Δρ. Πολύζος

Χάπι της επόμενης ημέρας – Ερωτήσεις

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;

Αποτελεί ένα τρόπο επείγουσας αντισύλληψης. Σκοπός του είναι να εμποδίσει να συμβεί μια εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς η με αποτυχημένη προφύλαξη. Ασφαλώς δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.Υπάρχουν δυο σκευάσματα, το  Norlevo (levonogetrel 1,5mg/tabl) και το Ellaone (ulipristal acetate 30mg/tabl).

Πότε μπορεί μια γυναίκα να το πάρει;

Μπορεί να το πάρει αμέσως μετά την επαφή, αλλά και προκαταβολικά αν π.χ έχει άγχος ή βρίσκεται σε διακοπές.

Εντός πόσων ωρών μπορεί να ληφθεί;

Το Norlevo μπορεί να ληφθεί εντός 72 ωρών μετά την επαφή, ενώ το Ellaone εντός 120 ωρών. Όσο νωρίτερα ληφθεί τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, αν είναι δυνατόν  το πρώτο 24ωρο και καλύτερα με το φαγητό.

Πώς ακριβώς δρα το χάπι;

Το χάπι μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη να συμβεί, επειδή η σύλληψη δεν γίνεται αμέσως μετά την επαφή, μπορεί δε να συμβεί και μερικές μέρες μετά. Δρα καθυστερώντας ή αναστέλλοντας την ωορρηξία και μπλοκάρει τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης ακόμη και μετά τη λήψη του χαπιού;

Καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Ωστόσο το χάπι έχει επιτυχία 95% αν ληφθεί σε 24 ώρες, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μέσο αντισύλληψης;

Όχι. Αφενός δεν προστατεύει για όλο τον κύκλο της γυναίκας, αφετέρου όταν επαναλαμβάνεται η λήψη του πολλές φορές διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος. Σαφώς υπάρχουν άλλες αποτελεσματικότεροι μέθοδοι αντισύλληψης να ακολουθήσουμε. Επίσης και από πλευράς κόστους (αν και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό), δεν συνίσταται να χρησιμοποιείται ως ρουτίνα.

Ισχύει ότι απαγορεύεται η λήψη του δύο φορές τον ίδιο μήνα και γιατί;

Το Norlevo μπορεί να ληφθεί άφοβα και άνω της μιας φοράς τον ίδιο μήνα. Αντίθετα δε συμβαίνει το ίδιο με το Ellaone, γιατί μπορεί να επηρεάσει για μια εβδομάδα άλλους τύπους αντισύλληψης.

Πόσες φορές μπορεί να το λάβει μια γυναίκα στη διάρκεια της σεξουαλικής της ζωής;

Δεν υπάρχει περιορισμός σ’ αυτό.

Αν μια γυναίκα κάνει εμετό, πρέπει να επαναλάβει τη λήψη του χαπιού;

Σε περίπτωση εμετού εντός 2 ωρών για το Norlevo και 3 ωρών για το Ellaone από τη λήψη του χαπιού, η γυναίκα θα πρέπει να το επαναλάβει τη δόση.

Πόσο ασφαλές είναι; Είναι αλήθεια πως είναι επικίνδυνο;

Είναι μύθος ο,τι είναι επικίνδυνο. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο το έχουν δοκιμάσει με ασφάλεια και συνίσταται η χρήση του.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μπορεί να υπάρξουν, δεν είναι όμως σοβαρές ή μακράς διαρκείας (σε 1-2 ημέρες σταματούν). Οι πιο συχνές είναι αδιαθεσία, κούραση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, πονοκέφαλος, αιμορραγία πριν την αναμενόμενη περίοδο. Οι λιγότερο συχνές είναι ζαλάδα, τάση στους μαστούς, εμετός.

Υπάρχει περίπτωση κάποια γυναίκα να έχει αλλεργία στο χάπι της επόμενης ημέρας;

Σπάνια, αλλά υπάρχει. Αν κάποια γυναίκα έχει παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά, θα πρέπει να ειδοποιήσει τον γιατρό της.Το Norlevo θα πρέπει να αποφεύγεται σε σοβαρές παθήσεις ήπατος ή σε πορφυρία, ενώ το Ellaone σε πιθανή εγκυμοσύνη, σοβαρό άσθμα ή κληρονομική δυσκολία στο μεταβολισμό της λακτόζης.

Διαταράσσει τον κύκλο; Πότε αναμένεται η επόμενη περίοδος;

Συνήθως η περίοδος έρχεται στην ώρα της, μπορεί όμως λίγο νωρίτερα η και αργότερα. Μερικές φορές το αίμα είναι περισσότερο. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από μια εβδομάδα, υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης και η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της.

Άλλο το χάπι της επόμενης ημέρας κι άλλο το χάπι της άμβλωσης;

Φυσικά. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προκαλεί έκτρωση όπως το Ru-486 (mifepristone), αλλά αποτρέπει τη σύλληψη.

Μια γυναίκα που θηλάζει μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Το Norlevo μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα, ενώ μετά τη χρήση του Ellaone η γυναίκα πρέπει να αποφύγει το θηλασμό για 36 ώρες.

Τι μπορεί να επηρεάσει τη δράση του χαπιού;

Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει περιττά κιλά μπορεί η δράση του χαπιού να είναι μειωμένη. Επίσης αν παίρνει άλλα φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Με τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν έχει αλληλεπίδραση. Το αλκοόλ δεν επηρεάζει τη δράση του χαπιού και μπορεί να δοθεί αν δεν έχει ήδη χορηγηθεί σκεύασμα κατά της ναυτίας.

Χρειάζεται συνταγή γιατρού για το χάπι της επόμενης ημέρας;

Δεν χρειάζεται συνταγή. Η γυναίκα μπορεί να το προμηθευτεί ελεύθερα από το φαρμακείο.

Τελικά, ναι ή όχι στο χάπι της επόμενης ημέρας;

Ασφαλώς ναι αλλά με μέτρο. Είναι μέθοδος για έκτακτες περιπτώσεις και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!