Picture of Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Μερικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κοντά στην ημερομηνία που περιμένατε περίοδο ή μια δύο εβδομάδες αργότερα. Στην πραγματικότητα, 7 στις 10 γυναίκες έχουν συμπτώματα από τη στιγμή που είναι έγκυες έξι εβδομάδων.

Πώς θα ξέρετε αν ένας ξαφνικός πόνος είναι φυσιολογικός ή πρέπει να καλέσετε το γιατρό ή τη μαία σας;

Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο επείγοντα ανάλογα με την εβδομάδα κύησής και κάποιες ιδιαιτερότητες της κατάσταση σας ή αν έχετε ιστορικό υγείας.

 

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να επανεξετάσει μαζί σας ποια σημεία αιτιολογούν επείγουσα κλήση ή άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας:

 

  • Το μωρό σας κινείται ή κλοτσάει λιγότερο απ ‘ότι συνήθως (όταν αυτό αρχίσει να κινείται τακτικά). Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα του μωρού σας καθημερινά. Μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να μετρήσετε και πότε πρέπει να καλέσετε.
  •  Σοβαρό ή επίμονο κοιλιακό πόνο ή ευαισθησία.
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος. Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή μια αλλαγή στο είδος της έκκρισης: υδαρής, βλεννώδης, αιματηρή. Σημείωση: Μετά από 37 εβδομάδες, η αυξημένη έκκριση βλέννας είναι φυσιολογική και μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να πλησιάζει η ώρα να γεννήσετε.
  • Πυελική πίεση (η αίσθηση ότι το μωρό σας πιέζει προς τα κάτω), με πόνο χαμηλά στην πλάτη (ειδικά αν είναι ένα νέο πρόβλημα για εσάς), κράμπες σαν εκείνες τησ περιόδου, κοιλιακό άλγος που φεύγει και επανέρχεται πριν από την 37η εβδομάδα.
  • Επώδυνο κάψιμο κατά την ούρηση, λίγο ή καθόλου ούρηση.
  • Σοβαρός ή επίμονος εμετός, τάση για εμετό που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, ρίγος ή πυρετό.
  • Διαταραχές της όρασης, όπως διπλωπία, θολούρα, μείωσης της έντασης, φώτα που αναβοσβήνουν, ή «μυγάκια» (σημεία στο οπτικό σας πεδίο).
  • Επίμονη ή σοβαρή κεφαλαλγία, πονοκέφαλος που μπορεί να συνοδεύεται από θολή όραση, πρόβλημα στην ομιλία, ή μούδιασμα.
  • Πρήξιμο στο πρόσωπό ή γύρω από τα μάτια σας, ένα μικρό οίδημα στα χέρια σας, σοβαρή και αιφνίδια διόγκωση των ποδιών ή των αστραγάλων σας, ή ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους (πάνω από 4 κιλά σε μία εβδομάδα).
  • Τραύμα στην κοιλιά.
  • Λιποθυμία, συχνή ζάλη, ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία.
  • Δυσκολία στην αναπνοή, βήχας με αίμα ή πόνος στο στήθος.
  • Σοβαρή δυσκοιλιότητα συνοδευόμενη από κοιλιακό πόνο ή σοβαρή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
  • Επίμονο και έντονο κνησμό στα χέρια σας, τα πόδια, τις παλάμες, τα πέλματα ή ένα αίσθημα κνησμού σε όλο το σώμα σας.
  • Έκθεση ή συμπτώματα γρίπης. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον γιατρό σας ή την μαία σας αμέσως εάν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει γρίπη ή αν έχετε κάποια συμπτώματα της γρίπης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, καταρροή, βουλωμένη μύτη, κόπωση με πόνους στο σώμα και ρίγη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μερικές φορές εμετούς ή διάρροια.
  • Ζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιακή χώρα, ξαφνική ζάλη , σύγχυση, σοβαρό και επίμονο εμετό, μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου, ή αν έχετε υψηλό πυρετό.
  • Η έκθεση σε μια μεταδοτική ασθένεια, όπως ανεμοβλογιά ή ερυθρά εάν δεν έχετε εμβολιαστεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάσετε συμπτώματα της λοίμωξης.
  • Η κατάθλιψη ή το έντονο άγχος. Εάν αισθάνεστε μια βαθιά αίσθηση της θλίψης ή απελπισίας, που έχει ως αποτέλεσμα κρίσεις πανικού, και δεν είστε σε θέση να χειριστείτε καθημερινές σας υποχρεώσεις, ή έχετε σκέψεις που μπορεί να βλάψουν τον εαυτό σας, ζητήστε βοήθεια αμέσως.
  • Κάθε άλλο πρόβλημα υγείας που έχετε μπορείτε να καλείτε κανονικά γιατρό σας, ακόμα και αν δεν είναι σχετικό με την εγκυμοσύνη σας (όπως επιδείνωση του άσθματος ή ένα κρυολόγημα).

 

Το σώμα σας αλλάζει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να κρίνετε αν αυτό που αντιμετωπίζετε είναι “φυσιολογικό”. Εάν δεν είστε σίγουρη αν ένα σύμπτωμα είναι σοβαρό, μη διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα λάβετε βοήθεια αμέσως. Αν δεν είναι τίποτα, όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο

Τι να περιμένετε όσο πλησιάζετε ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας και στην υπέροχη εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας! Το τρίτο

Μίλησαν για τον γιατρό