Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
mini ivf

Τι είναι η Mini IVF;

Πολλές γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, αν και έχουν όνειρο ζωής την απόκτηση ενός παιδιού, συχνά αποθαρρύνονται από τις προσπάθειες συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω της διαδικασίας ή του κόστους.

H Mini IVF αποτελεί την νεότερη θεραπεία γονιμότητας για γυναίκες που προτιμούν μια πιο φυσική προσέγγιση, ως λύση για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν και θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Γιατί να επιλέξετε την Mini IVF;

Η ποσότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη Mini IVF, είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι χρειάζεται στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό ελαχιστοποιεί το ποσό των ορμονών που μια γυναίκα λαμβάνει στο σώμα της και βοηθά να κρατηθεί χαμηλό το οικονομικό κόστος, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Με τη χρήση της Mini IVF αποφεύγεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών σε ποσοστό εως 99% και είτε δεν απαιτούνται καθόλου ενέσεις ή χρειάζονται πολύ λίγες (3-4).

H Mini IVF είναι μια εξαιρετική διαδικασία που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω φυσικού κύκλου και της παραδοσιακής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε έναν φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν γίνεται διέγερση των ωοθηκών (δεν λαμβάνονται φάρμακα) και η τυπική απόδοση είναι 1-2 αυγά, που μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική έκβαση όσον αφορά στο να δημιουργήσουν ένα έμβρυο μετά τη γονιμοποίηση.

Η παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιεί μια υψηλή δόση γοναδοτροπινών, για να εξασφαλίσει ότι θα ανακτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυγά. Σε σύγκριση με αυτές τις δύο μεθόδους, η Mini IVF αποφέρει κατά μέσο όρο 3-6 αυγά και μπορεί να παράγει 1-4 έμβρυα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για 1 τουλάχιστον υγιές έμβρυο για μεταφορά.

Η Mini IVF στοχεύει στα εξής:

 • Nα ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε φάρμακα κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών.
 • Nα μειώσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS).
 • Να ελαχιστοποιήσει το κόστος που σχετίζεται με τα φάρμακα.
 • Να μειώσει τον χρόνο μεταξύ των κύκλων.

Γιατί σας ταιριάζει η Mini IVF;

 • Παράγει ωάρια υψηλής ποιότητας, απολύτως κατάλληλα για γονιμοποίηση.
 • Αποτελεί ένα πιο ήπιο πρωτόκολλο θεραπείας με χρήση ελάχιστων φαρμάκων, τα οποία δίνονται από το στόμα ή μέσω λίγων μόνο ενέσεων.
 • Είναι η κατάλληλη θεραπεία για γυναίκες που έχουν αποκτήσει άσχημες εμπειρίες με την ορμονική διέγερση.
 • Έχει μικρότερο οικονομικό κόστος.
 • Αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες κάθε γυναίκας.
 • Είναι κατάλληλη για γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση σε προηγούμενες εξωσωματικές και οι οποίες έχουν χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία (τιμή AMH <1 ng), καθώς και για γυναίκες που παρουσιάζουν διαταραγμένο ορμονικό προφίλ (FSH>12).
 • Αποτελεί θεραπεία εκλογής σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου.
 • Συνιστάται σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
 • Έχει αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ένα ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Γυναίκες με φυσιολογική δραστηριότητα ωοθηκών

Πολλές γυναίκες που έχουν φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, θέλουν να λάβουν λιγότερα φάρμακα και δεν επιθυμούν να ανακτήσουν μεγάλο αριθμό αυγών σε έναν δεδομένο κύκλο. Σε αυτή την ομάδα, δεν δίνονται αντισυλληπτικά χάπια και τα φάρμακα γοναδοτροπίνης ξεκινούν αργότερα απ’ ό,τι συνηθίζεται στον κύκλο. Η ωορρηξία προλαμβάνεται με τη χρήση ενός GnRH ανταγωνιστή. Και τα δύο φάρμακα χορηγούνται ως ημερήσιες ενέσεις, με συνολικό αριθμό ημερών μικρότερο από ό, τι στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Έτσι, απαιτούνται λιγότερες ημέρες παρακολούθησης (υπερήχων και εξετάσεων αίματος).

Επίσης, ο κίνδυνος υπερδιέγερσης είναι χαμηλότερος. Υπάρχουν λιγότερα αυγά που ανακτώνται, κάτι το οποίο είναι και ο στόχος αυτής της διαδικασίας. Η ποιότητα όμως των αυγών και των εμβρύων είναι συνήθως πολύ καλή. Με λιγότερα έμβρυα διαθέσιμα για να διαλέξετε για μεταφορά, τα ποσοστά εγκυμοσύνης μπορεί να είναι χαμηλότερα από ό, τι με την τυπική εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο για τις γυναίκες που επιθυμούν να λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα ανά κύκλο και που είναι πρόθυμες να πραγματοποιήσουν διάφορους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη, η Mini IVF προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές

Σε πολλές γυναίκες, ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε φαρμακευτικές αγωγές. Έχουν συνήθως χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία και μπορεί να παρουσιάζουν διαταραγμένο ορμονικό προφίλ (επίπεδα της ορμόνης FSH πάνω από 12). Η θεραπεία μέσω φαρμάκων για αυτές τις γυναίκες αποτελείται από χάπια για μερικές ημέρες, ακολουθούμενη από χαμηλής δόσης ενέσεις γοναδοτροπινών, μαζί με έναν GnRH ανταγωνιστή για την πρόληψη της ωορρηξίας. Συνήθως ανακτώνται από 3 έως 4 ώριμα αυγά, παρόμοιο αποτέλεσμα με το αν δινόταν μια υψηλή δόση ενέσιμης φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, η ασθενής θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί για τυχόν ακύρωση του κύκλου, εάν δεν αναπτυχθούν ώριμα ωοθυλάκια.

Επίσης, απαιτείται λιγότερο συχνή παρακολούθηση (συνήθως δύο έως τρεις υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος) σε σύγκριση με μια θεραπεία που περιέχει υψηλότερη δόση φαρμακευτικής αγωγής. Εάν δύο έμβρυα κριθούν κατάλληλα για μεταφορά, τα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν αποδειχθεί ότι ισούνται με αντίστοιχα θεραπειών υψηλότερης δόσης διέγερσης σε αυτές τις γυναίκες.

Η επιλογή της Mini IVF εξαρτάται από την προτίμηση και την ιατρική κατάσταση της κάθε γυναίκας, καθώς και από τα επίπεδα ορμονών που έχει. Σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών (κάτω των 35 ετών, που έχουν φυσιολογικό απόθεμα ωοθηκών) τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης με Mini IVF είναι εξαιρετικά.

Οι γυναίκες όλων των γόνιμων ηλικιών με μειωμένο απόθεμα ωοθηκών, παράγουν συχνά χαμηλότερο αριθμό ωαρίων ανεξάρτητα από τη δόση διέγερσης και μπορούν να επωφεληθούν από την Mini IVF. Επίσης, μερικές γυναίκες άνω των 40 ετών που η παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση τις είχε οδηγήσει προηγουμένως σε κακής ποιότητας έμβρυα, έχουν ωφεληθεί από την Mini IVF.

Στον αντίποδα, στα μειονεκτήματα της μεθόδου συμπεριλαμβάνονται:

 • Η πιθανότητα να μην ανακτηθούν αυγά είναι υψηλή.
 • Έχει περίπου 30% ποσοστό ακύρωσης του κύκλου θεραπείας, είτε λόγω πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας, είτε λόγω μη εύρεσης ωαρίου στην ωοληψία ή μη γονιμοποίησης του ωαρίου.
 • Υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε τύπου γενετικής ανάλυσης για τον προσδιορισμό της χρωμοσωμικής υγείας του εμβρύου ή του φύλου του.
 • Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη.

Ποια η διαδικασία της Mini IVF;

Στη Μίνι IVF χορηγούνται για μερικές ημέρες ένα  χάπια χαμηλής δόσης, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη ωοθυλακίων και βοηθούν στην παραγωγή αυγών. Ανά 3-5 μέρες απαιτούνται επίσης υπέρηχοι, σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος, για να ελεγχθεί αν τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται ομαλά.

Όταν κριθεί ότι η ωρίμανση των ωοθυλακίων είναι ικανοποιητική, χορηγείται μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης και περίπου 36-38 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία, η γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εμβρυομεταφορά. Μετά από ένα χρονικό διάστημα 12-14 ημερών πραγματοποιείται η εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης, για να επιβεβαιωθεί εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η μέθοδος Mini IVF;

Η Mini IVF αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τις γυναίκες που μπορεί να έχουν λιγότερα αυγά, μια πιθανότητα που συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία των 35 +. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα ποσοστά επιτυχίας της Mini IVF σε γυναίκες άνω των 35 είναι τρεις φορές υψηλότερα και στις γυναίκες άνω των 40 δύο φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με το αν είχαν χρησιμοποιήσει συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε γενικές γραμμές η Mini IVF έχει σχετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!