Ινομυώματα – Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται;
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι συχνά και επηρεάζουν πολλές γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες φάσεις της ζωής και παρόλο που συνήθως αποτελούν καλοήθεις όγκους,
Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΟ Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.
Το ήξερες ότι μπορεί να ευθύνονται για την τριχοφυία στο πρόσωπο ή ακόμα και για την τριχόπτωση; Ότι μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδό σου; Ότι μπορεί να ευθύνονται για τα παραπάνω κιλά σου; Για την ακμή; Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Πολύζος Παναγιώτης γράφει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το γυναικολογικό πρόβλημα που μας απασχολεί αρκετά…
Κατά το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών και δεν συμβαίνει ωοθυλακιορρηξία (ή συμβαίνει σπάνια). Οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολύ μικρές κύστες. Είναι μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και παρουσιάζεται στο 5-10% αυτών.
Παράλληλα θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή, κοινή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνια ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση ή υπερβολικά αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα). Οι ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν πολλές μικρές συλλογές υγρών (θυλάκια) και να μην απελευθερώνουν τακτικά ωάρια.
Η ακριβής αιτία του PCOS είναι άγνωστη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μαζί με την απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τυπικά συσχετισμένο με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή γυναικολογική ενδοκρινολογική διαταραχή. Εμφανίζεται στο 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (12-45 ετών).
Συχνά, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αδελφή ή μητέρα με παρόμοια συμπτώματα. Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει προσδιορισμούς των επιπέδων ορισμένων ορμονών στο αίμα, προσδιορισμό γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, υπερηχογράφημα (κοιλιακό ή/ και κολπικό), μαγνητική τομογραφία (MRI), λαπαροσκόπηση και βιοψία ωοθηκών.
Τα σημεία και τα συμπτώματα του PCOS συχνά αναπτύσσονται γύρω από την πρώτη έμμηνο ρύση κατά την εφηβεία. Μερικές φορές το PCOS αναπτύσσεται αργότερα, για παράδειγμα, έπειτα από σημαντική αύξηση βάρους. Τα σημεία και τα συμπτώματα του PCOS ποικίλλουν.
Τα σημεία και συμπτώματα PCOS είναι συνήθως πιο σοβαρά εάν είστε παχύσαρκοι. Το σύνδρομο και τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται με την εμμηναρχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο αναπτύσσεται αργότερα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας με διάφορα σημάδια και συμπτώματα, που μπορεί να επιδεινωθούν σε συνδυασμό με σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους. Κάθε γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάζεται διαφορετικά.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την έμμηνο ρύση σας, εάν αντιμετωπίζετε στειρότητα ή εάν έχετε σημάδια περίσσειας ανδρογόνων, όπως υπερτρίχωση, ακμή και φαλάκρα ανδρικού τύπου.
Η ακριβής αιτία του PCOS δεν είναι γνωστή. Παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν:
Οι επιπλοκές του PCOS μπορεί να περιλαμβάνουν:
Η παχυσαρκία σχετίζεται με PCOS και μπορεί να επιδεινώσει τις επιπλοκές της διαταραχής.
Δεν υπάρχει τεστ για την οριστική διάγνωση PCOS. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να ξεκινήσει με μια συζήτηση του ιατρικού σας ιστορικού, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων εμμήνου ρύσεως και των αλλαγών βάρους. Μια φυσική εξέταση θα περιλαμβάνει έλεγχο για σημάδια υπερβολικής τριχοφυΐας, αντίσταση στην ινσουλίνη και ακμή.
Το αίμα σας μπορεί να αναλυθεί για να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών. Αυτή η δοκιμή μπορεί να αποκλείσει πιθανές αιτίες ανωμαλιών της εμμήνου ρύσεως ή περίσσειας ανδρογόνων που μιμείται το PCOS. Μπορεί να κάνετε πρόσθετη εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ανοχής στη γλυκόζη και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων νηστείας.
Ο γιατρός σας ελέγχει την εμφάνιση των ωοθηκών σας και το πάχος του ενδομητρίου της μήτρας σας με διακολπικό υπερηχογράφημα.
