Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Εξωμήτρια κύηση, ευρέως γνωστή και ως έκτοπη κύηση, ονομάζεται η κύηση που συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Περίπου 95% των έκτοπων κυήσεων αφορούν εμφύτευση του ωαρίου στους ωαγωγούς (τις σάλπιγγες). Σπάνια, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην επιφάνεια της ωοθήκης, στον τράχηλο ή σε παρακείμενα όργανα, αλλά σε όλες αυτές τις έκτοπες (εξωμήτριες) θέσεις δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του εμβρύου και η εξέλιξη της κύησης. Η πλειονότητα των έκτοπων κυήσεων απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση ή, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, είναι δυνατό να γίνει διακοπή της κύησης με φάρμακα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση έχει κομβική σημασία για να μπορέσει να προβεί η γυναίκα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, εφόσον το επιθυμεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην εξωμήτρια κύηση;

Τα συνήθη συμπτώματα και αντικειμενικά σημεία είναι η καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας, το θετικό τεστ κύησης, η κολπική αιμορραγία, ο κοιλιακός πόνος και η λιποθυμία. Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της φυσιολογικής κύησης, με συχνουρία, ναυτία και ευαισθησία στους μαστούς.

Ενδεικτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης περιλαμβάνουν:

 • Καθυστέρηση – Διακοπή της περιόδου
 • Αίσθημα ναυτίας
 • Τάση προς έμετο
 • Κόπωση
 • Πόνο, ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος
 • Συχνοουρία ή δυσκοιλιότητα
 • Κολπικές εκκρίσεις
 • Αυξημένη όσφρηση
 • Διαφορές στην όρεξη και τη γεύση

Και συμπτώματα που δε συνάδουν με φυσιολογική εγκυμοσύνη, όπως:

 • Κολπική αιμορραγία
 • Πόνο στην κοιλιακή χώρα, χαμηλά στην κοιλιά
 • Διάρροια και στομαχικές διαταραχές
 • Πόνο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης
 • Πόνο στην πλάτη
 • Γενικευμένο αίσθημα αδυναμίας
 • Ίλιγγο

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Σήμερα, η διάγνωση της εξωμήτριας (έκτοπης) κύησης γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις νωρίς με τη φυσική εξέταση, τον προσδιορισμό της β ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (human chorionic gonadotropin, β-hCG) στο αίμα ή στα ούρα και το υπερηχογράφημα. Σημαντικός στόχος είναι να έχουμε τη διάγνωση σε αρχικά στάδια έτσι ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Η ρήξη της έκτοπης κύησης μπορεί να συνοδεύεται από εσωτερική αιμορραγία, που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση εξωμήτριας κύησης;

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εξωμήτριας κύησης σε μια γυναίκα περιλαμβάνουν:

 • Προηγηθείσα φλεγμονή ή λοίμωξη των ωαγωγών (φλεγμονώδη νόσο της πυέλου)
 • Προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στους ωαγωγούς (αποκατάσταση βατότητας ωαγωγών μετά από επέμβαση στειροποίησης, εγχείρηση στους ωαγωγούς)
 • Προηγηθείσα έκτοπη κύηση
 • Ανεπιθύμητη σύλληψη παρά τη χρήση ενδομητρικού σπειράματος (σπιράλ) ή τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν μόνο προγεστερόνη

Θεραπεία εξωμήτριας κύησης

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη ή χειρουργική επέμβαση. Η έκτοπη κύηση συχνά διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά (ελάχιστα επεμβατική μέθοδος). Εάν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία που ελέγχεται δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη της κοιλίας (λαπαροτομία) με τομή που γίνεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή του τριχωτού του εφηβαίου.

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την εξωμήτρια κύηση και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην εύρυθμη πορεία μιας μελλοντικής κύησης, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες με βάση το δικό σας ιατρικό ιστορικό. Οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία με πολυετή εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!