Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Με τον όρο  ουρογυναικολογία, τον τομέα της ιατρικής ο οποίος ασχολείται με τα προβλήματα χαλάρωσης του κόλπου ή ακράτειας. Πιο συγκεκριμένα ο ιατροί που εξειδικεύονται στον τομέα της ουρογυναικολογίας αντιμετωπίζουν παθήσεις και διαταραχές στην πυελική περιοχή των γυναικών, όπως χαλάρωση του κόλπου ή πρόπτωση μήτρας, ουροδόχου κύστης, και έχουν ως σύμπτωμα την ακράτεια ούρων. Στην ουσία η ουρογυναικολογία είναι μία χειρουργική ειδικότητα, ή σωστότερα υποειδικότητα της Γυναικολογίας και της Μαιευτικής. Υπολογίζεται πως μία στις δύο γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα αντιμετωπίσουν, μία φορά τουλάχιστον στη ζωή τους, προβλήματα και παθήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο της ουρογυναικολογίας. Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη χαλάρωση ή την πρόπτωση των πυελικών οργάνων, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής κάθε γυναίκας αφού η ακράτεια ούρων που είναι το συχνότερο σύμπτωμα μπορεί να φέρει σε δυσάρεστη θέση την ασθενή στον κοινωνικό της περίγυρο.

Η ουρογυναικολογία αντιμετωπίζει και θεραπεύει με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τα διάφορα ουρολογικά προβλήματα των ασθενών καθώς και την χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι, που εφαρμόζει η ουρογυναικολογία, σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείες μειώνουν στο ελάχιστο την ανάγκη επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο όταν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι έχουν αποτύχει και σε χρόνια περιστατικά. Η ακράτεια ούρων, είναι μία από τις παθήσεις που αντιμετωπίζει η ουρογυναικολογία και απασχολεί μεγάλο ποσοστό γυναικών, όχι απαραίτητα τρίτης ηλικίας.

Αρκετές είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας οι οποίες είναι δραστήριες και ενεργητικές, πάσχουν όμως από ακράτεια ούρων, η οποία μπορεί να προέρχεται από χαλαρότητα των μυών και των ιστών οι οποίοι στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και τα άλλα εσωτερικά γεννητικά όργανα, από επαναλαμβανόμενες εγκυμοσύνες οι οποίες προκάλεσαν κακώσεις στους ιστούς και τους μύες οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της είτε από διάφορα νευρολογικά προβλήματα. Η σωστή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί ακράτεια ούρων είναι ο κυριότερος παράγοντας για την επιτυχημένη θεραπεία. Η ουρογυναικολογία εξετάζει όλες τις πιθανές αιτίες με κατάλληλες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις και ανάλογα προσαρμόζει τις τεχνικές και μεθόδους θεραπείας. Στις περισσότερες ασθενείς χορηγείται συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των πυελικών μυών ( ασκήσεις Kegel), ειδικό πρόγραμμα «εκπαίδευσης» της ουροδόχου κύστης και φαρμακευτική αγωγή για την αναστολή των παθολογικών συσπάσεων της ουροδόχου κύστης.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται σε ασθενείς με ανεπάρκεια σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας και το πρόβλημα της ακράτειας ούρων είναι έντονο. Η τελευταία εξέλιξη στις χειρουργικές επεμβάσεις ουρογυναικολογίας είναι η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και η επέμβαση είναι γρήγορη, διαρκεί μόνο μισή ώρα, ανώδυνη ενώ σε ποσοστό 80% πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Η νοσηλεία διαρκεί μία μέρα και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές της δραστηριότητες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βαριά αντικείμενα ή να κάνει απότομες κινήσεις. Οι τεχνικές της ουρογυναικολογίας εάν εφαρμοστούν από ειδικευμένους γιατρούς τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 95% και προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα στην ασθενή. Η ουρογυναικολογία δίνει μόνιμες λύσεις στην ακράτεια ούρων βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι συνεχίζουν την κοινωνική τους ζωή χωρίς το άγχος που δημιουργεί η ενοχλητική αυτή ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!