Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
πως να μείνω έγκυος

Εάν ελπίζετε να συλλάβετε, μην το αφήσετε στην τύχη. Μάθετε πώς να μείνετε έγκυος – ξεκινώντας με την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για τη μεγιστοποίηση της γονιμότητας.

Μερικά ζευγάρια φαίνεται να πετυχαίνουν εγκυμοσύνη με ελάχιστη προσπάθεια. Για άλλα χρειάζεται χρόνος. Αν ψάχνετε για συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Πώς να μείνετε έγκυος; – Πρόβλεψη ωορρηξίας

Το να κατανοήσετε πότε έχετε ωορρηξία – και να κάνετε τακτικά σεξ πέντε ημέρες πριν και την ημέρα της ωορρηξίας – μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη.

Αφού απελευθερωθεί, το ωάριο κινείται προς τα κάτω στη σάλπιγγα και παραμένει εκεί για 12 έως 24 ώρες, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό έως και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι υψηλότερη όταν υπάρχει ζωντανό σπέρμα στις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Σε έναν μέσο έμμηνο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου κάθε ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική και ο χρόνος μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της επόμενης εμμήνου ρύσεως μπορεί να ποικίλλει. Εάν, όπως πολλές γυναίκες, δεν έχετε έναν τέλειο εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών, μπορείτε να προσδιορίσετε τη διάρκεια και το μέσο του κύκλου σας, τηρώντας ένα ημερολόγιο εμμήνου ρύσεως. Πέρα από το ημερολόγιο, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημεία και συμπτώματα ωορρηξίας, όπως:

Αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις (τραχηλική βλέννα). Λίγο πριν την ωορρηξία, μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στις καθαρές, υγρές και ελαστικές κολπικές εκκρίσεις. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα μειώνεται και γίνεται πιο παχύρρευστη, θολή και λιγότερο αισθητή.

Αλλαγή στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματός σας σε ηρεμία (βασική θερμοκρασία σώματος) αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ειδικά σχεδιασμένο για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, μετρήστε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Καταγράψτε τα αποτελέσματα και αναζητήστε ένα μοτίβο που θα εμφανιστεί. Θα είστε πιο γόνιμοι κατά τη διάρκεια 2 έως 3 ημερών πριν ανέβει η θερμοκρασία σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε ένα κιτ ωορρηξίας χωρίς ιατρική συνταγή, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε είναι πιο πιθανό να έχετε ωορρηξία.

Αυτά τα κιτ ελέγχουν τα ούρα σας για την αύξηση των ορμονών, που λαμβάνει χώρα πριν από την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 36 ώρες μετά το θετικό αποτέλεσμα.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας – Τι να κάνετε;

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος: Κάντε σεξ τακτικά. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εμφανίζονται σε ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Κάντε σεξ κοντά στην ώρα της ωορρηξίας. Εάν το σεξ κάθε μέρα δεν είναι εφικτό – ή ευχάριστο – κάντε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες την εβδομάδα ξεκινώντας αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε σεξ όταν είστε πιο γόνιμες. Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Οι υπέρβαρες και λιποβαρές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας. Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη. Αυτός ή αυτή μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αλλαγές, που μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συστήσει τη λήψη φυλλικού οξέος λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη, για να μειώσει τον κίνδυνο δισχιδούς ράχης και άλλων ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας – Τι πρέπει να αποφεύγετε;

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης: Μην καπνίζετε. Ο καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας και την υγεία ενός εμβρύου. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να το κόψετε πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε. Μην πίνετε αλκοόλ. Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ εάν ελπίζετε να συλλάβετε. Περιορίστε την καφεΐνη. Η έρευνα δείχνει ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεΐνης μικρότερη από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 1 έως 2 φλιτζάνια  καφές την ημέρα. Μην παρακάνετε την έντονη άσκηση. Η επίπονη, έντονη άσκηση άνω των πέντε ωρών την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένη ωορρηξία. Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα – ακόμη και αυτά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή – μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη.

Πότε να μιλήσετε με έναν γιατρό;

Με συχνό σεξ χωρίς προφύλαξη, τα περισσότερα υγιή ζευγάρια συλλαμβάνουν εντός ενός έτους. Εάν είστε 35 ετών και άνω και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για έξι μήνες ή περισσότερο, ή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας γνωρίζετε ή υποψιάζεστε προβλήματα γονιμότητας, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν ιατρό γονιμότητας. Η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες — και η θεραπεία είναι διαθέσιμη. Ανάλογα με την πηγή του προβλήματος, ο γυναικολόγος σας, ο ουρολόγος του συντρόφου σας ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ειδικός στη γονιμότητα προσφέρει την καλύτερη ελπίδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!