Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Κύστεις Ωοθηκών

Τι είναι οι κύστεις ωοθηκών;

Οι κύστεις είναι χώροι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού έμμηνου κύκλου αναπτύσσονται μικρές κύστεις που εξαφανίζονται όταν αρχίζει η επόμενη εμμηνορρυσία.

 

Αυτό συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας των περισσότερων γυναικών. Αυτές οι κύστεις είναι αθώες και προκαλούν ελάχιστα ενοχλήματα. Ωστόσο, μερικές κύστεις διογκώνονται, μερικές περιέχουν αίμα, άλλες συστρέφονται και προκαλούν προβλήματα, όπως αιμορραγία ή/ και πόνο και μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργική αφαίρεση. Ένα μικρό ποσοστό των κυστών είναι σοβαρές είτε γιατί σπάνε είτε γιατί γίνονται καρκινογόνες.

 

Παρόλο που οι νεαρές γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κύστες, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και φεύγουν χωρίς θεραπεία. Ορισμένες κύστες μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας/ πίεσης στην κοιλιακή χώρα.

Καλοήθεις κύστες ωοθηκών

Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι καλοήθεις (όχι καρκινικές). Μερικοί τύποι καλοηθών κύστεων ωοθηκών είναι οι ακόλουθοι:

 • Αιμορραγικές κύστεις
 • Κύστεις ωχρού σωματίου
 • Ενδομητριοειδείς κύστεις ή ενδομητρίωμα
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
 • Δερμοειδείς κύστεις

Η διαγνωστική προσπέλαση περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση, προσδιορισμό στο αίμα δεικτών για όγκους ωοθηκών (CA-125), υπερηχογράφημα και λαπαροσκόπηση.

Ποιοι οι τύποι κυστών ωοθήκης;

 • Η λειτουργική κύστη είναι συνηθισμένη στις νεαρές γυναίκες. Μεγαλώνουν και μετά εξαφανίζονται κατά τον κύκλο περιόδου της γυναίκας.
 • Λιγότερο συνήθεις είναι οι ανώμαλες κύστες, οι οποίες εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα στην ωοθήκη. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις αλλά υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινογενείς.

Η ενδομητρίωση μπορεί να ενθαρρύνει τις ανώμαλες κύστες όταν η επένδυση της μήτρας έχει αποκοπεί και μεγαλώνει πάνω στις ωοθήκες. Αυτού του είδους τις κύστες, οι γιατροί τις αποκαλούν ‘chocolate cysts’ (σοκολατοειδείς), γιατί περιέχουν παλιό σκούρο αίμα.

 

Κάθε μήνα, αυτές οι κηλίδες της επένδυσης της μήτρας αιμορραγούν, αλλά το αίμα παγιδεύεται μέσα στην κύστη βοηθώντας την να μεγαλώσει. Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν στο μέγεθος του γκρέιπφρουτ! Στο τέλος αυτές οι κύστες σπάνε. Κατά το σπάσιμό τους, μπορούν να προξενήσουν ζημιά στην ωοθήκη και να προκαλέσουν οξύ πόνο.

Διάγνωση Λαπαροσκόπηση κύστης ωοθήκης

 • Υπέρηχοι – το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και στέλνει υπερηχητικά κύματα μέσα από τα όργανα, εμφανίζοντας τυχόν ανωμαλίες στο κομπιούτερ και στο ραδιογράφο.
 • Εξέταση της κοιλιακής χώρας – ο γιατρός πιέζει την κοιλιά σας για να νιώσει το μέγεθος και σχήμα των ζωτικών οργάνων.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η θεραπεία περιλαμβάνει την παρακολούθηση και τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

 

Αν έχει διαπιστωθεί ότι έχετε κύστη ωοθηκών και επιθυμείτε να λάβετε συγκεκριμένες αναλυτικές πληροφορίες, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτική απάντηση βασισμένη σε ιατρικές μελέτες που αφορά ειδικά την περίπτωσή σας. Οι σχετικές πληροφορίες θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία με πολυετή εμπειρία.

Τι είναι ένα λαπαροσκοπική εκτομή κύστεων ωοθηκών;

Η κυστεκτομή των ωοθηκών είναι μία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας ή και περισσοτέρων  κυστών  από την ωοθήκη σας. Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι  ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιεί μόνο μερικές μικρές τομές στον ευρύτερο κοιλιακό σας χώρο.

Γιατί κάνω αυτή την επέμβαση;

Πολλές γυναίκες θα έχουν τουλάχιστον μια κύστη ωοθηκών κάποια στιγμή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι  κύστεις αυτές συνήθως δεν  προκαλούν σχεδόν  καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, εάν μια κύστη προκαλεί επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα, η χειρουργική αφαίρεση τους μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας.

