Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
ωορρηξία

Τι είναι η Ωορρηξία;

Κάθε γυναίκα όταν γεννιέται έχει ήδη στον οργανισμό της εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμων ωαρίων που αργότερα στη ζωή της θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα γόνιμο ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας λέγεται ωορρηξία. Αν και ο όρος ωορηξία έχει καθιερωθεί, η σωστή λέξη είναι ωοθυλακιορρηξία μιας και αυτό που ρήγνυται, δηλαδή σπάει, δεν είναι το ωάριο αλλά το ωοθυλάκιο (η ‘θήκη’ δηλαδή μέσα στην οποία ωριμάζει το ωάριο).

Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα (ή και περισσότερα, αν και αρκετά σπάνια) ωάριο από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα όπου είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί.

Ταυτόχρονα παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το μη γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδος. Εάν όμως πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.

Έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

 • Ένα ωάριο ζει μετά την έξοδο από την ωοθήκη για 12-24 ώρες.
 • Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά ωοθήκη θα απελευθερώσει ωάριο και δεν είναι απαραίτητο ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε ωορρηξία από την άλλη ωοθήκη όπως νομίζει πολύς κόσμος.
 • Συνήθως μόνο ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε φορά στην ωορρηξία. Σε περίπτωση που απελευθερωθούν και γονιμοποιηθούν 2 ή περισσότερα υπάρχει περίπτωση για δίδυμη ή πολύδυμη κύηση.
 • Η έμμηνος ρύση δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι προηγήθηκε ωορρηξία.
 • Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί από στρες, ασθένεια ή διαταραχή της κανονικής ρουτίνας της γυναίκας

Πότε έχω ωορρηξία;

Ορισμένες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά πότε έχουν ωορρηξία. Άλλες γυναίκες δεν παρατηρούν κάποια αλλαγή. Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, παρακολουθήστε τον εαυτό σας για μερικούς μήνες και σύντομα θα μπορείτε να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες. Μερικά μικρά σημάδια της ωορρηξίας είναι τα εξής:

 

 • Eυαισθησία και ελαφρύς πόνος στο στήθος
 • Ελαφρύ αίσθημα δυσφορίας στη μέση της κοιλιά σας
 • Αυξημένη κολπική βλέννη.
 • Μια μικρή αύξηση εώς 1 βαθμό Κελσίου στη βασική θερμοκρασία του σώματος.

Πως γίνεται ο υπολογισμός της ωορρηξίας;

Μάθετε πότε είναι πιθανό να παραχθούν ωάρια – και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε.

Κατ ‘αρχάς, πρέπει να καταλάβετε πότε θα έχετε ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη). Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πότε θα έχετε ωορρηξία.

Σε μια μελέτη, τα ποσοστά εγκυμοσύνης των ζευγαριών που προγραμμάτισαν την επαφή με την ωορρηξία ήταν ταχύτερη από ό, τι συνήθως παρατηρείται μεταξύ των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν:

 • 38% ήταν έγκυος μετά από ένα κύκλο
 • 68% ήταν έγκυος μετά από τρεις κύκλους
 • 81% ήταν έγκυος μετά από έξι κύκλους
 • 92% ήταν έγκυος μετά από 12 κύκλους

Ποια τα συμπτώματα στην ωορρηξία;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια γυναίκα πριν την ωορρηξία δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα.. Ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται εύκολα και να γίνονται αντιληπτά άμεσα από την ίδια την γυναίκα. Ως βασικά συμπτώματα για την ωορρηξία, θα μπορούσαν να είναι οι πόνοι στην κοιλιά αλλά και η ελάχιστη ποσότητα αίματος από τον κόλπο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα ή ενοχλητικά και τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας που θα σας ενημερώσει σχετικά με την αντιμετώπιση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γόνιμες μέρες έχουν έρθει και έχετε περισσότερες πιθανότητες για μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Τι γίνεται αν δω αίμα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;

Σε περίπτωση που δείτε μια ελάχιστη ποσότητα αίματος είναι σχετικά ένα φυσιολογικό σύμπτωμα και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Σε περίπτωση όμως που είναι περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο ή το ελάχιστο, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, έτσι ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Τι είναι η lh ορμόνη;

Η ορμόνη Lh ή αλλιώς ωχρινοποιητική ορμόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την σωστή λειτουργία των ωοθηκών στις γυναίκες. Η ωορρηξία γίνεται περίπου 2.5 μέρες μετά την αύξηση της Lh oρμόνης. Αμέσως μετά, το ωάριο εισέρχεται στις σάλπιγγες και μπορεί να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος;

Ναι, είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος καθώς και είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα ότι ξεκινάει η ωορρηξία. Σε πολλές γυναίκες βέβαια μπορεί να μην υπάρχει ούτε πόνος. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι επίμονος και ενοχλητικός τότε καλύτερα να έρθετε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας, όπου και θα του εξηγήσετε ακριβώς την κατάσταση. Ο ίδιος θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!