Δρ. Πολύζος

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Είναι η αιμορραγία από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας που συμβαίνει έξι ή περισσότερους μήνες μετά την εμμηνόπαυση (δηλαδή, μετά την τελευταία εμμηνορρυσία). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διαπιστώνεται τελικά μια απλή αιτία. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η αιμορραγία αυτή μπορεί να προέρχεται από κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση. Αν εμφανίσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Οι αιτίες της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας είναι πολλές. Η συνηθέστερη είναι η ξηρότητα του κόλπου λόγω της ανεπάρκειας των οιστρογόνων. Ο βλεννογόνος του κόλπου (ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό του τοίχωμα) γίνεται πολύ ξηρός και λεπτός και η ανάπτυξη τριβής στις ξηρές επιφάνειες του κόλπου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Οι γυναίκες που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) με την οποία δεν συνεχίζεται ο έμμηνος κύκλος, είναι δυνατό να εμφανίσουν επεισόδια αιμορραγίας. Η αιμορραγία μπορεί επίσης να προέρχεται από έλκη, σχισμές ή βλάβες του αιδοίου. Με αιμορραγία εκδηλώνονται συχνά οι βλάβες του κόλπου, οι πολύποδες του τραχήλου, ο καρκίνος του τραχήλου, οι πολύποδες του ενδομητρίου (του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας), η υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου (υπερπλασία ενδομητρίου), ο καρκίνος του ενδομητρίου, τα ινομυώματα της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών και οι όγκοι που παράγουν οιστρογόνα και αναπτύσσονται σε άλλα όργανα όπως είναι οι ωοθήκες.

Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό, τη φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει διεξοδική επισκόπηση του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου με τη βοήθεια κολποδιαστολέα και ειδικού οπτικού οργάνου, καθώς και τη γενική εξέταση για άλλα παθολογικά προβλήματα. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει κολπικό υπερηχογράφημα με το οποίο είναι δυνατή η μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου. Όταν το πάχος του είναι μικρότερο από 5 mm, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου είναι κάτω από 1%.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν είναι η υστεροσκόπηση και η βιοψία. Η υστεροσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού ενδοσκοπίου στην κοιλότητα της μήτρας, απ’ όπου λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα ιστού του ενδομητρίου για περαιτέρω μικροσκοπική (ιστολογική) εξέταση. Αυτή η επέμβαση γίνεται συχνά στο εξωτερικό ιατρείο (δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο). Με αυτή την εξέταση διαπιστώνονται επίσης και αφαιρούνται οι πολύποδες και τα μικρά ινομυώματα.

Όταν η διάγνωση είναι καρκίνος, απαιτείται κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Αν έχετε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία ή επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το πρόβλημα, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Οι πληροφορίες που θα μας δώσετε θα μελετηθούν προσωπικά από ειδικό επαγγελματία στο χώρο με πολυετή εμπειρία. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτική και βασισμένη σε ιατρικές μελέτες απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα υποβάλετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!