Εάν υπάρχει διάγνωση PCOS, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για επιπλοκές. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία του PCOS εστιάζεται στην αντιμετώπιση των επιμέρους παραμέτρων, όπως η τριχοφυία, ακμή, παχυσαρκία, υπογονιμότητα. Καταρχάς, είναι σημαντική η απώλεια βάρους μέσω δίαιτας σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση. Ακόμη και μια μέτρια μείωση του βάρους της γυναίκας ( π.χ 5%), θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάστασή της.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να απευθυνθείς στο γυναικολόγο σου για τις ανάλογες εξετάσεις και φυσικά για την ανάλογη αγωγή.
Οι γυναίκες με PCOS συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη και η συνδρομή ειδικού διαιτολόγου. Η τακτική άσκηση καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους της γυναίκας υπό έλεγχο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μαζί με την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως η καρδιακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης, και βοηθά τις γυναίκες σε περιπτώσεις υπογονιμότητας να μείνουν έγκυες κατά 90% (όταν βέβαια δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες).
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας, μέσω μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση. Ακόμη και μια μέτρια μείωση του βάρους σας – για παράδειγμα, η απώλεια 5 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους – μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή σας.
Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που συνιστά ο γιατρός σας για το PCOS και μπορεί να βοηθήσει στην υπογονιμότητα.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και ανδρογόνων και μπορεί να αποκαταστήσει την ωορρηξία. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους και συναντηθείτε τακτικά με έναν διαιτολόγο για βοήθεια στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους.
Περιορίστε τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες εάν έχετε PCOS. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο αργά.
Να είσαι δραστήρια. Η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε PCOS, η αύξηση της καθημερινής σας δραστηριότητας και η συμμετοχή σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο και να αποφύγετε την ανάπτυξη διαβήτη.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει σίγουρα τις πιθανότητες για κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες από αυτές θα μπορούσε να είναι οι αυτόματες αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης και γενικότερα ένας δύσκολος τοκετός. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας και καλό είναι πριν να έχετε συμβουλευτεί τον γυναικολόγο σας, ο οποίος και θα εξετάσει αναλυτικά την περίπτωση σας και θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση.
Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια στιγμή ψυχικές διαταραχές σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει. Έτσι, σύμφωνα με τις μελέτες οι πολυκυστικές ωοθήκες επιβαρύνουν την ψυχική υγεία και μάλιστα επηρεάζει το 5% με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίστοιχα φαινόμενα ισχύουν και για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που μπορεί να έχουν διαταραχές απόσπασης προσοχής ή υπερκινητικότητας.
Εφόσον γίνει υπερηχογράφημα και διαγνωστείτε με πολυκυστικές ωοθήκες αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε οπωσδήποτε διαταραχές στην γονιμότητα. Το σύνδρομο όμως των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει την γονιμότητα και μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα των ωαρίων.
Ωστόσο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας που και θα σας εξηγήσει καλύτερα την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος χωρίς να προχωρήσετε σε κάποια ειδική θεραπεία. Η ηλικία είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος σίγουρα θα επηρεαστεί βάση του ιστορικού σας και το πόσο σοβαρό είναι το σύνδρομο.
Για να γίνει σωστή διάγνωση πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Έτσι, γίνεται μια σειρά από ορμονολογικές εξετάσεις καθώς επίσης και υπερηχογράφημα στο οποίο αναμένουμε να βρούμε μη φυσιολογικά θυλάκια αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα στις ωοθήκες και στην μήτρα.
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι συχνά και επηρεάζουν πολλές γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες φάσεις της ζωής και παρόλο που συνήθως αποτελούν καλοήθεις όγκους,
Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για
Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως
Η προγεστερόνη αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως ορμόνη της γυναίκας, μαζί με τα πολύτιμα οιστρογόνα της. Οι ρόλοι της είναι τόσοι πολλοί και σημαντικοί, που πραγματικά
Η καθυστέρηση περιόδου είναι ένα από τα πιο συνήθη θέματα που απασχολούν τις γυναίκες ειδικά το καλοκαίρι. Αν και είναι ένα προφανές σύμπτωμα της εγκυμοσύνης,
Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια