Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ωοληψία;

 

Η ωοληψία αποτελεί ένα μέρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ουσιαστικά είναι αυτό που λέει και η λέξη, δηλαδή η διαδικασία λήψης ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναίκας. Είναι μια διαδικασία και τεχνική αρκετά συχνή σε κάθε γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τις προσπάθειες για μια εγκυμοσύνη.

 

Πως γίνεται και ποια η διαδικασία; Ποια είναι η διάρκεια;

 

Η ωοληψία γίνεται ύστερα από ραντεβού με τον γυναικολόγο σε συνθήκες χειρουργείου. Έτσι, γίνεται ένας υπερηχογράφημα έτσι ώστε ο γιατρός να πραγματοποιήσει την διαδικασία διακολπικά. Τα ωοθηλάκια παρακεντώνται και συλλέγονται έτσι ώστε να τα παραλάβει ο εμβρυολόγος. Στο στάδιο αυτό ο εμβρυολόγος συλλέγει τα ωάρια και τα τοποθετεί σε δοχεία.

 

Συνήθως η διάρκεια της διαδικασίας δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και η συνολική παραμονή στον χώρο την μια ώρα. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται κάποια απαραίτητη προετοιμασία.

Πότε γίνεται η ωοληψία;

Η ωοληψία είναι ένα μέρος της εξωσωματικής διαδικασίας και γίνεται έτσι ώστε ο γυναικολόγος να συλλέξει ωάρια από τις ωοθήκες. Την ημέρα εκείνη, θα πρέπει η γυναίκα να είναι νηστική από το προηγούμενο βράδυ και να αποφύγετε το φαγητό, το νερό, τον καφέ και πολλά ακόμα που θα σας ενημερώσει ο γυναικολόγος σας.

Υπάρχει ωοληψία χωρίς μέθη;

Η διαδικασία της ωοληψίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια πολύ ελαφριά χειρουργική επέμβαση και γίνεται με μερική αναισθησία (μέθη). Δυστυχώς, κατά την διαδικασία αυτή ο πόνος είναι αρκετά μεγάλος, και έτσι δεν γίνεται ωοληψία χωρίς μέθη. Ωστόσο, η μέθη που γίνεται, είναι σε τέτοια ποσότητα τόσο όσο για να είναι η διαδικασία για εσάς όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

Ποια μέρα του κύκλου γίνεται η ωοληψια;

Στο εργαστήριο ακολουθείται η φυσική διαδικασία, όσο αυτό είναι δυνατόν, έτσι η ωοληψία διενεργείται λίγο πριν την ωοθυλακιορρηξία. Συγκεκριμένα η ωοληψία να γίνει τη 12η – 14η ημέρα του κύκλου.

Ποιος ο αριθμός των ωαρίων;

Ο αριθμός των ωαρίων εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση και δεν μπορεί να είναι κάτι συγκεκριμένο. Για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας που θα σας εξετάσει και θα σας απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια. Ο Δρ. Πολύζος έχει μια πολυετή εμπειρία στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και στην ωοληψία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Υπάρχουν επιπλοκές ή παρενέργειες;

Η ωοληψία σε γενικότερο βαθμό είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία αλλά και ανώδυνη καθώς γίνεται με μέθη. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες επιπλοκές ή παρενέργειες όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει κάθε είδους αναισθησία.

Γενικά, είναι γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί συχνά τέτοια φαινόμενα και είναι αρκετά σπάνια. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τις επιπλοκές και παρενέργειες που μπορεί να έχει κάθε βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πότε έρχεται περίοδος μετά την ωοληψία;

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από περίπτωση σε περίπτωση. Τις περισσότερες φορές έρχεται σε κανονικό χρονικό διάστημα η περίοδος μετά την ωοληψία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ιατρό, που θα σας ενημερώσει κατάλληλα. Ακόμα και σε περίπτωση καθυστέρησης, σίγουρα ο γιατρός θα γνωρίζει αναλυτικά την περίπτωση σας και θα μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Πρέπει να αλλάξω κάτι στην διατροφή μετά την ωοληψία;

Όσον αφορά πριν την ωοληψία παραπάνω έχουμε εξηγήσει αναλυτικά τι πρέπει να αποφύγεται σε τροφές ή ροφήματα. Αντίθετα, η διατροφή σας μετά την ωοληψία θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα πρωτεΐνες όπως για παράδειγμα ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγά κ.α. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε, θα είναι η κατανάλωση σε αλάτι και νερό που θα πρέπει να φτάσει το 1 λίτρο ως ανώτερο ανά μέρα και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν έχουν παραχθεί αρκετά ωάρια.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί σας, έτσι ώστε να σας ενημερώσει αναλυτικά για το ποια διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε, ειδικά στην περίπτωση που έχετε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες όπως αλλεργίες ή είστε vegan κ.α.

Σεξουαλική επαφή πριν και μετά την ωοληψία

Η σεξουαλική επαφή είναι κάτι το οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα μέχρι και μια μέρα πριν την διαδικασία, ωστόσο καλό θα ήταν τις τελευταίες μέρες να μειωθεί. Την 1η ημέρα μετά την διαδικασία καλό είναι να έχετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες δραστηριότητες ακόμα και στο θέμα εργασίας. Καλό είναι να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή και την έντονη κόπωση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει κατάλληλα σε σχέση με την επαφή που θα έχετε πριν και μετά την διαδικασία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε σήμερα με τον έμπειρο γυναικολόγο σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης Δρ. Παναγιώτη Πολύζο.

Ποιο το κόστος για την διαδικασία;

Το κόστος για την ωοληψία είναι σχετικά προσιτό. Ωστόσο, ο γιατρός πρέπει πρώτα να εξετάσει την περίπτωση σας, έτσι ώστε να μπορεί να σας ενημερώσει για το πόσο κοστίζει η διαδικασία αλλά και τις τιμές αυτής. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας για να σας λύσουμε κάθε απορία.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και ο στόχος είναι κοινός, έτσι ώστε να έχουμε μια πετυχημένη διαδικασία σε κάθε της στάδιο.

Διαβάστε Επίσης

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Περισσότερα »
Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.