Δρ. Πολύζος

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Με αυτόν τον όρο περιγράφονται όλες οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό να διευκολύνουν ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει. Ωστόσο, συχνά ο όρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για εξειδικευμένες θεραπευτικές μεθόδους, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Αυτές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • την εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization, IVF): Λαμβάνονται τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας τα οποία τοποθετούνται μαζί με σπερματοζωάρια του συντρόφου σε ειδικό τρυβλίο (αβαθές πλακίδιο) στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα έμβρυα που σχηματίζονται από τη συνένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο μεταφέρονται μέσα στη μήτρα.
  • την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (intracytoplasmic sperm injection, ICSI): Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την IVF, αλλά αντί για τη συνένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο, γίνεται άμεση έγχυση ενός σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο και στη συνέχεια το έμβρυο που σχηματίζεται μεταφέρεται μέσα στη μήτρα.
  • τη χρήση ωαρίων ή σπερματοζωαρίων από δότες: Στην τεχνητή γονιμοποίηση, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σπερματοζωάρια από δότες όταν ο σύντροφος έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή δεν παράγει καθόλου σπερματοζωάρια. Σε μερικές περιπτώσεις όπου η γυναίκα δεν μπορεί να παράγει ωάρια, χρησιμοποιείται ωάριο από άλλη γυναίκα που αναμιγνύεται με συνενώνεται με ένα σπερματοζωάριο του συντρόφου της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει και το έμβρυο που σχηματίζεται μεταφέρεται μέσα στη μήτρα.
  • την παρένθετη μητρότητα (surrogacy): Σε αυτή την περίπτωση, μια άλλη γυναίκα κυοφορεί το έμβρυο ενός ζευγαριού (με ωάριο και σπερματοζωάριο του ζευγαριού ή δότριας/ δότη) μέχρι τον τοκετό και μετά το νεογνό παραδίδεται στο ζευγάρι.

Τα ποσοστά επιτυχίας παρουσιάζουν ευρεία διακύμανση. Συνολικά, οι νεότερες γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Ο μέσος όρος επιτυχίας σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι περίπου 27% ανά κύκλο θεραπείας.

Αν σας έχουν συμβουλεύσει να προχωρήσετε σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και επιθυμείτε να μάθετε σε βάθος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής μεθόδου, παρακαλούμε να εγγραφείτε και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο. Μετά από αυτό, θα λάβετε σύγχρονες και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που αφορούν ειδικά το ερώτημα που θα υποβάλετε και θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!