Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Πολύποδες Μήτρας

Τι είναι οι πολύποδες μήτρας;

Οι πολύποδες μήτρας είναι ανώμαλες – υπερβολικές αναπτύξεις (υπερπλασία) των αδένων και του υποστρώματος της μήτρας  που εκτείνονται στο εσωτερικό της και προβάλλουν στην  κοιλότητα της. Η υπερανάπτυξη των κυττάρων στο ενδομήτριο οδηγεί στο σχηματισμό πολύποδων της μήτρας, επίσης γνωστοί ως πολύποδες ενδομητρίου. Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις, αν και μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί ή τελικά μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο (προκαρκινικοί πολύποδες). Οι πολύποδες μήτρας κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά – όχι μικρότερο από  μια φακή – έως αρκετά εκατοστά – μέγεθος μπάλας γκολφ ή μεγαλύτερο. Συνδέονται με τη μήτρα από μια μεγάλη βάση ή ένα λεπτό στέλεχος.

Μια γυναικά μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους πολύποδες μήτρας. Συνήθως εντοπίζονται στο σώμα της μήτρα, αλλά περιστασιακά, εμφανίζονται στον τράχηλο της μήτρας, όπως και  στον κόλπο. Οι πολύποδες της μήτρας εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που περνούν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση, αν και οι νεότερες γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν επίσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα των πολύποδων της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία – για παράδειγμα, με συχνές, απρόβλεπτες περιόδους μεταβλητού μήκους και βάρους
 • Μητρορραγίες
 • Μηνορραγία
 • Υπογονιμότητα

Ποια τα αίτια;

Οι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Οι πολύποδες μήτρας είναι οιστρογονοεξαρτώμενοι, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται σε άμεση απόκριση με τα  κυκλοφορούντα οιστρογόνα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολύποδων της μήτρας περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την υπογονιμότητα. Εάν έχετε πολύποδες μήτρας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά, η αφαίρεση των πολύποδων μπορεί να σας επιτρέψει να μείνετε έγκυος, αλλά τα δεδομένα είναι ασαφή.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε πολύποδες μήτρας, αυτός ή αυτή μπορεί να εκτελέσει ένα από τα ακόλουθα:

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα. Ο γιατρός σας μπορεί να δει έναν πολύποδα που είναι σαφώς παρών ή μπορεί να αναγνωρίσει έναν πολύποδα της μήτρας ως περιοχή παχέος ενδομητρίου ιστού.
 • Υδροϋπερηχογραφία (saline infusion sonogram, SIS) μπορεί να βοηθήσει. Στην εξέταση αυτή κατά την διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης γίνεται έγχυση αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού στην κοιλότητα της μήτρας.
 • Υστεροσκόπηση. Ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας σας. Η υστεροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας σας.
 • Βιοψία ενδομητρίου. Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει διαγνωστική απόξεση ενδομητρίου και  να συλλέξει ένα δείγμα για εργαστηριακές εξετάσεις. Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να επιβεβαιωθούν από βιοψία ενδομητρίου και ιστολογική εκτίμηση.

Οι περισσότεροι πολύποδες μήτρας είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις). Ωστόσο, ορισμένες προκαρκινικές αλλαγές της μήτρας (υπερπλασία του ενδομητρίου) ή καρκίνων της μήτρας (ενδομήτρια καρκινώματα) εμφανίζονται ως πολύποδες της μήτρας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει την αφαίρεση του πολύποδα και θα στείλει ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε καρκίνο της μήτρας.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Γίνεται αφαίρεση;

Για πολύποδες μήτρας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος. Μικροί πολύποδες χωρίς συμπτώματα μπορεί να αποβληθούν από μόνοι τους. Η θεραπεία των μικρών πολύποδων δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, όπως η προγεστερόνη  και οι αγωνιστές ορμόνης που απελευθερώνουν γοναδοτροπίνη, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του πολύποδα. Όμως, η λήψη τέτοιων φαρμάκων είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη λύση – τα συμπτώματα συνήθως επαναλαμβάνονται όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.
 • Χειρουργική αφαίρεση. Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, είναι εφικτή η εκτομή – αφαίρεση των πολύποδων. Εάν ένας πολύποδας της μήτρας περιέχει καρκινικά κύτταρα, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για τα επόμενα βήματα στην αξιολόγηση και τη θεραπεία.

Γίνεται επανεμφάνιση πολυπόδων;

Σε κάποιες περιπτώσεις, σπανιες, οι  πολύποδες μπορεί να ξαναεμφανιστούν. Η χρήση ορμονικού σπιράλ  που προκαλεί ατροφία του ενδομητρίου ή ο καυτηριασμός του ενδομητρίου με διαθερμία (σε γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται πλέον να τεκνοποιήσουν) αποτελούν λύσεις.

Σε γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία με σκευασματα  ταμοξιφαίνης τα δεδομένα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκα και η αντιμετώπιση οφείλει  να είναι εξατομικευμένη.

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!