενείς τους μπορεί συχνά να τις αναγκάσουν να μείνουν στο κρεβάτι για 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που αρκετοί γυναικολόγοι δίνουν οι ίδιοι αυτή την συμβουλή!

Γιατί όμως συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε αυτόν τον μύθο;

Πιθανότατα χρειάζεται σωστότερη ενημέρωση των ζευγαριών. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν βοηθάει στην αύξηση των ποσοστών επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από την διαδικασία IVF. Πολλές μελέτες το έχουν αποδείξει αυτό αδιαμφισβήτητα. Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί με τέτοια σύνθεση και δομή, που τα έμβρυα δεν μπορούν να πάθουν κάτι από συνηθισμένες αντιδράσεις, όπως ένας βήχας ή ένα φτέρνισμα!

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια  ανθρώπινης αναπαραγωγής μπορεί πολλές φορές να είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί κανείς να ελέγξει το αποτέλεσμα.

Είτε έχει να κάνει με εμφύτευση εμβρύων είτε όχι, αποτελεί μια βιολογική διαδικασία την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο!

Και αυτή δεν είναι απλά μια χαλαρή προσέγγιση. Είναι η ρεαλιστική προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι ότι όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος, συχνά καταλήγει στο να κατηγορεί τον εαυτό της. Και μια κοινή παραδοχή είναι το ό,τι “δεν πρόσεξα και δεν ξεκουράστηκα αρκετά”. Ακόμη κι αν είναι αρκετά έξυπνη στο να μη το κάνει αυτό, υπάρχουν μερικές φορές συγγενείς και φίλοι που θα το κάνουν εκείνοι. “Γιατί δεν ξεκουράστηκες; Ο γιατρός σου πρέπει να είναι τρελός που σου έδωσε τόσο κακές συμβουλές! Όταν η αδερφή μου έκανε εξωσωματική ο γιατρός της την έκανε να μείνει στο κρεβάτι για 9 μήνες και τώρα έχει μια πανέμορφη κόρη 2 ετών!”.

Μόλις τα έμβρυα μεταφερθούν στη μήτρα, είναι ασφαλή (ακριβώς όπως ένα μαργαριτάρι μέσα σε ένα στρείδι). Τα έμβρυα δεν μπορούν «να πέσουν έξω». Αυτό είναι απλή κοινή λογική. Τα έμβρυα από την εξωσωματική γονιμοποίηση, μόλις μπουν στη μήτρα, «δεν θυμούνται» ότι έχουν περάσει 3 ημέρες σε έναν επωαστήρα – είναι ακριβώς όπως τα υπόλοιπα ζωντανά έμβρυα που διαμορφώνονται μετά την φυσιολογική σωματική επαφή. Εάν το έμβρυο περνά 3 ημέρες στις σάλπιγγες σας ή σε έναν σωλήνα δοκιμής δεν κάνει καμία διαφορά στο αποτέλεσμα.

 

Πρέπει η γυναίκα να έχει την ωριμότητα να καταλάβει ότι η τελική έκβαση δεν είναι στα χέρια της. Είναι σημαντικό να μην κατηγορήσει τον εαυτό της αν δεν μείνει έγκυος – αν το κάνει αυτό καθιστά μια ήδη κακή κατάσταση  χειρότερη! Ας εμπιστευθεί το ένστικτο της και την κοινή λογική  – το σώμα της έχει αρκετή σοφία ώστε το ίδιο να την καθοδηγήσει προς το τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Η συμβουλή είναι απλή: “μην κάνετε τίποτα για το οποίο μπορεί να μετανιώσετε αργότερα”.

 

Το να περιοριστεί η σωματική δραστηριότητα για διάρκεια 2 εβδομάδων, είναι μια τεράστια πρόκληση, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ήδη ένα μωρό και κάνουν εξωσωματική για να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους. Αισθάνονται διχασμένες μεταξύ της επιθυμίας τους να πάρουν αγκαλιά το μικρό παιδί τους και το φόβο τους, ότι αυτή η «πίεση» μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή του εμβρύου!

Ποιες οι συμβουλές προς τους συζύγους;

Είναι πολύ πιθανό να είναι υπερπροστατευτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα θέλουν η γυναίκα τους να ξεκουράζεται και να αντιμετωπίζει τα πάντα με ηρεμία. Θα της πουν να μην πάει στη δουλειά της ή να είναι πολύ προσεκτική ως προς το τι τρώει και πίνει. Αν και η ίδια θα χαρεί με αυτή την φροντίδα, θα πρέπει να προσέξουν να μη φτάσουν στα άκρα.

 

Η ίδια είναι αρκετά έξυπνη ώστε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει – σε τελική ανάλυση η ίδια είναι αυτή που δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την εγκυμοσύνη της.

Η ακινησία στο κρεβάτι είναι επιβλαβής;

Στην πραγματικότητα, η ακινησία στο κρεβάτι μπορεί να είναι και επιβλαβής. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ασθενείς μας να είναι δραστήριες και να πηγαίνουν ακόμα και στη δουλειά τους μετά την εμβρυομεταφορά. Το να κρατάνε τον εαυτό τους απασχολημένο είναι πολύ σημαντικό, ενώ αντίθετα το να μένουνε μέσα στο σπίτι ενώ είναι καλά μπορεί να τις επιβαρύνει περισσότερο ψυχολογικά.

 

Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και η ανησυχία των 2 εβδομάδων αναμονής. Η συναισθηματική πίεση είναι τεράστια – και η ακινησία στο κρεβάτι όλη μέρα μπορεί να επιδεινώσει αυτή τη κατάσταση! Οι γυναίκες που μένουν στο κρεβάτι τείνουν να σκέφτονται όλη την ημέρα το αποτέλεσμα. Ο παραμικρός πόνος ενοχοποιείται και το μυαλό παίζει παιχνίδια.  Η κοινή λογική λέει, ότι όλη αυτή η πίεση δεν είναι καλή. Και εάν η εξωσωματική αποτύχει, οι γυναίκες καταλήγουν στο να κατηγορούν τον εαυτό τους.

 

Να θυμόμαστε, ότι δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει την έκβαση – το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την ίδια την φύση να κάνει τη δουλειά της.

Συνίσταται το περπάτημα μετά την εμβρυομεταφορά;

Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα πρέπει να είναι χαλαρή και ξεκούραστη. Έτσι καλό είναι να αποφύγει για λίγες ημέρες οποιαδήποτε μορφής άσκησης και άθλησης. Ιδανικά πρέπει να είναι χαλαρή στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να μην ασχολείται ούτε με δουλειές στο σπίτι.

 

Έτσι όλες οι μορφές άσκησης όπως, περπάτημα, βάρη, σκάλες, τρέξιμο, γυμναστήριο και άλλα, καλό είναι να μην γίνουν για τις επόμενες 72 ώρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά;

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έχουν δείξει ότι ο καφές δεν επηρεάζει αρνητικά την εμβρυομεταφορά ή την εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γενικότερα.

 

Φυσικά αυτό είναι αναλόγως με τις ποσότητες καφέ που καταναλώνει ο καθένας. Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφέ δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής. Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ σε φυσιολογικές ποσότητες δεν πρέπει να ανησυχούν.

 

Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά τον καφέ σας. Συνιστάτε και η χρήση κανέλας, καθώς αποτελεί το ιδανικό μπαχαρικό.

Πότε κάνω χοριακή μετά από εμβρυομεταφορά;

Η ημέρα εξέτασης για β’ χοριακή, ιδανικά γίνεται δυο εβδομάδες μετά την διαδικασία της ωοληψίας. Πολλοί θα αναρωτιέστε γιατί η εξέταση δεν γίνεται νωρίτερα. Ωστόσο, εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής, αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Ποια είναι η διαδικασία; Πως γίνεται;

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι σχετικά ανώδυνη. Ουσιαστικά γίνεται μέσα από έναν λεπτό καθετήρα. Ωστόσο, εξαιτίας των ειδικών ιατρικών όρων της διαδικασία, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού για να σας εξηγήσεις αναλυτικά ο γιατρός την διαδικασία και πως γίνεται αυτή. Έχετε κατά νου, ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειες στην εξωσωματική γονιμοποίηση και για αυτό σημαντική σημασία έχει η ψυχολογία της γυναίκας.

 

Η ομάδα των ειδικών ιατρών θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αισθάνεστε άνετα καθ’ όλη την διάρκεια. Μετά την εμβρυομεταφορά καλό είναι η γυναίκα να παραμείνει στην θέση της για περίπου μια ώρα αν και σε αυτό το ζήτημα συνήθως διίστανται οι απόψεις. Ωστόσο ο γιατρός θα σας συμβουλέψει αναλυτικά.

Ποιο το κόστος για την εμβρυομεταφορά; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος κατά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση. Το πόσο ακριβώς κοστίζει και ποιες είναι οι τιμές πρέπει να διευκρινιστούν από τον ειδικό ιατρό κατ’ όπιν ραντεβού. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!