Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Η λαπαροσκόπηση έχει φέρει επανάσταση στη χειρουργική σε σύγκριση με τις ανοιχτές επεμβάσεις, ειδικά όσον αφορά τη μείωση των επιπλοκών. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας. Μια τέτοια προσέγγιση είναι η τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση θέτει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον χειρουργό – ο χειρουργός πρέπει να περιηγηθεί και να χειρουργήσει σε τρισδιάστατο χώρο χρησιμοποιώντας μια δισδιάστατη εικόνα, με απώλεια της αντίληψης του βάθους. Αντίστοιχα, η οπτική αντίληψη είναι η κύρια πρόκληση για επιτυχημένη λαπαροσκοπική χειρουργική. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι μέθοδοι τρισδιάστατης απεικόνισης. Τέτοια συστήματα αναπτύχθηκαν ήδη στη δεκαετία του 1990, αλλά αυτά εξακολουθούσαν να είναι περιορισμένα ως προς την ανάλυση εικόνας και τις συνθήκες προβολής και ήταν απρόσιτα για τα περισσότερα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, στην αρχή δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν τρισδιάστατα συστήματα στο χειρουργείο. Ωστόσο, από τότε, η καινοτομία οδηγεί την πρόοδο της λαπαροσκόπησης: τα πιο πρόσφατα συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε πιο ελκυστικές τιμές. Οι μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τα νέας γενιάς τρισδιάστατα συστήματα είναι ανώτερα από τις λύσεις 2D ως προς την απόδοση.
 
3D λαπαροσκόπηση: Συντομότεροι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης, λιγότερα σφάλματα, λιγότερες επιπλοκές Οι τρισδιάστατες τεχνικές καθιστούν τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ταχύτερες και ασφαλέστερες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση, η πλειονότητα των μελετών όπου συγκρίθηκαν τεχνικές 2D και 3D έδειξαν ότι η αντίστοιχη χειρουργική εργασία επιλύθηκε σημαντικά ταχύτερα και με λιγότερα σφάλματα όταν το σύστημα 3D χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα μοντέλων ή σε ασθενείς. Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με το 2D. Τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για πολύπλοκες εργασίες. Σε ορισμένες λειτουργίες, το 3D δεν επιταχύνει σημαντικά τη λειτουργία, αλλά βελτιώνει την αντίληψη του βάθους και ως εκ τούτου την ακρίβεια.
 
Το αποτέλεσμα: Οι χειρουργοί εκτιμούν την τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση και θα προτιμούσαν ένα τρισδιάστατο σύστημα. 3D λαπαροσκόπηση: οι αρχάριοι μαθαίνουν πιο γρήγορα, οι έμπειροι χειρουργοί λειτουργούν καλύτερα Τα τρισδιάστατα συστήματα βελτιώνουν μετρήσιμα τον χωρικό προσανατολισμό καθώς και τον συντονισμό χεριού-ματιού και γίνονται αντιληπτά ως λιγότερο κουραστικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους αρχάριους: Χάρη στον καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο, καταφέρνουν να μάθουν μια νέα χειρουργική τεχνική πιο γρήγορα από ό,τι με τη συμβατική λαπαροσκόπηση.

Με το 3D, ένας αρχάριος λειτουργεί εξίσου γρήγορα με έναν έμπειρο χειρουργό με 2D. Αλλά και οι έμπειροι λαπαροσκόποι επωφελούνται από την τεχνολογία 3D και εκτελούν τις εργασίες γρηγορότερα, με λιγότερες αντιλήψεις και λιγότερες επιπλοκές. Ως εκ τούτου, η τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση προσφέρει μετρήσιμα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τυπικά συστήματα 2D: καλύτερη αντίληψη βάθους, ταχύτερη λειτουργία, υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών.

Το νοσοκομείο σας επωφελείται ήδη από αυτά τα πλεονεκτήματα;

3D έναντι 2D Λαπαροσκόπηση Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη Όταν νέες ιατρικές ή τεχνικές καινοτομίες βρίσκουν το δρόμο τους στη γενική πρακτική, αρχικά συχνά δεν υπάρχει σαφής συναίνεση σχετικά με τα πλεονεκτήματά τους. Η σύγκριση μεταξύ τρισδιάστατης και δισδιάστατης λαπαροσκόπησης, ωστόσο, έδωσε μια σαφή κρίση υπέρ της τρισδιάστατης τεχνολογίας. Φαίνεται ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα βελτίωσης μόνο σε σχέση με τα ερωτήματα σχετικά με το πώς οι χειρουργοί εξοικειώνονται με τη νέα τεχνολογία και την ταχύτητα επεξεργασίας εικόνας. Τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι ιδιαίτερα πειστικά σε σχέση με την καλύτερη αντίληψη του βάθους και τη συνακόλουθη μείωση του κινδύνου στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η τρισδιάστατη διαδικασία είναι επίσης πολύ αποτελεσματική από την άποψη της διοίκησης του νοσοκομείου. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για να επιτρέψει την απεικόνιση οργάνων και δομών στην κοιλιακή κοιλότητα. Χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς και ιδιαίτερα για χειρουργική επέμβαση. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και αποφεύγει πιο εκτεταμένες συμφύσεις στον ιστό. Η σύγκριση μεταξύ τρισδιάστατων και 2D διαδικασιών ήταν ήδη ένα σημαντικό αναπτυξιακό ερώτημα πριν από αρκετά χρόνια και διερευνήθηκε σε διάφορες μελέτες με βάση τα ζώα. Τα συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης υπάρχουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά η βιβλιογραφία τώρα μιλά για μια αναγέννηση στην τρισδιάστατη απεικόνιση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι διακεκριμένοι κατασκευαστές φέρνουν στην αγορά συστήματα 3D.

Επιπλέον, κρίσιμες βελτιώσεις σε αυτά τα συστήματα οδήγησαν επίσης σε αυξανόμενη ζήτηση για την τεχνολογία, η οποία είχε επίσης θετική επίδραση στις τιμές. Το κυριότερο μεταξύ αυτών των βελτιώσεων είναι η βελτιωμένη απεικόνιση που παρέχουν πλέον ως αποτέλεσμα της διευρυμένης επεξεργαστικής ισχύος στα συστήματα – μια εξέλιξη που έχει συμβεί και στην ψηφιακή μικροσκοπία. Για απεικονίσεις αυτής της ποιότητας πριν από είκοσι χρόνια, θα χρειάζονταν πολύ μεγαλύτερες και ακριβότερες συσκευές. Τα συστήματα τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι πλέον διαθέσιμα σε αποδεκτές τιμές. Μια ματιά στα νοσοκομεία σήμερα δείχνει ότι η τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής – κυρίως λόγω του πόσο εύκολη είναι η εκμάθησή της, ακόμη και για λιγότερο έμπειρους χειρουργούς. Διευρυμένο εύρος λειτουργιών και μεγαλύτερη ασφάλεια Το διευρυμένο φάσμα των επεμβάσεων που εκτελούνται λαπαροσκοπικά οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη απεικόνιση από τα συστήματα 3D. Μια πρόσφατη κλινική μελέτη από τους Baum et al διερεύνησε τις επιπτώσεις της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των γυναικολογικών επεμβάσεων. Βρέθηκαν σημαντικά πλεονεκτήματα στη συρραφή και την κοπή ανατομικών δομών κατά τη χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης.

Σε σύγκριση με τη λαπαροσκόπηση 2D, οι χειρουργοί βρήκαν την αναπαράσταση του χωρικού βάθους ιδιαίτερα πλεονεκτική, έναν σημαντικό λόγο για τα βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας στις χειρουργικές διαδικασίες. Η απεικόνιση των οπισθοπεριτοναϊκών νευρικών δομών βελτιώθηκε σημαντικά. Οι βελτιώσεις στην οπτικοποίηση της μήτρας, του ουρητήρα και των αιμοφόρων αγγείων δεν ήταν τόσο έντονες. Παρόλα αυτά, οι Baum et al. βγάλτε ένα άκρως θετικό συμπέρασμα: Η εργασία με τη λαπαροσκόπηση 3D παρέχει στους χειρουργούς μεγάλα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συσκευές 2D. Η απεικόνιση του χώρου που φαίνεται στις εικόνες μοιάζει απλώς με την πραγματική ανατομία.

Αντίληψη βάθους – Ένα μεγάλο πλεονέκτημα

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και άλλες μελέτες. Σε μια συγκριτική μελέτη, 53 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για διάφορες χειρουργικές ενδείξεις (συμπεριλαμβανομένης της κύστης των ωοθηκών, της κήλης και της χολολιθίασης). Η μία ομάδα χειρουργήθηκε με τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση και η άλλη με τεχνολογία 2D. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της 2D λαπαροσκόπησης είναι η έλλειψη αντίληψης βάθους. Αυτό επιβαρύνει τους χειρουργούς κατά τη διάρκεια των χειρουργικών διαδικασιών και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Η ομάδα 3D είχε ένα σαφές πλεονέκτημα με σημαντικά μικρότερες χρονικές περιόδους για τις λειτουργίες. Οι γιατροί ανέφεραν την ανώτερη ποιότητα εικόνας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντίληψη του βάθους ως καθοριστικό παράγοντα για τις πιο γρήγορες διαδικασίες. Άλλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας 3D είναι ο καλός συντονισμός χεριού-ματιού που προσφέρει καθώς και η αυξημένη ακρίβεια. Αυτό επιτρέπει στους χειρουργούς να εργάζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και με λιγότερα λάθη και να διαχωρίζουν ακόμη και εξαιρετικά λεπτές δομές ιστών. Οι λιγότερο έμπειροι χειρουργοί επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτά τα πλεονεκτήματα. Μπορούν να μάθουν τις επεμβάσεις και τα σχετικά ανατομικά χαρακτηριστικά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα οικονομικά οφέλη για τα νοσοκομεία είναι προφανή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικά μικρότεροι χρόνοι λειτουργίας μειώνουν την ποσότητα των αναισθητικών που απαιτούνται. Επιπλέον, τα υπάρχοντα όργανα λαπαροσκόπησης, για παράδειγμα όλα αυτά που έχουν ίσιο σχεδιασμό, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με την τεχνολογία 3D.

Είναι δυνατό να απελευθερωθούν οι ασθενείς σε μετεγχειρητική φροντίδα σε καλύτερη κατάσταση υγείας. Τα πιθανά μειονεκτήματα έχουν να κάνουν περισσότερο με την υποκειμενική εξοικείωση των χειρουργών στην θέα μέσω των 3D γυαλιών καθώς και με την ακόμη ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Συνολικά, τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι αδιαμφισβήτητα. Προφανώς αυτό ήταν ήδη προβλέψιμο πριν από την πλήρη καθιέρωση της τεχνολογίας στην τακτική κλινική πρακτική. Έτσι μπορεί να διαβαστεί στη σελίδα 247 στο βιβλίο του 51ου Συνεδρίου της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής: «Αν αφήσει κανείς κατά μέρος τις οικονομικές εκτιμήσεις, δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει κανείς γιατί όλοι οι χειρουργοί δεν μεταβαίνουν αμέσως στην τρισδιάστατη απεικόνιση μιας και αυτές είναι οι εικόνες που όλοι έχουμε συνηθίσει από την καθημερινή ζωή».

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!