Table of Contents
ToggleΟι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει.
Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και εάν μπορείτε να τη βελτιώσετε. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας, όπως ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης. Αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γονιμότητά σας.
Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;
Η γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει ένα παιδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να προβληματιστείτε για τη γονιμότητά σας εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος με συχνή, απροστάτευτη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον ένα χρόνο – ή τουλάχιστον έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 – χωρίς επιτυχία.
Τι προκαλεί προβλήματα γυναικείας γονιμότητας;
Διάφορα ιατρικά ζητήματα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα γονιμότητας των γυναικών, όπως:
Διαταραχές ωορρηξίας, που επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία και τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).
Ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, όπως πολύποδες ή ινομυώματα στη μήτρα.
Βλάβη ή απόφραξη των σαλπίγγων, η οποία συχνά προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
Ενδομητρίωση, η οποία εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη εμμηνόπαυση), η οποία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κανονικά και η έμμηνος ρύση τελειώνει πριν από την ηλικία των 40 ετών.
Πυελικές συμφύσεις – ταινίες ουλώδους ιστού που δεσμεύουν όργανα μετά από πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα ή κοιλιακή ή πυελική επέμβαση.
Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την απουσία εμμήνου ρύσεως, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, η κοιλιοκάκη και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο ερυθηματώδης λύκος.
Αναπαραγωγική ηλικία. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μπορέσετε να συλλάβετε. Η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων σας με την ηλικία καθιστά δυσκολότερη τη σύλληψη.
Τι μπορώ να κάνω για να προωθήσω τη γυναικεία γονιμότητα;
Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να προωθήσετε τη γονιμότητα σας. Μέτρα που μπορείτε να λάβετε:
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπέρβαρο ή σημαντικά λιποβαρές μπορεί να αναστείλει την κανονική ωορρηξία.
Αποτρέψτε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν κύρια αιτία υπογονιμότητας για τις γυναίκες.
Αποφύγετε τη νυχτερινή βάρδια, αν είναι δυνατόν. Η τακτική εργασία στη νυχτερινή βάρδια μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας, πιθανώς επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών. Εάν εργάζεστε το βράδυ, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά όταν δεν εργάζεστε.
Αν και το άγχος δεν θα σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να το ελαχιστοποιήσετε και να εφαρμόσετε υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης – όπως τεχνικές χαλάρωσης – όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.
Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μετρούν και εδώ. Για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας:
Μην καπνίζετε. Η χρήση καπνού σχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. Το κάπνισμα γερνά τις ωοθήκες σας και καταστρέφει τα ωάρια σας πρόωρα. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από έναν ειδικό να σας βοηθήσει να το κόψετε.
Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Η αποχή κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται γενικά επειδή δεν έχει τεκμηριωθεί ένα ασφαλές επίπεδο εμβρυϊκής κατανάλωσης αλκοόλ.
Περιορίστε την καφεΐνη. Η γυναικεία γονιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης σας σε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Να είστε προσεκτικοί με την υπεράσκηση. Η υπερβολική έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, σκεφτείτε να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.
Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι τοξίνες – όπως τα φυτοφάρμακα, οι διαλύτες στεγνού καθαρισμού και ο μόλυβδος – μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής σας στη γονιμότητά σας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.