Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
αίμα μετά την επαφή

Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες ή νεαρές κοπέλες κάνοντάς τες να αισθανθούν πολλές φορές ντροπή, αμηχανία και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν μπροστά στον σύντροφό τους. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι το αίμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρότερο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία.

Από τι μπορεί να προκληθεί το αίμα μετά την επαφή;

Όπως και να έχει, αν σας έχει συμβεί ή σας συμβαίνει τακτικά, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γυναικολόγο σας, έχοντας υπόψη ότι μπορεί να συντρέχει κάτι από τα εξής:

Κολπίτιδα

Πρόκειται για άλλη μια κοινή και συνήθη γυναικολογική  φλεγμονή. Συμβαίνει όταν ο κόλπος ή ο τράχηλος της μήτρας μολύνεται με μικρόβια και διαταράσσει την χλωρίδα της περιοχής. Επόμενο είναι ένα από τα συμπτώματά της να είναι η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Τραχηλίτιδα

Πρόκειται για μια φλεγμονή και πιο συγκεκριμένα είναι η παρουσία έντονου ερεθισμού στον τράχηλο όπου τα λεπτά τριχοειδή αγγεία του τραυματίζονται εύκολα κατά την τριβή και ματώνουν. Αν το αίμα που βλέπετε είναι λίγο σε ποσότητα και έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, είναι πιθανό να έχετε τραχηλίτιδα.

Επίσης, δεν θα βλέπετε μόνο αίμα αλλά θα πονάτε κατά τη διάρκεια της επαφής, ενώ μπορεί να έχετε και κνησμό στον κόλπο. Οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια ή σε άλλου τύπου ερεθισμούς και μολύνσεις.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα που σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υποκρύπτουν κακοήθεια. Μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα, γι’ αυτό και συχνά ανακαλύπτονται κατά την γυναικολογική εξέταση.

Όταν έχουν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν φούσκωμα στην κοιλιά, συχνές ουρολοιμώξεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και αιμορραγία μετά από αυτήν.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, όπως η κολπίτιδα και επομένως να εμφανίζονται και αιμορραγίες μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ελαφροί τραυματισμοί

Όταν στον κόλπο υπάρχει αρκετή ξηρότητα, προκαλούνται μικροτραυματισμοί την ώρα της σεξουαλικής επαφής, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι πολύ έντονη. Αυτό γίνεται εξαιτίας της τριβής που μπορεί να προκαλέσει μικρές εκδορές στους ιστούς των γεννητικών οργάνων.

Κολπική ξηρότητα

Όταν το δέρμα στην περιοχή είναι ξηρό, γίνεται ευάλωτο σε ευκαιριακές λοιμώξεις και τοπικές βλάβες. Η ξηρότητα μπορεί να προκαλείται εξαιτίας της κολπικής ατροφίας όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, που σημαίνει ότι ο κόλπος δεν λιπαίνεται αρκετά λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Επίσης, μια βλάβη στις ωοθήκες ή όταν αυτές έχουν αφαιρεθεί είναι αιτίες μείωσης των οιστρογόνων, επομένως η περιοχή δε λιπαίνεται. Κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα που παρεμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων, αλλεργιογόνα ή όταν γίνεται πολύ συχνό εσωτερικό πλύσιμο του κόλπου με ισχυρά αντισηπτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

Επιλέγοντας τον Κατάλληλο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η επιλογή γυναικολόγου αποτελεί μια σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα. Είτε πρόκειται για τον προγραμματισμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, είτε για κάποιο επείγον περιστατικό, είτε για

φαγούρα στον κόλπο

Φαγούρα στον Κόλπο

Τι είναι η φαγούρα στον κόλπο; Η φαγούρα στον κόλπο της γυναίκας είναι μια άβολη και συχνά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από διάφορους λόγους. Συνήθως

Προγεστερόνη

Προγεστερόνη – Ορμόνη της Μητρότητας

Η προγεστερόνη αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως ορμόνη της γυναίκας, μαζί με τα πολύτιμα οιστρογόνα της. Οι ρόλοι της είναι τόσοι πολλοί και σημαντικοί, που πραγματικά

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!