Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Υστεροσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση του εσωτερικού του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου με την εισαγωγή και τη χρήση μίας λεπτής κάμερας (γνωστής και ως υστεροσκόπιο). Η διέλευση προς τον τράχηλο πραγματοποιείται μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Ο σωλήνας έχει πάχος μικρότερο των 3 εκατοστών, ενώ η διέλευσή του μας επιτρέπει την ακριβή επισκόπηση της ενδομητρικής κοιλότητας και των σαλπιγγικών στομίων στην οθόνη, σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στον γυναικολόγο η δυνατότητα να εξετάσει την κοιλότητα της μήτρας με ακρίβεια που δεν παρέχουν άλλες μέθοδοι.

Η μεγέθυνση και άμεση όραση στον τράχηλο της μήτρας κάνει την εξέταση πιο αξιόπιστη και μεγαλύτερης ακρίβειας από το υπερηχογράφημα, την αξονική ή μαγνητική τομογραφία, την απόξεση. Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια οποιαδήποτε πιθανή παθολογία αφορά τον τράχηλο. Συγχρόνως με την εξέταση τη διαγνωστική μπορεί να γίνει και μικρο-επεμβατική υστεροσκόπηση με τοπική αναισθησία. Μπορεί να αφαιρεθεί πολύποδας ή ινομύωμα και δείγμα να σταλεί για ιστολογική εξέταση. Βάσει των αποτελεσμάτων της υστεροσκόπησης ο ιατρός θα ορίσει τη θεραπεία η οποία αρμόζει στην εκάστοτε περίπτωση.  

Λόγοι που συντρέχουν για μία υστεροσκόπηση είναι:

  • Αυξημένη ροή περιόδου (εμμηνόρεια)
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Στειρότητα
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Πολύποδας ή ινομυώματα μήτρας
  • Υποψία ενδομήτριων συμφύσεων
  • Αφαίρεση ενδομήτριου σπειράματος

Πως γίνεται η εξέταση της υστεροσκόπησης;

Η εξέταση της υστεροσκόπησης για λόγους αιμορραγιών της μήτρας γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Δεν απαιτείται ολική αναισθησία, ωστόσο η γυναίκα δεν αισθάνεται κανέναν πόνο ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της διενέργειάς της.

Η διαδικασία της, είναι απλή και ελάχιστα ενοχλητική για τη γυναίκα, όχι κατά τη διάρκεια αλλά για λίγες ώρες ή ημέρες μετά από αυτήν. Το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο γίνεται η υστεροσκόπηση είναι συγκεκριμένο, συνεπώς και απαιτεί σωστό προγραμματισμό. Πραγματοποιείται μετά την τελευταία μέρα εμμήνου ρύσεως, ιδανικά μεταξύ της 6ης  και της 10ης ημέρας του κύκλου. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, χορηγείται ήπια αναλγησία, με τη γυναίκα να διατηρεί τις αισθήσεις της και να μπορεί να παρακολουθήσει το σύνολο της διαδικασίας, μεγεθυμένη, σε οθόνη.

Ο πόνος μετά την εξέταση είναι παρόμοιος με πόνο περιόδου για 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μικρή ροή αίματος μπορεί να υπάρχει μετά την διαγνωστική υστερεκτομή για 1-2 μέρες, ενώ για την επεμβατική υστερεκτομή 1-3 εβδομάδες. Η ένταση είναι ήπια και δεν επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα της γυναίκας.

Η παραμονή στο νοσοκομείο σπάνια ξεπερνά τις 4 ώρες, μετά τις οποίες μια γυναίκα μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι της καθώς και στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν από την υστεροσκόπηση;

Σε περιπτώσεις που η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης, η γυναίκα θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ολιγόωρη νηστεία, μη έχοντας καταναλώσει υγρά και στερεά.

Ανάλογα με τη φύση της επέμβασης, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος.

Τι θα πρέπει μια γυναίκα να προσέξει μετά την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μία ασφαλής επέμβαση αρκεί να γίνεται από έμπειρη ιατρική ομάδα και με την σύγχρονη τεχνολογία. Η περίοδος μετά την υστεροσκόπηση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, εκτός από μερικές βασικές οδηγίες, όπως η προσωρινή παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, η γυναίκα θα πρέπει να απέχει από σεξουαλικές επαφές. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία πριν επανέλθει στη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Ποια είναι τα οφέλη της υστεροσκόπησης;

Τα οφέλη της υστεροσκόπησης δεν περιορίζονται στην θεραπεία της παθολογίας της κοιλότητας της μήτρας. Σημαντικά οφέλη προσφέρει και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αποτελεί μια εξαιρετικά απλή και ασφαλή μέθοδο,  η οποία προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης άμεσα, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιτυχών κυήσεων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και στη μείωση των αποβολών.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές και ποιο το κόστος της υστεροσκόπησης;

Οι σύγχρονες μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Οι πιο συχνές επιπλοκές ωστόσο, παραμένουν η αιμορραγία και ο πόνος, καταστάσεις οι οποίες ωστόσο είναι παροδικές. Η υστεροσκόπηση ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες εξετάσεις-επεμβάσεις στον κλάδο της γυναικολογίας.

Ο γιατρός θα σας αναλύσει αναλυτικά κατά τη διάρκεια του ραντεβού όλες τις ενδεχόμενες επιπλοκές που ενδέχεται να ανακύψουν και θα σας λύσει κάθε απορία όσον αφορά το πόσο κοστίζει η υστεροσκόπηση. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!