Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
έκτρωση άμβλωση

Είναι μια διαδικασία που είναι γνωστή με πολλά ονόματα: άμβλωση, έκτρωση, τεχνητή διακοπή κύησης ή και τερματισμός εγκυμοσύνης και στην ουσία περιγράφει τη διαδικασία αφαίρεσης ενός ή περισσότερων εμβρύων και του πλακούντα από την μήτρα κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μία έκτρωση μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους: είτε γιατί η εγκυμονούσα αντιμετωπίζει μια ιατρική πάθηση που καθιστά την εγκυμοσύνη απειλητική για τη ζωή της (θεραπευτική άμβλωση), είτε γιατί το έμβρυο πάσχει από μία σοβαρή ιατρική κατάσταση ή γιατί η γυναίκα επιθυμεί για προσωπικούς λόγους να τερματίσει την κύηση.

Τι είναι η έκτρωση;

Με τον όρο έκτρωση ή άμβλωση περιγράφεται η διαδικασία τερματισμού μιας εγκυμοσύνης. Η έκτρωση αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις στην Ιατρική και δεν επηρεάζει την ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει μελλοντικά. Βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου και με την απαραίτητη περίθαλψη σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο ιατρός θα κατευθύνει την κάθε γυναίκα ανάλογα με την περίπτωσή της. Η έκτρωση διακρίνεται σε φαρμακευτική, όπου πραγματοποιείται μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων και σε χειρουργική.

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω έκτρωση;

Πολλές γυναίκες αγχώνονται σχετικά με το χρονικό περιθώριο που έχουν μέχρι να πάρουν την απόφαση να προβούν σε μία έκτρωση. Επίσης, πολλές είναι και αυτές που έχουν απορίες σχετικά με το τι ισχύει με τη νομοθεσία και την έκτρωση στην Ελλάδα. Κατά κύριο λόγο η άμβλωση πραγματοποιείται στην αρχή της κύησης, δηλαδή κατά τις πρώτες 24 βδομάδες.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα της γυναίκας, έτσι ώστε να σταματήσει η ανάπτυξή του με τον πιο ασφαλή τρόπο για την ίδια.

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση.
  • Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.
  • Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού.
  • Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό.

Ποια είναι η διαδικασία; Πως γίνεται η έκτρωση;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν για να διακοπεί μια κύηση. Το ποια ακριβώς θα επιλεχτεί εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση είτε με τη χρήση φαρμάκων, είτε με χειρουργικό τρόπο.

Μετά το απαραίτητο ραντεβού κατά το οποίο ο γυναικολόγος θα προβεί σε γυναικολογική εξέταση και σε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θα καθοριστεί μέσω υπερηχογραφήματος σε ποια βδομάδα της κύησης βρίσκεται η γυναίκα.

Έπειτα, θα επιλεχθεί η κατάλληλη μέθοδος άμβλωσης και θα χρειαστεί μια εξέταση αίματος, για να βεβαιωθεί η ομάδα αίματος της γυναίκας και το Ρέζους, καθώς και ο αιματοκρίτης της (για να διαπιστωθεί αν έχει αναιμία).

Μέθοδος Αναρρόφησης: Η χειρουργική έκτρωση πραγματοποιείται με δύο μεθόδους. Το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την εβδομάδα της κύησης. Στην περίπτωση που η έκτρωση πραγματοποιηθεί 6 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας, συχνότερα προτιμάται η μέθοδος της αναρρόφησης. Πρόκειται για μία μέθοδο που θεωρείται λιγότερο τραυματική από την απόξεση μήτρας και στην ουσία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός σωλήνα, ο οποίος εισέρχεται στην κοιλότητα της μήτρας. Αυτός ο σωλήνας είναι συνδεδεμένος με μία συσκευή που δημιουργεί κενό και αναρροφά το έμβρυο και τον πλακούντα. Η επέμβαση εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία στον τράχηλο.

Μέθοδος Απόξεσης Μήτρας: Στην περίπτωση που η άμβλωση γίνει πριν τις 12 βδομάδες πραγματοποιείται με απόξεση του ενδομητρίου και αφαίρεση του περιεχομένου της μήτρας, δηλαδή του εμβρύου και του πλακούντα. Η μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικό εργαλείο (ξέστρο), με το οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία. Πολλές φορές για καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα επιλέγεται ο συνδυασμός των μεθόδων (αναρρόφηση και απόξεση).

Τι είναι η φαρμακευτική έκτρωση; Υπάρχει έκτρωση με χάπι;

Υπάρχουν περιπτώσεις που η έκτρωση μπορεί να προκληθεί μέσω της χορήγησης φαρμάκων. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Το ποια είναι κατάλληλη εξαρτάται από το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Έκτρωση με Χάπι: Η έκτρωση με χάπι (μιφεπριστόνη) δεν πρέπει να συγχέεται με το «χάπι της επόμενης ημέρας». Η διαδικασία θεωρείται ως μία πιο «φυσική» έκτρωση, καθώς μοιάζει με μία αποβολή. Η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων αποτελεί μία εναλλακτική λύση έναντι της κλασικής χειρουργικής εκκένωσης της μήτρας. Η έκτρωση με χάπι έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, τα οποία γίνονται υψηλότερα στην περίπτωση που η άμβλωση γίνει νωρίς. Υπολογίζεται στις γυναίκες που είναι δύο ή λιγότερο μηνών, το ποσοστό επιτυχίας έγκειται στο 96%. Βέβαια, όπως σε όλες τις ιατρικές διαδικασίες υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές. Οι συχνότερες παρενέργειες της συγκεκριμένης μεθόδου έκτρωσης είναι η μόλυνση ή η βαριά και παρατεταμένη αιμορραγία, όπως και η πιθανότητα να υπάρξει ατελής ή ανεπιτυχής έκτρωση, πράγμα που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην επιλογή της χειρουργικής έκτρωσης.

Έκτρωση με Ωκυτοκίνη & Προσταγλανδίνες: Στις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη και πρέπει για ιατρικούς λόγους (υγεία εγκύου ή εμβρύου) να γίνει έκτρωση, τότε επιλέγεται η φαρμακευτική έκτρωση. Η ωκυτοκίνη αποτελεί ένα ενέσιμο φάρμακο, το οποίο προκαλεί συσπάσεις της μήτρας (ωδίνες) και χρησιμοποιείται για εκτρώσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν έντονες συσπάσεις στη μήτρα και διευκολύνουν τη διαστολή του τραχήλου.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να κάνω έκτρωση;

Θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας γύρω από τις εκτρώσεις. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη της, εφόσον αυτό είναι κάτι που επιθυμεί. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο ταμπού γύρω από αυτό το θέμα. Πολλές γυναίκες, ειδικά μικρότερης ηλικίας αργούν να συνειδητοποιήσουν ή να επικοινωνήσουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στον κύκλο τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή τους συνέπειες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μία έκτρωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Θα πρέπει τα παιδιά από νωρίς να έχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με την αναπαραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοια πιθανά σενάρια.

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτή η τιμή;

Το κόστος μίας έκτρωσης εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, με το είδος της έκτρωσης (φαρμακευτική, χειρουργική), το στάδιο της εγκυμοσύνης και τυχόν επιπλοκές να αποτελούν μερικούς από αυτούς. Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ξεχωριστούς περιορισμούς και δυσκολίες. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος – μαιευτήρας θα μπορέσει να σας κατευθύνει, ανάλογα με την περίπτωσή σας. Για όποια απορία μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον Δρ. Παναγιώτη Πολύζο εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.