Μια κύστη ωοθηκών μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί εάν:

 •  Προκαλεί έντονο κοιλιακό πόνο
 •  Είναι ύποπτη για κακοήθεια
 •  Είναι ευμεγέθης —πάνω από 2,5 εκ. σε διάμετρο

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Μια μικρή τομή θα γίνει ακριβώς κάτω από τον αφαλό. Στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί ένα λαπαροσκόπιο. Αυτός είναι ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα στο άκρο. Το αέριο διοξείδιο του άνθρακα θα διοχετεύεται στην κοιλιά για να επιτρέψει στον γιατρό να δει τα όργανα καλύτερα. Το λαπαροσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της κύστης. Όταν βρεθεί, θα γίνουν μία ή δύο ακόμη τομές. Μέσα από αυτά θα μπουν μικρά εργαλεία. Η κύστη θα αφαιρεθεί. Ο ιστός θα σταλεί οπωσδήποτε  για παθολογοανατομική εξέταση. Εάν εντοπιστεί καρκίνος, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες. Τα όργανα θα αφαιρεθούν. Η περιοχή της τομής θα κλείσει με ράμματα ή συνδετήρες. Θα τοποθετηθούν επίδεσμοι στην περιοχή. Ο γυναικολόγος μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση εάν η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, θα γίνει μια μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά για να γίνει η επέμβαση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αυτή η διαδικασία έχει πολύ μικρούς  κίνδυνους: Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Πιθανή ανάγκη για την αφαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης
 • Αιμορραγία κατά την επέμβαση , που μπορεί να απαιτήσει μετάγγιση αίματος
 • Η μόλυνση της ωοθήκης ή της ευρύτερης χειρουργικής περιοχής
 • Βλάβη στα γύρω όργανα (ουροδόχο κύστη, μήτρα, έντερο και ουρητήρες)
 • Πιθανή ανάγκη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση λαπαροτομίας

Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τη διαδικασία;

Η χειρουργική ομάδα μπορεί να συναντηθεί μαζί σας προεγχειρητικά, για να σας μιλήσει για:

 • Επιλογές αναισθησίας
 • Οποιεσδήποτε αλλεργίες μπορεί να έχετε
 • Τρέχοντα φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα που παίρνετε και εάν πρέπει να σταματήσετε να τα παίρνετε πριν από την επέμβαση
 • Νηστεία πριν από την επέμβαση, όπως αποφυγή φαγητού ή ποτού μετά τα μεσάνυχτα το προηγούμενο βράδυ

Εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν πριν από την επέμβαση:

 • Θα σας χορηγηθεί αναισθησία για τη διαδικασία της επέμβασης , επομένως θα χρειαστείτε κάποιον να σας οδηγήσει από και προς το προγραμματισμένο χειρουργικό ραντεβού σας.
 • Φροντίστε να φτάσετε δύο ώρες πριν από την εκτιμώμενη ώρα έναρξης της επέμβασης για την διενέργεια προεγχειρητικού ελέγχου σας.
 • Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε πριν από τη διαδικασία, ειδικά οδηγίες για τη διακοπή ή τη συνέχιση της λήψης τυχόν υπαρχόντων φαρμάκων.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Θα χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως. Η σωματική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το σεξ θα πρέπει να αποφευχθεί. Ζητήστε βοήθεια με τις καθημερινές σας δραστηριότητες και καθυστερήστε την επιστροφή σας στη δουλειά.

Καλέστε το γυναικολόγο σας  εάν δεν βελτιώνεστε ή έχετε:

 • Σημάδια μόλυνσης, όπως πυρετός και ρίγη
 • Ερυθρότητα, οίδημα, υπερβολική αιμορραγία ή δύσοσμες εκκρίσεις από τις τομές
 • Πόνος που δεν μπορείτε να ελέγξετε με το παυσίπονο  φάρμακο που σας χορηγήθηκε
 • Κολπική αιμορραγία που μουλιάζει περισσότερα από ένα επίθεμα ανά ώρα
 • Πόνος, κάψιμο, συχνοουρία ή μόνιμο αίμα στα ούρα
 • Οίδημα, ερυθρότητα ή πόνος στα πόδια

Μετά τη διαδικασία, είναι απολύτως φυσιολογικό η περιοχή του ομφαλού και της κοιλιάς σας να πονάει αρκετά  και πιθανώς να μελανιάσει.

Οι ώμοι και η πλάτη σας μπορεί να πονούν από το αέριο που τοποθετείται στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορεί να έχετε κάποια κολπική αιματηρή έκκριση ή αιματηρές κηλίδες μετά την επέμβαση. Οι τομές στην κοιλιά σας θα κλείσουν με ενδοδερμικά  ράμματα και μπορεί να είναι καλυμμένο με αυτοκόλλητα επιθέματα.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!