Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής

Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει.

Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και εάν μπορείτε να τη βελτιώσετε. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας, όπως ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης. Αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γονιμότητά σας.

Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει ένα παιδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να προβληματιστείτε για  τη γονιμότητά σας εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος με συχνή, απροστάτευτη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον ένα χρόνο – ή τουλάχιστον έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 – χωρίς επιτυχία.

Τι προκαλεί προβλήματα γυναικείας γονιμότητας;

Διάφορα ιατρικά ζητήματα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα γονιμότητας των γυναικών, όπως:

Διαταραχές ωορρηξίας, που επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία και τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).

Ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, όπως πολύποδες ή ινομυώματα στη μήτρα.

Βλάβη ή απόφραξη των σαλπίγγων, η οποία συχνά προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Ενδομητρίωση, η οποία εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη εμμηνόπαυση), η οποία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κανονικά και η έμμηνος ρύση τελειώνει πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Πυελικές συμφύσεις – ταινίες ουλώδους ιστού που δεσμεύουν όργανα μετά από πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα ή κοιλιακή ή πυελική επέμβαση.

Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την απουσία εμμήνου ρύσεως, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, η κοιλιοκάκη και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

Αναπαραγωγική ηλικία. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μπορέσετε να συλλάβετε. Η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων σας με την ηλικία καθιστά δυσκολότερη τη σύλληψη.

Τι μπορώ να κάνω για να προωθήσω τη γυναικεία γονιμότητα;

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να προωθήσετε τη γονιμότητα σας. Μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπέρβαρο ή σημαντικά λιποβαρές μπορεί να αναστείλει την κανονική ωορρηξία.

Αποτρέψτε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν κύρια αιτία υπογονιμότητας για τις γυναίκες.

Αποφύγετε τη νυχτερινή βάρδια, αν είναι δυνατόν. Η τακτική εργασία στη νυχτερινή βάρδια μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας, πιθανώς επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών. Εάν εργάζεστε το βράδυ, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά όταν δεν εργάζεστε.

Αν και το άγχος δεν θα σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να το ελαχιστοποιήσετε και να εφαρμόσετε υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης – όπως τεχνικές χαλάρωσης – όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μετρούν και εδώ. Για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας:

Μην καπνίζετε. Η χρήση καπνού σχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. Το κάπνισμα γερνά τις ωοθήκες σας και καταστρέφει τα ωάρια σας πρόωρα. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από  έναν ειδικό  να σας βοηθήσει να το κόψετε.

Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Η αποχή κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται γενικά επειδή δεν έχει τεκμηριωθεί ένα ασφαλές επίπεδο εμβρυϊκής κατανάλωσης αλκοόλ.

Περιορίστε την καφεΐνη. Η γυναικεία γονιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης σας σε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ  την ημέρα.

Να είστε προσεκτικοί με την υπεράσκηση. Η υπερβολική έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, σκεφτείτε να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.

Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι τοξίνες – όπως τα φυτοφάρμακα, οι διαλύτες στεγνού καθαρισμού και ο μόλυβδος – μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής σας στη γονιμότητά σας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
επαληθεύτηκε
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε