τραχηλίτιδα

Τι είναι η τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα είναι μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από μικροβιακή λοίμωξη ή επιπόλαιο τραυματισμού κατά την επαφή. Αποτελεί μία πολύ συχνή γυναικολογική πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να είναι έκδηλα κι άμεσα  συμπτωματική αλλά πολλές φορές και απολύτως ασυμπτωματική. 

Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου. Η μετάδοσή της γίνεται από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αίτια και συμπτώματα τραχηλίτιδας

Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα αυτά σχετίζονται με τον ιό ή το μικρόβιο που ευθύνεται. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως η ερυθρότητα, το αίσθημα κνησμού, τα αυξημένα κολπικά υγρά, η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής και το χρόνιο πυελικό άλγος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά από σεξουαλική επαφή και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). 

Η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε μικροβιακά είτε σε ιογενή είτε σε μετατραυματικά αίτια. Τα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται είναι το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα,  η γονόρροια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Οι ιοί που συνήθως ευθύνονται είναι ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο έρπης γεννητικών οργάνων. Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός κατά τον τοκετό ή η αλλεργία στο λάτεξ του προφυλακτικού, καθώς και τραυματισμός ή φλεγμονή λόγω της χρήσης ταμπόν ή σπιράλ.

Διάγνωση

Για να γίνει η διάγνωση της τραχηλίτιδας πρέπει να γίνει μακροσκοπική κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γυναικολόγος. Κατά την εξέταση ο γιατρός θα σου κάνει τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επίσης, αν χρειαστεί μπορεί να γίνει και κολποσκόπηση για να ελεγχθεί η έκταση της βλάβης. Κατά την επίσκεψη ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σου, καθώς επίσης θα σε ρωτήσει και για το σεξουαλικό σου παρελθόν (τον αριθμό των σεξουαλικών σου συντρόφων, αν χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, τι είδους αντισύλληψη χρησιμοποιείς).

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν πρόκειται για τραχηλίτιδα λόγω τραυματισμού κατά τον τοκετό, τότε δεν απαιτείται κάποια αντιμετώπιση. Αν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε απαιτείται θεραπεία του νοσήματος αυτού. Αν είναι μικροβιακής αιτιολογίας, τότε χορηγούνται φάρμακα από το στόμα όπως τα αντιβιοτικά ή κολπικά υπόθετα. Αν πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε αρχικό στάδιο απαιτείται απλή παρακολούθηση, ενώ αν προχωρήσει θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία όπως η αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία ή χειρουργική μέθοδος με laser. Για τον έρπητα γεννητικών οργάνων θα χρειαστεί να ληφθούν αντι-ιϊκά φάρμακα. 

Στις περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απαιτείται να λάβει θεραπευτική αγωγή και ο σύντροφός σου. Για όσο διάστημα λαμβάνετε αγωγή συνιστάται να απέχετε από σεξουαλικές επαφές. Η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι διαφορετική σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου και να μη λάβεις κάποιο φάρμακο χωρίς την έγκρισή του.

Επιπλοκές

Αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ειδικά αν πρόκειται για μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας τραχηλίτιδα, οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές. Οι επιπλοκές που αναφέρονται στις μικροβιακής αιτιολογίας τραχηλίτιδες είναι το χρόνιο πυελικό άλγος και οι ανιούσες φλεγμονές όπως σαλπιγγίτιδα και ωοθηκική φλεγμονή. Ο ιός HPV- κονδυλώματα μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις σε βάθος χρόνου, ενώ οι μικροβιακές λοιμώξεις (χλαμύδια, γονόρροια κ.ά.) αν χρονίσουν μπορεί να προχωρήσουν στις σάλπιγγες ή στο εσωτερικό της μήτρας και να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή ακόμη και στειρότητα.

Κόστος

Στο κόστος της θεραπείας θα πρέπει να συμπεριληφθεί η επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εξέταση και τα φάρμακα που τυχόν θα λάβεις. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση.