Δρ. Πολύζος

Γιατί είναι σημαντικός o θηλασμός;

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά;

Το μητρικό γάλα είναι υγρό χρυσάφι. Το πρωτόγαλα είναι παχύ κίτρινο που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τη γέννηση. Αυτό το γάλα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα για να προστατεύει το μωρό σας. Παρά το γεγονός ότι το μωρό σας παίρνει μόνο μια μικρή ποσότητα πρωτογάλακτος σε κάθε γεύμα, είναι ανάλογο με το πόσο μικρό είναι το στομάχι του ή πόσο μπορεί να κρατήσει.

Το μητρικό γάλα αλλάζει όσο το μωρό σας μεγαλώνει;

Το πρωτόγαλα την τρίτη με πέμπτη μέρα μετά την γέννησή του αλλάζει σε αυτό που ονομάζεται ώριμο γάλα, το οποίο έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα του λίπους, τη ζάχαρη, το νερό, και την πρωτεΐνη για να βοηθήσει το μωρό σας που συνεχώς αυξάνεται. Πρόκειται για ένα λεπτότερο είδος γάλακτος από το πρωτόγαλα, αλλά παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που το μωρό σας χρειάζεται.

Το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα;

Για τα περισσότερα μωρά – ειδικά τα πρόωρα μωρά – το μητρικό γάλα είναι ευκολοχώνευτο. Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για το στομαχάκι του μωρού να προσαρμόσει την πέψη του για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα.

Το μητρικό γάλα καταπολεμά τις ασθένειες;

Η προστασία αυτή είναι μοναδική. Κανένας τύπος γάλακτος δεν μπορεί να ταιριάξει με τη χημική σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Τα μωρά που τρέφονται με οποιοδήποτε άλλο γάλα εμφανίζουν πιο συχνά λοιμώξεις του αυτιού και διάρροια.

Έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο:

  • Νεκρωτική εντεροκολίτιδα, μια ασθένεια που επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα σε πρόωρα βρέφη.
  • Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού
  • Άσθμα
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 1, λευχαιμία παιδικής ηλικίας, και ατοπικής δερματίτιδας (ένα είδος δερματικού εξανθήματος) στα μωρά. Ο θηλασμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!