Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
συχνοουρία

Τι είναι η συχνοουρία;

Συχνοουρία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, ο άνθρωπος έχει έντονη επιθυμία για ούρηση, η οποία είναι πιο συχνή σε σχέση με την φυσιολογική συχνότητα κάθε ανθρώπου.

 

Η συχνοουρία μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή και επηρεάζει το άτομο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ. Ουσιαστικά, η ούρηση είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος αποβάλλει περιττά υγρά από τον οργανισμό του. Έτσι, η λειτουργία των νεφρών επηρεάζει άμεσα την ποσότητα αλλά και ποιότητα της ούρησης. Ο μέσος όρος ανθρώπων που δεν έχουν προβλήματα συχνοουρίας, ουρούν περίπου 5 με 7 φορές την ημέρα. Αντίθετα, όταν αρχίζει το άτομο και ουρεί περισσότερες από 7 φορές, τότε παρατηρείται το φαινόμενο της συχνοουρίας.

 

Στο παραπάνω στατιστικό, πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι ο μέσος οργανισμός καταναλώνει περίπου 2 λίτρα νερό / ημέρα. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει συχνοουρία ακόμα και κάθε 5 λεπτά. Ωστόσο αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα.

Ποια είναι τα βασικά αίτια; Που οφείλεται;

Όταν φτάσουμε στο σημείο να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα περισσότερες από 7 φορές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε την γνώμη ενός ειδικού για να μας πει τι μπορεί να φταίει και πως να το αντιμετωπίσουμε. Ποια είναι όμως τα πραγματικά αίτια που δημιουργείται η συχνοουρία;

 

Τις περισσότερες εκ των περιπτώσεων υπάρχουν κάποια βασικά αίτια που μπορεί να μας επηρεάζουν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι μόνο αυτά, αλλά αποτελούν τα πιο κοινά.

Έτσι ως βασικά αίτια είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Άγχος
  • Διαβήτης
  • Ουρολοίμωξη και άλλου είδους λοιμώξεις
  • Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • Διατροφή / Κατανάλωση αλκοόλ

Πως επηρεάζει το άγχος;

Το άγχος είναι ένα βασικό αίτιο και ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίος μπορεί να προκληθεί συχνοουρία. Συγκεκριμένα, μπορεί να υπάρχει κάποια περίοδος που έχετε άγχος και μπορεί θέλετε να επισκέπτεσε πιο συχνά την τουαλέτα.

 

Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν 2 διαφορετικές περιπτώσεις που μπορεί να σας επηρεάσουν. Στην πρώτη μπορεί να πάτε τουαλέτα αρκετές φορές εξαιτίας του άγχος, ενώ στην δεύτερη μπορεί να πηγαίνετε αρκετές φορές τουαλέτα, χωρίς όμως να ουρείτε (ωστόσο πριν πάτε να έχετε κανονικά την αίσθηση ότι θέλετε να ουρήσετε).

Τι είναι η ψυχογενής συχνοουρία;

Όταν τα παραπάνω αίτια μας έχουν καταβάλει, και πλέον με την βοήθεια του γιατρού έχουμε αντιληφθεί ότι το άγχος οφείλεται στην συχνοουρία, και μάλιστα αρκετές φορές πάμε τουαλέτα χωρίς να ουρούμε, τότε αυτό ονομάζεται ψυχογενής συχνοουρία. Πολλές φορές μάλιστα, σκεφτόμαστε ότι μας έρχεται τόσο συχνά η επιθυμία, και δεν επισκεπτόμαστε την τουαλέτα καθώς μπορεί να γίνουμε ρεζίλι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποβάλλουμε και δεν πρέπει να μας επηρεάζει. Όσο πιο εύκολα το αποδεχτούμε το θέμα της συχνοουρίας, τόσο πιο απλά και γρήγορα θα το αντιμετωπίσουμε.

Σε τι διαφέρει η συχνοουρία σε άντρες απ’ ότι σε γυναίκες;

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές ως προς τον τρόπο και την συχνότητα που γίνεται, ωστόσο στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ουσιαστικά, ανεξαρτήτου φύλου (άνδρας ή γυναίκα), η πιο συχνή ούρηση εκτός του φυσιολογικού, απαιτεί λύση στο πρόβλημα.

