Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει. Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά
Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.
Κάθε γυναίκα όταν γεννιέται έχει ήδη στον οργανισμό της εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμων ωαρίων που αργότερα στη ζωή της θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα γόνιμο ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας λέγεται ωορρηξία. Αν και ο όρος ωορηξία έχει καθιερωθεί, η σωστή λέξη είναι ωοθυλακιορρηξία μιας και αυτό που ρήγνυται, δηλαδή σπάει, δεν είναι το ωάριο αλλά το ωοθυλάκιο (η ‘θήκη’ δηλαδή μέσα στην οποία ωριμάζει το ωάριο).
Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα (ή και περισσότερα, αν και αρκετά σπάνια) ωάριο από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα όπου είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το μη γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδος. Εάν όμως πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.
Ορισμένες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά πότε έχουν ωορρηξία. Άλλες γυναίκες δεν παρατηρούν κάποια αλλαγή. Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, παρακολουθήστε τον εαυτό σας για μερικούς μήνες και σύντομα θα μπορείτε να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες. Μερικά μικρά σημάδια της ωορρηξίας είναι τα εξής:
Μάθετε πότε είναι πιθανό να παραχθούν ωάρια – και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε.
Κατ ‘αρχάς, πρέπει να καταλάβετε πότε θα έχετε ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη). Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πότε θα έχετε ωορρηξία.
Σε μια μελέτη, τα ποσοστά εγκυμοσύνης των ζευγαριών που προγραμμάτισαν την επαφή με την ωορρηξία ήταν ταχύτερη από ό, τι συνήθως παρατηρείται μεταξύ των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν:
Στις πλειοψηφία των περιπτώσεων η ωορρηξία μπορεί να έρθει χωρίς απολύτως κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται εύκολα και να γίνονται αντιληπτά άμεσα από την ίδια την γυναίκα. Ως βασικά συμπτώματα για την ωορρηξία, θα μπορούσαν να είναι οι πόνοι στην κοιλιά αλλά και η ελάχιστη ποσότητα αίματος από τον κόλπο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα ή ενοχλητικά και τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας που θα σας ενημερώσει σχετικά με την αντιμετώπιση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γόνιμες μέρες έχουν έρθει και έχετε περισσότερες πιθανότητες για μια πιθανή εγκυμοσύνη.
Σε περίπτωση που δείτε μια ελάχιστη ποσότητα αίματος είναι σχετικά ένα φυσιολογικό σύμπτωμα και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Σε περίπτωση όμως που είναι περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο ή το ελάχιστο, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, έτσι ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Η ορμόνη Lh ή αλλιώς ωχρινοποιητική ορμόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την σωστή λειτουργία των ωοθηκών στις γυναίκες. Η ωορρηξία γίνεται περίπου 2.5 μέρες μετά την αύξηση της Lh oρμόνης. Αμέσως μετά, το ωάριο εισέρχεται στις σάλπιγγες και μπορεί να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση.
Ναι, είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος καθώς και είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα ότι ξεκινάει η ωορρηξία. Σε πολλές γυναίκες βέβαια μπορεί να μην υπάρχει ούτε πόνος. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι επίμονος και ενοχλητικός τότε καλύτερα να έρθετε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας, όπου και θα του εξηγήσετε ακριβώς την κατάσταση. Ο ίδιος θα σας κατευθύνει ανάλογα.
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει. Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά
Εάν ελπίζετε να συλλάβετε, μην το αφήσετε στην τύχη. Μάθετε πώς να μείνετε έγκυος – ξεκινώντας με την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τα πράγματα που
Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο «Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού» Ο ανδρικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με τον γυναικείο στην αναπαραγωγική διαδικασία
Η επίδρασή των ινομυωμάτων στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους στη μήτρα. Οι έγκυες γυναίκες με ινομυώματα μήτρας μπορεί
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ
Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός