Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Αρκετά ζευγάρια στις μέρες μας καταφεύγουν στην λύση της παρένθετης μητρότητας προκειμένου να κάνουν το όνειρο τους για την απόκτηση ενός παιδιού πραγματικότητα.

Τι είναι η παρένθετη μητρότητα;

Μία γυναίκα μπορεί να καταφύγει στην παρένθετη μητρότητα όταν απουσιάζει η μήτρα ή όταν υπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια (π.χ. καρδιακή νόσο, υψηλή πίεση, ηπατική ή νεφρική νόσο κ.α.), που καθιστά την κύηση αδύνατη ή επικίνδυνη για τη ζωή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται μια άλλη γυναίκα (παρένθετη μητέρα) στη μήτρα της οποίας μεταφέρεται το έμβρυο που έχει προκύψει από την εξωσωματική γονιμοποίηση των ωαρίων της μητέρας με το σπέρμα του συντρόφου της.

 

Επίσης, η παρένθετη μητρότητα απευθύνεται σε γυναίκες που δεν έχουν επιτύχει εγκυμοσύνη κατά την εφαρμογή άλλων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ποια η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας;

Κατά την παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται ουσιαστικά η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), μόνο που το έμβρυο που θα προκύψει από το ωάριο και το σπερματοζωάριο του ίδιου του ζευγαριού, θα μεταφερθεί σε παρένθετη μήτρα. Η γυναίκα που κυοφορεί δεν είναι η βιολογική μητέρα του παιδιού αφού δε χρησιμοποιήθηκε δικό της ωάριο.

 

Η επιλογή της παρένθετης μητέρας γίνεται από το ίδιο το ζευγάρι. Ο θεράπων ιατρός πιστοποιεί τόσο την αδυναμία κυοφορίας της βιολογικής μητέρας όσο και την ικανότητα της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει. Σε περίπτωση που η υποψήφια παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, απαιτείται η συναίνεση του συζύγου της. Στη συνέχεια, το ζευγάρι και η υποψήφια παρένθετη μητέρα υποβάλλουν την αίτηση στο δικαστήριο. Όταν το δικαστήριο εγκρίνει τη διαδικασία, το Κέντρο έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εμβρυομεταφορά.

Νομοθεσία και παρένθετη μητρότητα

Σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται, αλλά στην Ελλάδα ισχύει από το 2002 (νόμος 3089/2002).

Η μεταφορά των ξένων γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου επιτρέπεται με δικαστική άδεια. Η αιτούσα την άδεια είναι αποκλειστικά η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο και αδυνατεί για ιατρικούς λόγους να κυοφορήσει ενώ δεν πρέπει να έχει υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας της.

 

Τόσο στη γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει, όσο και σε αυτούς που επιθυμούν αν αποκτήσουν τέκνο, πρέπει να έχουν διενεργηθεί ιατρικές εξετάσεις για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV, HIV2), την ηπατίτιδα Β και C και τη σύφιλη.

 

Επίσης, η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει υποβάλλεται σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση ενώ απαιτείται και η ιατρικώς αποδεδειγμένη καταλληλότητα της προς κυοφορία.

 

Σύμφωνα με το νομοθέτη, είτε η βιολογική ή η παρένθετη μητέρα πρέπει να κατοικούν στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ωάριο πρέπει να προέρχεται όχι από την παρένθετη μητέρα, αλλά είτε από τη γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, είτε από τρίτη γυναίκα ως δότρια ωαρίων.

 

Η συμφωνία για την κυοφορία γίνεται γραπτώς και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Δε συνιστά αντάλλαγμα η καταβολή των εξόδων για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία και η αποζημίωση για κάθε θετική ζημία της παρένθετης μητέρας εξαιτίας της αποχής της από την εργασία της, εξαιτίας της απουσίας της με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό, τη λοχεία.

 

Η νομική καθοδήγηση στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ένας νομικός εμπειρογνώμονας, με εξειδίκευση και εμπειρία στον αναπαραγωγικό νόμο, θα καταρτίσει το Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ του ζευγαριού, του κέντρου και της παρένθετης μητέρας, προκειμένου να προστατευθούν όλες οι πλευρές.

Ποιο το κόστος για την παρένθετη μητρότητα; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το ακριβές κόστος καθορίζεται ανάλογα την περίπτωση. Για να μάθετε ακριβώς πόσο κοστίζει και τις τιμές παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαβάστε Επίσης

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Περισσότερα »
Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.