 

Ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει και να σας αναλύσει τις θεραπευτικές επιλογές που έχει αλλά και να λύσει κάθε σας απορία.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι ισχύει με τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν για αρκετούς μήνες και όχι μόνο για μέρες. Το βασικό σύμπτωμα που μπορεί να νιώθει ο ασθενής είναι η συχνή αλλά και επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Μπορεί να νιώθει ότι θέλει άμεσα να πάει τουαλέτα ακόμα και αν δεν έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη.

 

Σε κάποιες άλλες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δείτε αίμα στα ούρα που αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δείτε αίμα στα ούρα τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι και κάποια άλλη πάθηση.

 

Τέλος, ως βασικό σύμπτωμα μπορεί να είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, όπου ο ασθενής νιώθει αυτόν τον πόνο είτε πριν, είτε κατά την διάρκεια της ούρησης. Ενώ άλλες φορές μπορεί να υπάρξει συχνοουρία χωρίς τσούξιμο, το οποίο βέβαια εξαρτάται συνήθως ανάλογα από την περίπτωση.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Μια βασική εξέταση που μπορείτε να κάνετε, είναι μια γενική εξέταση ούρων, ενώ παράλληλα καλό είναι να κάνετε και μια καλλιέργεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή κυστεοσκόπηση.

 

Τέλος, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσεις να συλλέξετε ούρα και να καταγράφετε κάθε φορά την ακριβή ποσότητα, αλλά και την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Συχνοουρία και εγκυμοσύνη – Τι πρέπει να γνωρίζω;

Οι ορμονικές αλλαγές στην αρχή της κύησης, οδηγούν σε μια αλυσίδα γεγονότων που αυξάνουν το ρυθμό της ροής του αίματος μέσω των νεφρών. Αυτό προκαλεί την κύστη σας να γεμίσει πιο γρήγορα, έτσι νιώθετε το αίσθημα της ούρησης πιο συχνά.

 

Η συχνοουρία μπορεί να αρχίσει ήδη από τις έξι εβδομάδες και θα ενταθεί καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνει το μωρό σας και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη. Όταν ειδικά φτάνετε κοντά στον τοκετό, το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη και έτσι έχετε την ανάγκη να ουρήσετε ακόμα πιο συχνά.

 

Ειδικότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει νυχτερινή συχνοουρία. Μια λύση για την συχνοουρία το βράδυ είναι να αποφύγετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού προτού ξαπλώσετε. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει κατάλληλα για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε.

 

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ότι πρέπει να πάνε τουαλέτα ακόμα πιο συχνά.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συχνοουρία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα. Αρκεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες από την καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, μια επιλογή είναι η μείωση της κατανάλωσης υγρών αλλά και γενικότερα η μείωση τροφίμων, υγρών και ουσιών που προκαλούν συχνή ούρηση.

 

Αν δεν υπάρξει οριστική αντιμετώπιση, σίγουρα μπορεί να υπάρξει έλεγχος και περιορισμός του προβλήματος. Επίσης, αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και μακροχρόνιο υπάρχουν και επεμβατικές λύσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός σας.

 

Τέλος, μπορείτε να κάνετε κάποιες ασκήσεις Kegel που σίγουρα θα σας βοηθήσουν. Οι ασκήσεις αυτές αφορούν την σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους. Πιέστε τους μυς για 3 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια χαλαρώστε για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε για 15 φορές και περίπου 3 φορές τον μήνα. Να θυμάστε το πιο σημαντικό: Οι ασκήσεις Kegel έχουν αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις αλλά εφόσον υπάρχει πειθαρχεία στην συχνότητα που γίνονται.

Υπάρχει κάποιο χάπι ή φάρμακα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν;

Ναι, υπάρχει χάπι και φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό δεν αποτελεί θεραπευτική λύση αλλά μια προσωρινή ανακούφιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο

Τι να περιμένετε όσο πλησιάζετε ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας και στην υπέροχη εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας! Το τρίτο

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!