Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΤι είναι οι πόνοι περιόδου;
Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα ενόχλησης δεν βιώνονται τόσο έντονα ώστε να επηρεάζεται σε δυσλειτουργικό βαθμό η καθημερινή τους ζωή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν απαιτείται ειδική προσοχή ούτε συνταγογράφηση ισχυρών παυσίπονων για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσεως. Σε περιπτώσεις όμως που οι γυναίκες βιώνουν τόσο έντονο πόνο που δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν βασικές λειτουργίες (βάδισμα, εργασία, ύπνο), τότε η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και επέμβασης κρίνεται απαραίτητη.
Πόσο συχνοί είναι οι πόνοι περιόδου;
Οκτώ στις δέκα γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν βιώσει πόνους περιόδους στη διάρκεια της ζωής τους. Ο πόνος θεωρείται ανεκτός ως ήπιος, ενώ συνήθως υποχωρεί σε διάστημα λίγων ωρών.
Παρόλα αυτά, για ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, η έμμηνός ρύση είναι προβληματική και μη υποφερτή, λόγω του έντονου πόνου και της διαρκούς ενόχλησης που αισθάνονται, τόσο τις ημέρες πριν όσο και κατά τη διάρκειά της. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο και να μείνουν σπίτι για μια ή δυο ημέρες. Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν σε μηνιαία βάση πόνους περιόδου, τους οποίους δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και με ισχυρά αναλγητικά.
Οι πόνοι συνήθως ξεκινούν λίγο πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, και υποχωρούν δύο με τρεις ημέρες μετά. Η πρώτη μέρα της περιόδου σηματοδοτεί και την πρώτη μέρα ενός φυσιολογικού κύκλου.
Αν και συχνά επίπονη, η περίοδος σπάνια δείχνει ότι υπάρχει κάποια ασθένεια. Εάν οι πόνοι περιόδου γίνουν κάτι περισσότερο από μια σταθερή ή παροδική ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς, τότε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σας. Ένας ειδικός μπορεί να υποδείξει τα ακριβή αίτια, καθώς και ποια μπορεί να είναι η ιδανική για εσάς θεραπεία με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τι προκαλεί αυτούς τους πόνους; Ποια τα αίτια;
Οι φυσικοί πόνοι περιόδου προκαλούνται από τις συσπάσεις στους μύες της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από την απελευθέρωση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ορμόνες στην επιφάνεια της μήτρας.
Παρόλο που τα αίτια πρόκλησης έντονων πόνων περιόδου ακόμα διερευνώνται, η κληρονομικότητα φαίνεται να είναι ένας από τους πιο έντονους προδιαθεσικούς παράγοντες. Προβλήματα όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα μήτρας (ιδίως όταν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος) φαίνεται να προκαλούν εντονότερους πόνους περιόδου στη μέση γυναίκα, ενώ ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης όπως το σπιράλ φαίνεται να εντείνουν τα συμπτώματα.
Πως μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο;
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το να πείσετε τον εαυτό σας ότι η κατάσταση είναι προσωρινή, είναι να είστε σε καλή φυσική υγεία. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια υγιεινή ζωή και καθημερινή άσκηση, αρκετό ύπνο και ξεκούραση. Η μείωση των επιπέδων άγχους λειτουργεί επίσης ευεργετικά για τον περιορισμό του πόνου.
Τα περισσότερα παυσίπονα του εμπορίου, τα οποία είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο ειδικά με ιβουπροφένη (όπως το Advil και το Nurofen), μπορεί να σας βοηθήσουν. Μετά από ανάλυση των συμπτωμάτων και των αναγκών σας, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ποιο είναι το καλύτερο για εσάς.
Στο τέλος της ημέρας, ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των μυϊκών συσπάσεων που συνοδεύουν τους πόνους περιόδου. Συμπληρωματικά με ελαφρύ μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι άμεσα. Πριν από τον ύπνο, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαξιλάρι ή μια θερμοφόρα, που να εφαρμόζει ομοιόμορφη πίεση στην κοιλιακή χώρα. Τέλος, είναι σημαντική η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού ώστε να μην εξασθενήσει ο ήδη καταπονημένος οργανισμός.
Ο πόνος περιόδου είναι αντιμετωπίσιμος για την πλειοψηφία των γυναικών, χωρίς ωστόσο όλες οι μέθοδοι ανακούφισης να λειτουργούν σε κάθε γυναίκα. Είναι σημαντικό να βρείτε την μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στον δικό σας οργανισμό.
Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός σας;
Μετά από αναλυτική λήψη ιστορικού, διενέργεια ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης και υπερηχογραφικού ελέγχου, ο γυναικολόγος θα πρέπει να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων η χορήγηση ορμονών και ισχυρών παυσίπονων (τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτούν συνταγογράφηση).
Εάν οι πόνοι της περιόδου σας δεν σταματήσουν ή υποχωρήσουν με τη χορήγηση ειδικών παυσίπονων, ο ιατρός σας μπορεί να προβεί σε μια λεπτομερή εξέταση της λεκάνης (πυελική εξέταση) για να εντοπίσει με ακρίβεια τους λόγους της δυσμηνόρροιας.
Από αυτή την εξέταση θα εξαρτηθεί αν σας προτείνει να κάνετε επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μια εξέταση υπερήχου της λεκάνης ή λαπαροσκόπηση. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει μη-στειροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και αντισυλληπτικά χάπια. Σε περιπτώσεις που για ιατρικούς λόγους (βλ. θρομβοφιλία) δεν είναι εφικτή η χορήγηση αντισυλληπτικών, ο ιατρός μπορεί να προτείνει κάποια εναλλακτική μορφή θεραπείας.
Αν εμποδιστεί η ωορρηξία, το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει την παραγωγή προγλανδινών και του πόνου. Εάν ο πόνος προκαλείται από μια κατάσταση όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος, από ενδομητρίωση, από ίνες, τότε η θεραπεία θα σχεδιαστεί βάσει αυτών.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν η έμμηνος ρύση σας συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, καθώς ο σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπείας θα σας ανακουφίσει σημαντικά, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής σας.