Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Δυσμηνόρροια

Ως δυσμηνόρροια χαρακτηρίζουμε τους παρατεταμένους πόνους και κράμπες  στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της πυέλου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου. Για πολλές γυναίκες, οι πόνοι της περιόδου μπορεί να είναι αρκετά έντονοι ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες για μερικές ημέρες κάθε μήνα. Γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονη δυσμηνόρροια. Η θεραπεία της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση και την πιθανή εξάλειψη  του πόνου. Οι κράμπες της περιόδου που δεν προκαλούνται από άλλη γυναικολογική πάθηση τείνουν να μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας και πολύ συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

 

Συμπτώματα

 • Πολύ έντονος πόνος στο κάτω κυρίως μέρος της  κοιλιακής χώρας
 • Πόνος που ξεκινά 1 έως 3 ημέρες πριν από την περίοδό σας, κορυφώνεται 24 ώρες -μετά την έναρξη της περιόδου σας και υποχωρεί σε 2 έως 3 ημέρες
 • Πόνος που αντανακλά  στο κάτω μέρος της πλάτης και στους μηρούς
 • Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν  επίσης ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις, πονοκέφαλο, ζάλη.

 

Αιτίες

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, η μήτρα  μικροσυσπάται για να βοηθήσει στην αποβολή του αίματος.

Οι προσταγλανδίνες που εμπλέκονται στον πόνο και τη φλεγμονή πυροδοτούν τις συσπάσεις των μυών της μήτρας. Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών συνδέονται με πιο έντονες κράμπες της περιόδου. Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να επιδεινωθούν  από:

 • Ενδομητρίωση. Ο ιστός που δρα παρόμοια με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, πιο συχνά στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή στον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη σας, το περιτόναιο.
 • Ινομυώματα της μήτρας.
 • Αδενομύωση. Ο ιστός που καλύπτει τη μήτρα σας αρχίζει να μεγαλώνει στα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας.
 • Φλεγμονώδη νόσος της πυέλου. Αυτή η μόλυνση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων προκαλείται συνήθως από σεξουαλικά μεταδιδόμενα βακτήρια.
 • Τραχηλική στένωση. Σε ορισμένες γυναίκες, το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας είναι αρκετά μικρό ώστε να εμποδίζει την εμμηνορροϊκή ροή, προκαλώντας επώδυνη αύξηση της πίεσης μέσα στη μήτρα.

 

Επιπλοκές

Η δυσμηνόρροια  δεν προκαλεί συνήθως άλλες ιατρικές επιπλοκές, αλλά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα,  το σχολείο σας, την εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει ουλές στις σάλπιγγες σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου έξω από τη μήτρα σας (εξωμήτρια κύηση).

 

Διάγνωση

Ο γυναικολόγος σας αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της πυελικής εξέτασης, ο σας ελέγχει για οτιδήποτε ασυνήθιστο με τα αναπαραγωγικά όργανα και αναζητά σημάδια μόλυνσης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ορισμένες εξετάσεις, όπως:

 • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
 • Αξονική  τομογραφία.
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Λαπαροσκόπηση. Αν και συνήθως δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της δυσμηνόρροιας, η λαπαροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η ενδομητρίωση, οι συμφύσεις, τα ινομυώματα, οι κύστες των ωοθηκών και η έκτοπη κύηση.

 

Θεραπεία

Για να απαλύνετε τον πόνο της περιόδου σας, ο γιατρός  μπορεί να σας συστήσει:

 

 • Παυσίπονα

 Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη  ή η ναπροξένη, σε τακτικές δόσεις που ξεκινούν την ημέρα πριν από την έναρξη της περιόδου σας, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου από τις κράμπες. Ξεκινήστε να παίρνετε το αναλγητικό στην αρχή της περιόδου σας ή μόλις αισθανθείτε συμπτώματα και συνεχίστε να παίρνετε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες για δύο έως τρεις ημέρες ή μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας.

 

 • Ορμόνες

Αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία και μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να χορηγηθούν με διάφορες άλλες μορφές: μια ένεση, ένα έμπλαστρο δέρματος, ένα εμφύτευμα που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του βραχίονα σας, ένας εύκαμπτος δακτύλιος που εισάγετε στον κόλπο σας ή μια ενδομήτρια συσκευή (IUD).

 

Τρόπος ζωής και βοηθητικές  θεραπείες

Εκτός από τον αρκετό ύπνο και την ανάπαυση, μπορείτε αν  θέλετε να δοκιμάσετε να:

 • Ασκηθείτε τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, βοηθά στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου για ορισμένες γυναίκες.
 • Χρήση περιοχικής θερμότητας. Ένα ζεστό μπάνιο ή η χρήση θερμαινόμενου μαξιλαριού ή θερμοφόρας στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας μπορεί να μειώσει τις κράμπες της περιόδου.
 • Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β-1 (θειαμίνη), η βιταμίνη Β-6 και τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν τις κράμπες της περιόδου.
 • Μειώστε το άγχος. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμμηνορροϊκών κραμπών και τη σοβαρότητά τους.
 • Βελονισμός
 • Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS).
 • Φυτικά φάρμακα. Ορισμένα φυτικά προϊόντα, όπως η πυκνογενόλη, ο μάραθος, μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

σαλπιγγογραφία

Σαλπιγγογραφία

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια διαδεδομένη διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της μήτρας και των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια

pms

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Ως  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος 4-6 ημερών προ της εμμήνου ρύσεως όπου εμφανίζει  μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως εναλλαγές της διάθεσης, ευερέθιστο στήθος,

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!