Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

“Ποιοι είναι οι παράγοντες κίνδυνου του καρκίνου του μαστού;” είναι ένα ερώτημα που πολλές γυναίκες ρωτούν τους γιατρούς τους. Οι γιατροί έχουν τα εργαλεία για να βοηθήσουν την προσωπική εκτίμηση του κινδύνου μιας γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες που παθαίνουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου, εκτός από την ηλικία. Πολλές γυναίκες με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν παθαίνουν καρκίνο του μαστού. Έτσι, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποια θα έχει πραγματικά καρκίνο του μαστού.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας από καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

Ηλικία

Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Ο κίνδυνος ανεβαίνει καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει. Οι περισσότερες γυναίκες που παθαίνουν καρκίνο του μαστού είναι άνω των 50 ετών.

Ιστορικό του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού σε ένα στήθος είναι πιο πιθανό να το πάθουν και στον άλλο μαστό.

Οικογενειακό ιστορικό

Έχοντας μια μητέρα, αδελφή, ή η κόρη που είχε καρκίνο του μαστού αυξάνεται ο κίνδυνος μιας γυναίκας. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν μέλος της οικογένειάς της, απέκτησε καρκίνο του μαστού πριν την ηλικία των 40. Ο κίνδυνος μιας γυναίκας, επίσης, αυξάνεται εάν περισσότερα από ένα μέλος της οικογένειας σε κάθε πλευρά της μητέρας ή του πατέρα της οικογένειας είχαν καρκίνο του μαστού.

Κληρονομικές επιβλαβείς μεταλλάξεις του γονιδίου

Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία για τα γονίδια του καρκίνου του μαστού:

 

α) Κληρονομεί αλλαγές σε ορισμένα γονίδια, όπως το BRCA1 και BRCA2 και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

 

β) Κληρονομικές γενετικές αλλαγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 τοις εκατό όλων των καρκίνων του μαστού. Εάν έχετε έναν συγγενή που έχει βλαβερή μετάλλαξη του γονιδίου, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν ειδικό γενετικό σύμβουλο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την προσωπική σας ευθύνη. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναζητήσετε τη γενετική συμβουλευτική, αν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου σας προτείνει μια μετάλλαξη του γονιδίου. Μια γυναίκα που είναι γνωστό ότι φέρει επιβλαβείς γονιδιακή μετάλλαξη πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της για τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Ορισμένες αλλαγές του μαστού που δεν είναι καρκίνος

Οι γυναίκες που έχουν ορισμένες ανώμαλες μεταβολές του μαστού, όπως η άτυπη υπερπλασία, πορογενές καρκίνωμα και λοβιακό καρκίνωμα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτές οι αλλαγές βρίσκονται κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας μαστού.

Πυκνότητα του ιστού του μαστού στη μαστογραφία

Οι γυναίκες των οποίων οι μαστοί έχουν πιο πυκνό ιστό σε σχέση με το λιπώδη ιστό έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες περίπου της ίδιας ηλικίας που έχουν μικρό ή καθόλου πυκνό μαστικό ιστό.

Εμμηνόρροια και αναπαραγωγική ιστορία

Αν η πρώτη περίοδό σας είναι πριν την ηλικία των 12 αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Φτάνοντας στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Όσες γυναίκες δεν έχουν παιδιά ή έχουν παιδιά μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που έχουν το πρώτο μωρό πριν από την ηλικία των 20 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

Λαμβάνοντας τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη

Ακολουθώντας ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση που περιέχει οιστρογόνο και προγεστερόνη για περισσότερο από πέντε χρόνια αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Δεν είναι σαφές κατά πόσον η θεραπεία με οιστρογόνα επηρεάζει τον κίνδυνο. Χρησιμοποιώντας τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να αυξήσετε ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά ο κίνδυνος αυτός επιστρέφει στα φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου.

Ακτινοθεραπεία στο στήθος

Η ακτινοθεραπεία στο στήθος για τη θεραπεία του καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας και την ηλικία που γίνεται η θεραπεία. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν η θεραπεία ακτινοβολίας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Το σωματικό βάρος

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση είναι υψηλότερος στις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Η κατανάλωση αλκοόλ

Όσο περισσότερο μια γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η σωματική δραστηριότητα

Οι γυναίκες που δεν είναι σωματικά δραστήριες σε όλη τη ζωή τους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η έντονη άσκηση για περισσότερο από τέσσερις ώρες την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που έχουν φθάσει στην εμμηνόπαυση.

Ο θηλασμός

Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αξιολόγηση του μαστού

Μια πλήρης εξέταση του μαστού περιλαμβάνεται σε κάθε ετήσια εξετάση. Όμως, είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να εκτελέσει μια αυτο-εξετάση μηνιαίως. Εάν δεν είστε σίγουροι

Τα Bασικά του Mαστού

Ο μαστός μιας γυναίκας είναι κατασκευασμένος από αδενικούς, συνδετικούς, λιπώδης ιστούς, αιμοφόρα αγγεία, λεμφικούς ιστούς, και νεύρα. Κάθε στήθος περιέχει έως 20 τμήματα αδενικού ιστού

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!