Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια
Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις
Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.
Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι (διογκώσεις) από τον μυϊκό ιστό της μήτρας γνωστά κι ως λειομυώματα ή μυώματα. Παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σχετικά με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα τους. Ανευρίσκονται εντός της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή στο τοίχωμά της.
Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα εμφανίζονται εντός των μυϊκών τοιχωμάτων της μήτρας. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά, προκαλώντας διόγκωση της μήτρας.
Τα υπορρογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας , γνωστό ως ορογόνος χιτώνας. Μπορούν να αναπτυχθούν πολύ σε μέγεθος, ώστε να διαφοροποιούν σχηματικά ανομοιωγενώς τη μήτρα.
Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα προβάλλουν ολικώς ή μερικώς στην κοιλότητα της μήτρας και την παραμορφώνουν. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, ενώ το κύριο σύμπτωμά τους είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας. Είναι τα λιγότερο κοινά σε σχέση με τους άλλους τύπους ινομυωμάτων.
Οι υπορρογόνιοι όγκοι αναπτύσσουν μία λεπτή βάση – μίσχο που στηρίζει το ινομύωμα. Όταν αυτό συμβαίνει, ονομάζονται μισχωτά ινομυώματα.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται και διαφοροποιούνται αναλόγως του αριθμού, της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν:
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται κατά τη συνήθη γυναικολογική (κλινική) εξέταση. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα και άλλες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης και βοηθούν στη διαφορική διάγνωση, με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με την ίδια κλινική εικόνα.
Ο γυναικολόγος αναπτύσσει πάντα ένα θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης βασιζόμενο στην αναπαραγωγική ηλικία, το μέγεθος των ινομυωμάτων, την τεκνοποίηση και τη γενικότερη εικόνα της υγείας της ασθενούς.
Οι αγωνιστές της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH), όπως η λευπροδίλη, μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτό σταδιακά θα σταματήσει την εμμηνόρροια και θα συρρικνώσει τα ινομυώματα.
Οι ανταγωνιστές της GnRH, όπως η γκανιρελίξη και η σετρορελίξη, επίσης βοηθούν στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Λειτουργούν σταματώντας την παραγωγή της θυλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).
Η υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας) αποτελεί την επιλογή σε συμπτωματικές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη τεκνοποιήσει. Μπορεί να διενεργηθεί κοιλιακή υστερεκτομή, διακολπική υστερεκτομή ή λαπαροσκοπική υστερεκτομή.
Σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον η εξαίρεση μόνο των ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας αποτελεί την καλύτερη κι ασφαλέστερη μέθοδο. Η προσέγγιση κι εδώ μπορεί να γίνει ανοικτά με τομή στην κοιλιά, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά σε περιπτώσεις υποβλεννογονίων ινομυωμάτων.
Έγχυση μικροσκοπικών σωματιδίων (σε μέγεθος κόκκου άμμου) στα αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν στη μήτρα. Τα σωματίδια αυτά αποκόπτουν τη ροή του αίματος προς το ινομύωμα, προκαλώντας τη συρρίκνωσή του.
Τα κύματα υπερήχων κατευθύνονται προς τα ινομυώματα διαδερμικά, με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Μελέτες δείξαν ότι οι γυναίκες έχουν πολύ βελτιωμένα συμπτώματα για έως και 1 έτος μετά τη διαδικασία.
Το μέγεθος στα ινομυώματα μήτρας μπορούν να επηρεάσουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη. 7 στις 10 περιπτώσεις το μέγεθος δεν αλλάζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό περίπου 3 στις 10 φορές που μπορεί ο όγκος να αυξηθεί.
Ευτυχώς για τις εγκύους στην πλειοψηφία τους τα ινομυώματα μήτρας δεν επηρεάζουν καθόλου την εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και κάποιου είδους επιπλοκές.
Τα ινομυώματα μήτρας συνήθως αφαιρούνται είτε με λαπαροσκοπική χειρουργική είτε με ανοιχτό χειρουργείο. Ενώ υπάρχει ακόμα μια λύση που είναι πιο ριζική και είναι η ολική αφαίρεση της μήτρας με υστερεκτομή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχουν επιπλοκές στα πλαίσια ενός χειρουργείου και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι. Ωστόσο, αυτό κάποιες φορές εξαρτάται και από την εκάστοτε περίπτωση και για αυτό καλό είναι πρώτα να έρθετε σε επαφή με τον γυναικολόγο σας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύει ο κανόνας ότι είναι καλύτερο η αφαίρεση να γίνει σε μικρή ηλικία και σε γυναίκες οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την μήτρα τους. Η αφαίρεση μήτρας είναι καλύτερο να γίνει σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει ή σε αυτές που δεν τους ενδιαφέρει να τεκνοποιήσουν, καθώς ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα ξανά δημιουργηθεί είναι να αφαιρεθούν.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καλό η επέμβαση να γίνεται σε νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απαγορευτικό ότι μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη.
Το κόστος καθορίζεται κατόπιν επικοινωνίας με τον γυναικολόγο σας, και διαφοροποιείται αναλόγως της μεθόδου αντιμετώπισης που θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση.
Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις
Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της κάθε γυναίκας μας λέει πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.
Είναι μια διαδικασία που είναι γνωστή με πολλά ονόματα: άμβλωση, έκτρωση, τεχνητή διακοπή κύησης ή και τερματισμός εγκυμοσύνης και στην ουσία περιγράφει τη διαδικασία αφαίρεσης
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει. Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά
Εάν ελπίζετε να συλλάβετε, μην το αφήσετε στην τύχη. Μάθετε πώς να μείνετε έγκυος – ξεκινώντας με την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τα πράγματα που