Τρώγοντας μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά θα εξασφαλίσετε ότι εσείς και το μωρό σας θα πάρετε κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάθε ομάδα φρούτων και λαχανικών παρέχει διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Άλλο ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης ευρέως φάσματος φρούτων και λαχανικών, είναι ότι ιδιαίτερα κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, το μωρό «δοκιμάζοντας» τις τροφές που τρώτε μέσα από το αμνιακό υγρό, αυξάνει τις πιθανότητες να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί αυτές τις γεύσεις αργότερα.
Φασόλια
Γνωρίζετε ήδη ότι οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πρέπει ακόμα να συνειδητοποιήσετε ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος σας κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών . Στην εγκυμοσύνη, το γαστρεντερικό σύστημα επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα πολλές φόρες τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες. Η λήψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και ανακούφιση αυτών των προβλημάτων.
Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά Τα φασόλια λοιπόν είναι καλές πηγές σιδήρου, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και ψευδαργύρου.
Καρύδια
Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια ή τα αυγά, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να πάρετε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , που είναι τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, δοκιμάστε καρύδια, τα οποία αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές σε -φυτικής προέλευσης- ω-3 λιπαρά οξέα. Μια χούφτα καρύδια είναι μια τέλεια επιλογή για σνακ ή για προσθήκη σε μια σαλάτα.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες παίρνουν το πορτοκαλί χρώμα τους από καροτενοειδή, που μετατρέπουν τις χρωστικές ουσίες των φυτών σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας. Eίναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, σε φυλλικό οξύ, και σε φυτικές ίνες.
Πράσινα λαχανικά
Το σπανάκι, το λάχανο, τα σέσκουλα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά εχουν άφθονες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και το πολύτιμο φυλλικό οξύ.