Πίνακας Περιεχομένων

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Ινομυώματα Μήτρας

Τι είναι τα Ινομυώματα Μήτρας;

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι (διογκώσεις) από τον μυϊκό ιστό της μήτρας γνωστά κι ως λειομυώματα ή μυώματα. Παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σχετικά με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα τους. Ανευρίσκονται εντός της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή στο τοίχωμά της.

Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα μήτρας

Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα εμφανίζονται εντός των μυϊκών τοιχωμάτων της μήτρας. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά, προκαλώντας διόγκωση της μήτρας.

Υπορρογόνια ινομυώματα μήτρας

Τα υπορρογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας , γνωστό ως ορογόνος χιτώνας. Μπορούν να αναπτυχθούν πολύ σε μέγεθος, ώστε να διαφοροποιούν σχηματικά ανομοιωγενώς τη μήτρα.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα μήτρας

Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα  προβάλλουν ολικώς ή μερικώς στην κοιλότητα της μήτρας και την παραμορφώνουν. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, ενώ το κύριο σύμπτωμά τους είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας. Είναι  τα λιγότερο κοινά σε σχέση με τους άλλους τύπους ινομυωμάτων.

Μισχωτά ινομυώματα μήτρας

Οι υπορρογόνιοι όγκοι αναπτύσσουν μία λεπτή βάση – μίσχο που στηρίζει το ινομύωμα. Όταν αυτό συμβαίνει, ονομάζονται μισχωτά ινομυώματα.  

Ποια τα Συμπτώματα στα Ινομυώματα Μήτρας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται και διαφοροποιούνται αναλόγως  του αριθμού, της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Διαταραχές περιόδου. Η παρουσία ινομυωμάτων αυξάνει την απώλεια αίματος και τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας, πολλές φορές συνδυαστικά με πιο έντονο κοιλιακό άλγος.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Στις περιπτώσεις που τα ινομυώματα αναπτύσσονται κοντά στον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας, μπορεί να προκαλείται έντονη ενόχληση ή πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Υπογονιμότητα και καθ’ έξην αποβολές. Σε περιπτώσεις που τα ινομυώματα αναπτύσσονται στο ενδομήτριο, εμποδίζουν συχνά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα ή εμφάνιση καθ’ έξην αποβολών.
  • Προβλήματα στην κύηση. Τα ινομυώματα είναι ορμονοεξαρτώμενα και αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της κύησης. Μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, πρόωρο τοκετό και πολύ αυξημένη πιθανότητα διενέργειας καισαρικής τομής.
  • Κακοήθης εξαλλαγή. Σε πολύ μικρό ποσοστό περίπου 0.1 – 0.4% υπάρχει η πιθανότητα μετατροπής τους σε κακοήθη σαρκώματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης  είναι η απότομη αύξηση του μεγέθους τους.

Πως γίνεται η σωστή διάγνωση;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται κατά τη συνήθη γυναικολογική (κλινική) εξέταση. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα και άλλες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης και βοηθούν στη διαφορική διάγνωση, με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με την ίδια κλινική εικόνα.

Ποια η κατάλληλη Θεραπεία για άμεση Αντιμετώπιση;

Ο γυναικολόγος αναπτύσσει πάντα ένα θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης βασιζόμενο στην αναπαραγωγική ηλικία, το μέγεθος των ινομυωμάτων, την τεκνοποίηση και τη γενικότερη εικόνα της υγείας της ασθενούς.

Συντηρητική – Φαρμακευτική αγωγή

Οι αγωνιστές της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH), όπως η λευπροδίλη, μειώνουν  τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτό σταδιακά θα σταματήσει την εμμηνόρροια και θα συρρικνώσει τα ινομυώματα.

Οι ανταγωνιστές της GnRH, όπως η γκανιρελίξη και η σετρορελίξη, επίσης βοηθούν στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Λειτουργούν σταματώντας την παραγωγή της θυλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).

Χειρουργική Αντιμετώπιση & Αφαίρεση

Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας) αποτελεί την επιλογή σε συμπτωματικές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη τεκνοποιήσει. Μπορεί να διενεργηθεί κοιλιακή υστερεκτομή, διακολπική υστερεκτομή ή λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Ινομυωματεκτομή

Σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον η εξαίρεση μόνο των ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας αποτελεί την καλύτερη κι ασφαλέστερη μέθοδο. Η προσέγγιση κι εδώ μπορεί να γίνει ανοικτά με τομή στην κοιλιά, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά σε περιπτώσεις υποβλεννογονίων ινομυωμάτων.

Εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας (ΕΜΑ)

Έγχυση μικροσκοπικών σωματιδίων (σε μέγεθος κόκκου άμμου) στα αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν στη μήτρα. Τα σωματίδια αυτά αποκόπτουν τη ροή του αίματος προς το ινομύωμα, προκαλώντας τη συρρίκνωσή του.

Επέμβαση με υπερήχους μέσω μαγνητικής τομογραφίας

Τα κύματα υπερήχων κατευθύνονται προς τα ινομυώματα διαδερμικά, με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Μελέτες δείξαν ότι οι γυναίκες έχουν  πολύ βελτιωμένα συμπτώματα για έως και 1 έτος μετά τη διαδικασία.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα ινομυώματα μήτρας στην εγκυμοσύνη;

Το μέγεθος στα ινομυώματα μήτρας μπορούν να επηρεάσουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη. 7 στις 10 περιπτώσεις το μέγεθος δεν αλλάζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό περίπου 3 στις 10 φορές που μπορεί ο όγκος να αυξηθεί.

Ευτυχώς για τις εγκύους στην πλειοψηφία τους τα ινομυώματα μήτρας δεν επηρεάζουν καθόλου την εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και κάποιου είδους επιπλοκές.

Η αφαίρεση έχει επιπλοκές;

Τα ινομυώματα μήτρας συνήθως αφαιρούνται είτε με λαπαροσκοπική χειρουργική είτε με ανοιχτό χειρουργείο. Ενώ υπάρχει ακόμα μια λύση που είναι πιο ριζική και είναι η ολική αφαίρεση της μήτρας με υστερεκτομή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχουν επιπλοκές στα πλαίσια ενός χειρουργείου και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι. Ωστόσο, αυτό κάποιες φορές εξαρτάται και από την εκάστοτε περίπτωση και για αυτό καλό είναι πρώτα να έρθετε σε επαφή με τον γυναικολόγο σας.

Μπορεί να γίνει σε μεγάλη ηλικία;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύει ο κανόνας ότι είναι καλύτερο η αφαίρεση να γίνει σε μικρή ηλικία και σε γυναίκες οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την μήτρα τους. Η αφαίρεση μήτρας είναι καλύτερο να γίνει σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει ή σε αυτές που δεν τους ενδιαφέρει να τεκνοποιήσουν, καθώς ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα ξανά δημιουργηθεί είναι να αφαιρεθούν.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καλό η επέμβαση να γίνεται σε νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απαγορευτικό ότι μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη.

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος καθορίζεται κατόπιν επικοινωνίας με τον γυναικολόγο σας, και διαφοροποιείται αναλόγως της μεθόδου αντιμετώπισης που θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση.

Σχετικά Video

Διαβάστε Επίσης

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

Περισσότερα »
φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Περισσότερα »
σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

Περισσότερα »

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!