Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;

Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Αποτελεί σημαντικό γνώμονα η σωστή παρακολούθηση και κατανόηση από τις ίδιες της γυναίκες τόσο του κύκλου όσο και των ανωμαλιών του.

Πότε  ξεκίνησε η τελευταία σας έμμηνος ρύση ή πόσο διήρκεσε;

Η παρακολούθηση των εμμηνορροϊκών σας κύκλων  βοηθά να κατανοήσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, να μετρήσετε  σωστά την ωορρηξία σας και να εντοπίσετε σημαντικές  για εσάς αλλαγές όπως μια  μηναία απώλεια περιόδου ή μια απρόβλεπτη μητρορραγία. Ενώ οι ανωμαλίες  του εμμηνορροϊκού κύκλου συνήθως δεν είναι σοβαρές, μερικές φορές μπορεί να σηματοδοτούν σημαντικά μελλοντικά πιθανά προβλήματα υγείας.

Τι είναι ο εμμηνορρυσιακός κύκλος;

Κάθε μήνα, μία από τις ωοθήκες εναλλάξ  απελευθερώνει ένα ωάριο με τη  διαδικασία της ωορρηξίας. Ταυτόχρονα, οι ορμονικές μηνιαίες αλλαγές προετοιμάζουν τη μήτρα για  μια εγκυμοσύνη. Όταν γίνει η  ωορρηξία περί την 14η ημέρα του κύκλου  και το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο  αποπίπτει από τη μήτρα  μέσω του κόλπου δημιουργώντας μια αιμορραγία  4-5 ημερών συνήθως. Αυτή είναι η έμμηνος ρύση.

Τι είναι φυσιολογικό;

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, ο οποίος υπολογίζεται αριθμητικά από την πρώτη ημέρα της μιας περιόδου έως την πρώτη ημέρα της επόμενης, δεν είναι ίδιος σε κάθε γυναίκα. Η έμμηνος ρύση μπορεί να εμφανίζεται κάθε 21 έως 35 ημέρες και να διαρκεί από δύο έως και επτά ημέρες. Τα πρώτα χρόνια της εμμήνου ρύσεως κάθε γυναίκας , είναι πολύ σύνηθες να συναντάμε  μεγάλους κύκλους. Ωστόσο, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι τείνουν να οργανώνονται  και να γίνονται πιο τακτικοί όσο μια γυναίκα  μεγαλώνει. Ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος μπορεί να είναι κανονικός – με περίπου την ίδια διάρκεια κάθε μήνα – ή κάπως ακανόνιστος, και η περίοδός σας να είναι ελαφριά ή βαριά, επώδυνη ή ανώδυνη, μεγάλη σε χρονική διάρκεια  ή αντιστοίχως σύντομη και παρόλα αυτά να εξακολουθεί να θεωρείται απολύτως φυσιολογική Σε ένα ευρύ φάσμα, το “κανονικό” είναι αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς προσωποκεντρικά και στοχοποιημένα.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε  υπόψιν ότι η χρήση ορισμένων τύπων αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια  και οι ενδομήτριες συσκευές σπιράλ (IUD), θα αλλάξουν πιθανώς  τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Όταν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, ο κύκλος σας μπορεί να γίνει ξανά ακανόνιστος. Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε, συζητήστε με τον γυναικολόγο για οποιαδήποτε ακανόνιστη αιμορραγία – μητρορραγία  συμβεί κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς μπορώ να παρακολουθώ τον εμμηνορροϊκό μου κύκλο;

Για να μάθετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αρχίστε να κρατάτε αρχείο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου σε ένα ημερολόγιο.

Ξεκινήστε παρακολουθώντας την ημερομηνία έναρξης κάθε μήνα για αρκετούς μήνες στη σειρά για να προσδιορίσετε την κανονικότητα των περιόδων σας. Εάν ανησυχείτε για την περίοδό σας, τότε σημειώστε επίσης τα ακόλουθα κάθε μήνα:

 

  • Ημερομηνία έναρξης και λήξης.
  • Πόσο διαρκεί συνήθως η περίοδός σας;
  • Είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το συνηθισμένο;
  • Ροή. Καταγράψτε τη βαρύτητα της ροής σας. Φαίνεται ελαφρύτερο ή βαρύτερο από το συνηθισμένο; Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζετε την υγειονομική σας προστασία;
  • Έχετε διεγνωσμένους  θρόμβους αίματος;
  • Μη φυσιολογική αιμορραγία. Έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων;
  • Πόνος. Περιγράψτε κάθε πόνο που σχετίζεται με την περίοδό σας. Ο πόνος είναι χειρότερος από το συνηθισμένο;
  • Άλλες αλλαγές. Έχετε βιώσει αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά;
  • Συνέβη κάτι καινούργιο κατά τη διάρκεια της αλλαγής της περιόδου σας;

Τι προκαλεί τις ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Οι παρατυπίες κι ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως:

Εγκυμοσύνη ή θηλασμός. Μια απώλεια περιόδου μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Ο θηλασμός σχεδόν πάντα  καθυστερεί την επιστροφή της εμμήνου ρύσεως μετά την εγκυμοσύνη.

Διατροφικές διαταραχές, υπερβολική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση. Διατροφικές διαταραχές — όπως η νευρική ανορεξία — η υπερβολική απώλεια βάρους και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαταράξουν την έμμηνο ρύση.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Οι γυναίκες με αυτή τη διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να έχουν ακανόνιστες περιόδους καθώς και διευρυμένες ωοθήκες που περιέχουν μικρές συλλογές υγρού  και απεικονίζονται σαν μικρές κύστεις  σε κάθε ωοθήκη, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια μιας υπερηχογραφικής γυναικολογικής  εξέτασης.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αναφέρεται στην απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια γνωστή και ως πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια ,μπορεί να έχουν ακανόνιστες ή περιστασιακές περιόδους για χρόνια.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Αυτή η μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει με βεβαιότητα  ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Ινομυώματα της μήτρας. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μπορούν να προκαλέσουν τόσο βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους όσο και παρατεταμένες χρονικές περιόδους εμμήνου ρύσεως.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως;

Για ορισμένες γυναίκες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κύκλων. Η θεραπεία για τυχόν υποκείμενα προβλήματα, όπως μια διατροφική διαταραχή, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ωστόσο, ορισμένες διαταραχές της εμμήνου ρύσεως δεν μπορούν να προληφθούν.

Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο εάν:

Οι περίοδοι σας σταματούν ξαφνικά για περισσότερες από 90 ημέρες  και επιβεβαιωμένα  δεν είστε έγκυος.

Οι περίοδός σας γίνονται ξαφνικά ακανόνιστες ενώ μέχρι πρότινος  ήταν απολύτως  τακτικές.

Αιμορραγείτε συνεχόμενα για περισσότερες από επτά ημέρες.

Αιμορραγείτε πιο έντονα από το συνηθισμένο ή χρησιμοποιείτε  περισσότερα από ένα ταμπόν ή σερβιέτες ανά 2ωρο;

Οι περίοδοι σας είναι λιγότερο από 21 ημέρες ή με διαφορά μεγαλύτερη από 35 ημέρες.

Αιμορραγείτε μεταξύ των περιόδων.

Νιώθετε πολύ έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Ξαφνικά έχετε πυρετό και αισθάνεστε άρρωστη μετά τη χρήση ταμπόν.

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, μιλήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.