Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Καθυστέρηση περιόδου

Η καθυστέρηση περιόδου είναι ένα από τα πιο συνήθη θέματα που απασχολούν τις γυναίκες ειδικά το καλοκαίρι. Αν και  είναι ένα προφανές σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες λίγο πιο σύνθετες καταστάσεις.

Το πρώτο και πιθανότερο σενάριο που εξετάζουμε πάντα είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Καθυστέρηση περιόδου: Ποια είναι τα αίτια;

Ας τα δούμε λίγο πιο ενδελεχώς:

Εγκυμοσύνη

Είναι η πιο συχνή αιτία της καθυστέρησης σε νεαρές άλλα και μεγαλύτερες γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και δραστηριότητα. Εφόσον υπήρξε σεξουαλική επαφή στις γόνιμες ήμερες του κύκλου, τότε μία πιθανή καθυστέρηση πέραν των  τριών με πέντε  ημερών πιθανόν δηλώνει ότι είστε έγκυος. Στην περίπτωση που υποψιάζεστε κύηση, τότε ιδανικά μπορείτε να κάνετε test εγκυμοσύνης, είτε από το φαρμακείο είτε με μια μικροβιολογική εξέταση Β-χοριακής.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Είναι ένα αρκετά σύνηθες γυναικολογικό σύνδρομο, που χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι οι ορμονικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούν συχνές αλλαγές στην τακτικότητα και τον ρυθμό εμφάνισης της περιόδου. Εκτός από την πολύ  συχνή καθυστέρηση περιόδου, επιπρόσθετα  συμπτώματα είναι  η αυξημένη  τριχοφυΐα  σε πρόσωπο και  σώμα λόγω των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων στο αίμα, προβλήματα με το δέρμα (λιπαρότητα, ακμή), αυξημένο σωματικό βάρος  και δυσκολία στη σύλληψη. Αν η αιτία της καθυστέρησης είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τότε ο γυναικολόγος  σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικών αναλόγως της ηλικίας σας έτσι ώστε να ρυθμιστεί ο κύκλος σας.

Ξαφνική Αύξηση ή Μεγαλή Απώλεια Σωματικού Βάρους

Έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά λόγω της έντονης αλλαγής και των αυξομειώσεων στο σωματικό βάρος να υπάρχει άμεση διαφοροποίηση στο ορμονικό προφίλ των γυναικών και έντονη διαταραχή της περιόδου. Η  επαναφορά και διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα  μπορεί άμεσα να επαναφέρει και να διατηρήσει  την τακτικότητα του  κύκλου.

Φλεγμονώδεις Παθήσεις

Οποιαδήποτε πάθηση γυναικολογική ή μη μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να προκαλέσει καθυστέρηση της περιόδου. Αν παρατηρήσατε κάποιο  κρυολόγημα, μια ίωση, έξαρση ενός χρόνιου αυτοάνοσου νοσήματος, τότε πιθανότατα  η αιτία  της καθυστέρησης να είναι αυτή κι ο κύκλος θα επανέλθει σύντομα.

Stress και άγχος

Στρεσογόνα γεγονότα και καταστάσεις της ζωής μας  μπορεί να διαταράξουν άμεσα την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Αυτό συχνά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση περιόδου, ακανόνιστους κύκλους ή έντονες περιόδους με αυξημένη ροή και έντονο πόνο. Ο κύριος λόγος είναι η παράγωγη της ορμόνης (GnRH) που ενεργοποιείται από το άγχος και αναστέλλει την ωορρηξία.

Εφηβεία

Η καθυστέρηση της περιόδου στις έφηβες είναι απολύτως σύνηθες  φαινόμενο. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος μπορεί να είναι ασταθής μέχρι και για μερικά χρόνια μετά την πρώτη περίοδο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι να σταθεροποιηθεί  και συνήθως δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Φαρμακευτική αγωγή

Καθυστέρηση ή διαταραχή περιόδου μπορεί να προκαλέσουν άμεσα πολλά φάρμακα και σκευάσματα όπως τα  αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη  όσο και  κορτικοστεροειδή φάρμακα. Επίσης, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν   καθυστέρηση αν και η διαταραχή αυτή οφείλεται συνήθως στην πάθηση για την οποία χρειάστηκε να πάρετε αντιβίωση κι όχι στη λήψη της αντιβίωσης.

Δυσλειτουργία του Θυρεοειδούς Αδένα

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν άμεσα τον μεταβολισμό. Η απότομη αύξηση των θυροειδικών ορμονών  ή αντιστοίχως η ξαφνική μείωση ή έλλειψή τους μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του κύκλου και να είναι η απόλυτη αιτία της καθυστέρησης. Κατά τη διαφοροποίηση των επιπέδων των ορμονών  του θυρεοειδούς μπορεί να  παρατηρούνται  συμπτώματα όπως απώλεια ή αύξηση σωματικού βάρους, οιδήματα, τριχόπτωση, υπνηλία, ταχυκαρδία, αϋπνία, υπεριδρωσία, συναισθηματική αστάθεια κ.α. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε  πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ενδοκρινολόγο.

Θηλασμός

Κατά την περίοδο του μητρικού θηλασμού η προλακτίνη που παράγει ο οργανισμός της γυναίκας μπορεί να καταστείλει τη διαδικασία της ωορρηξίας και να εμποδίσει έτσι  την εμφάνιση της περιόδου. Γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν περίοδο για μήνες κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Εμμηνόπαυση και κλιμακτήριος

Οι  περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην  εμμηνόπαυση στην  ηλικία των 46-55 ετών. Διαπιστωμένα  μπορούμε να μιλάμε για εμμηνόπαυση όταν  η περίοδος της γυναίκας είναι επιβεβαιωμένα απούσα  για τουλάχιστον 1 ολόκληρο χρόνο. Η κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος που μπορεί να διαρκέσει έως και 3χρονια  μέχρι την οριστική διακοπή της περιόδου και  κατά την οποία μπορεί να παρατηρούνται πολύ έντονα διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Τα πιο συνήθη  συμπτώματα της περιόδου της κλιμακτηρίου είναι οι εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, μεταβολές στη διάθεση, αϋπνία, αίσθημα ξηρότητας στον κόλπο κ.α.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Δυσμηνόρροια

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Ως δυσμηνόρροια χαρακτηρίζουμε τους παρατεταμένους πόνους και κράμπες  στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της πυέλου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών

pms

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Ως  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος 4-6 ημερών προ της εμμήνου ρύσεως όπου εμφανίζει  μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως εναλλαγές της διάθεσης, ευερέθιστο στήθος,

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!