Δρ. Πολύζος

Σπερματέγχυση

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση είναι μία τεχνική κατά την οποία εισάγεται στην μήτρα της γυναίκας, το σπέρμα. Πριν από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχουν διεγερθεί οι ωοθήκες και να έχει προκληθεί η ωορρηξία.

 

Το σπέρμα για να είναι έτοιμο για την τοποθέτηση, θα πρέπει να έχει υποστεί έναν ειδικό καθαρισμό, με τεχνική που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η τοποθέτησή του στην μήτρα γίνεται με έναν λεπτό καθετήρα, σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται μεγάλη απόσταση για να φτάσει στα ωάρια, όταν λαμβάνει χώρα η ωορρηξία.

Πότε ενδείκνυται η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει στις περισσότερες γυναίκες. Είναι μία διαδικασία που δεν πονάει καθόλου και κρίνεται κατάλληλη για τις γυναίκες που είναι κάτω των 35 χρόνων με μικρό διάστημα υπογονιμότητας. Επίσης είναι σημαντικό να είναι διαβατές οι σάλπιγγες, χωρίς συμφύσεις. Ακόμα και γυναίκες χωρίς ωορρηξία μπορούν να κάνουν σπερματέγχυση, με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

 

Αν υπάρχει ανεπάρκεια τραχηλικής βλέννας, τότε έχει μεγάλο νόημα η σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς διέγερση ωοθηκών

Ποια η διαδικασία της σπερματέγχυσης;

Σε πολλές περιπτώσεις η γυναίκα λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται τακτικά ώστε να ανευρεθεί ο βαθμός ωρίμανσης των ωαρίων. Την κατάλληλη στιγμή, ο άνδρας δίνει σπέρμα το οποίο με διάφορες τεχνικές υφίσταται ειδικό καθαρισμό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τοποθετείται στην μήτρα της γυναίκας ένας πολύ λεπτός καθετήρας, από τον οποίο περνάνε απευθείας στα σπερματοζωάρια. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και δεν προκαλεί καμία ενόχληση στην γυναίκα. 

Σπερματέγχυση

Πότε αντενδείκνυται η σπερματέγχυση;

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση δεν είναι καλή επιλογή για γυναίκες που έχουν περάσει τα 35 τους χρόνια και το ορμονολογικό τους προφίλ είναι διαταραγμένο. Επίσης όσες γυναίκες έχουν ιστορικό λοιμώξεων της πυέλου ή σοβαρή ενδομητρίωση δεν συνιστάται να κάνουν σπερματέγχυση. Τέλος θα πρέπει τα δείγματα σπέρματος να είναι συγκεκριμένου αριθμού σπερματοζωαρίων για να υπάρχει αποτέλεσμα. 

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας;

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο στις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω είναι αρκετά υψηλά και το κυριότερο, χωρίς τις παρεμβάσεις της εξωσωματικής. Αναμφισβήτητα φαίνεται σαν ένας πιο φυσικός τρόπος σύλληψης και με μικρό κόστος, σε σχέση με τις άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Ποιο το κόστος της σπερματέγχυσης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της σπερματέγχυσης είναι σχετικά μικρό και προσαρμοσμένο στο κάθε ζευγάρι, ύστερα από αναλυτική εξέταση. Κλείστε ραντεβού στο ιατρείο μας για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες του κόστους.

Διαβάστε Επίσης

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Περισσότερα »

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Περισσότερα »

Ζευγάρι & Γονιμότητα

Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό του ζευγαριού το πόσο γόνιμο είναι και πόσο γρήγορα θα μπορέσει με φυσικές επαφές να

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!