Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Με την ευρεία διάδοση της εξωσωματικής γονιμοποίησης σαν μεθόδου θεραπείας της υπογονιμότητας, (ανδρικής και γυναικείας), η ιατρική πρακτική άλλαξε σε σχέση με την χρήση της Χειρουργικής. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε σημαντικά η χρήση της Αναπαραγωγικής Χειρουργικής που θεωρείται όχι τοσο αποτελεσματική ή και ξεπερασμένη. Από την άλλη μεριά, η παρατήρηση οτι το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνεται σημαντικά μετά από αφαίρεση ή αποσύνδεση υδροσαλπίγγων, οδήγησε στην συνηθισμένη απόφαση οχι μόνο της μη-επιδιόρθωσης, ανοικτά ή λαπαροσκοπικά αλλά και της αφαίρεσής τους. Παρ’όλα αυτά, η Αναπαραγωγική Χειρουργική εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την υστεροσκοπική ή λαπαροσκοπική διόρθωση συγγενών ή επίκτητων ανωμαλιών όπως διαφραγματοφόρος μήτρα, ινομυώματα, συμφύσεις και πολύποδες ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποπειραθεί κανείς και χειρουργική διόρθωση περικωδωνικών συμφύσεων ή φιμωτικών σαλπίγγων με σκοπό να αποφύγει ένα ζευγάρι να υποβληθεί σε κάποια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Η Γυναικολογική Αναπαραγωγική Χειρουργική περιλαμβάνει ανοικτές ή ενδοσκοπικές (υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές) επεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της γονιμότητας και διακρίνονται σε:

Υστεροσκοπικές επεμβατικές πράξεις

…δηλαδή αφαίρεση προβαλλόντων ινομυωμάτων, πολυπόδων ή διατομές συμφύσεων και διαφραγμάτων, καθώς και σε καθετηριασμό και διάνοιξη εγγύς αποφράξεως σαλπίγγων. Με το υστεροσκόπιο βλέπουμε και καταγράφουμε το εσωτερικό της μήτρας και μπορούμε να πιστοποιήσουμε οτι η κοιλότητα είναι φυσιολογική, και άν στο εσωτερικό της μήτρας υπάρχουν πολύποδες, συμφύσεις, διαφράγματα ή ινομυώματα αυτά μπορούν άμεσα να αφαιρεθούν ή να διαταμούν. Με τη σημερινή τεχνολογία μπορούμε να αφαιρούμε πολύποδες και να λύουμε συμφύσεις ενώ με την χρήση διπολικών (για λόγους ασφαλείας) ρεσεκτοσκοπίων έχουμε την ικανότητα να “ξυρίζουμε” ακόμα και μεγάλα ινομυώματα από το εσωτερικό της μήτρας.

 

Ειδικά για ινομυώματα που προβάλλουν μερικά ή ολικά στην κοιλότητα, η υστεροσκοπική προσέγγιση είναι όχι μόνο ευκολότερη σε σχέση με κοιλιακή μυομεκτομή αλλά και επιβεβλημένη αφού έτσι διαφυλάσσεται με τον καλύτερο τρόπο η κοιλότητα του ενδομητρίου από το σχηματισμό συμφύσεων. Επιπλέον, μετά από μιά τέτοια επέμβαση που δεν τέμεται το μυομήτριο, δεν είναι απαραίτητη η καισαρική σε περίπτωση γέννας. Μια εξεζητημένη υστεροσκοπική επέμβαση, ο εκλεκτικός καθετηριασμός της σάλπιγγας μπορεί επίσης να αποκαταστήσει προσωρινά την διαβατότητα σε περιπτώσεις “εγγύς απόφραξης” της μήτρας και να επιτρέψει σε ένα ζευγάρι να πετύχει εγκυμοσύνη χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε κάποια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Λαπαροσκοπικές επεμβατικές πράξεις

..δηλαδή λύση περιτοναϊκών συμφύσεων, λύση σαλπιγγικών συμφύσεων, φιμπριοπλαστικές και νεοσαλπιγγοστομίες, που όλες μαζί στοχεύουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των σαλπίγγων. Από την 10ετία του ’80 έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη στην χρήση της Λαπαροσκοπικής Γυναικολογικής Χειρουργικής. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας λόγω σαλπιγγικών προβλημάτων ή συμφύσεων και ενδομητρίωσης, αν η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι δυνατή ή επιθυμητή, η Αναπαραγωγική Λαπαροσκοπική Χειρουργική μπορεί να βοηθήσει (φωτογραφία 1,2,3,4). Παρά το γεγονός οτι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα πολύ επιτυχές εργαλείο, σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι αμιγώς ανατομικό, και αν το ζεύγος έχει και το χρόνο και τη διάθεση, είναι δυνατόν με λαπαροσκοπική διόρθωση των σαλπίγγων να επιτευχθεί εγκυμοσύνη ή και σειρά εγκυμοσυνών. Επειδή βέβαια η λαπαροσκοπική διόρθωση για να θεωρηθεί αποτυχημένη πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες ελεύθερης επαφής μετά την διόρθωση, κάτι τέτοιο είναι πιθανή λύση μόνο για νεαρότερα ζευγάρια. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην μεγάλη στροφή που έχει γίνει στην αναπαραγωγική χειρουργική με την παρατήρηση οτι όταν υπάρχουν υδροσάλπιγγες, η λαπαροσκοπική αφαίρεη ή απολίνωσή τους αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής, μια στροφή 180 μοιρών από την προσπάθεια διόρθωσής τους που γινόταν στο παρελθόν.

Μικροχειρουργική σαλπίγγων

Οι έμπειροι γιατροί του κέντρου μας έχουν εκπαιδευτεί και στις πιό λεπτές εχνικές της Αναπαραγωγικής Χειρουργικής, δηλαδή τη μικροχειρουργική των σαλπίγγων για διόρθωση των σαλπίγγων με νεοσαλπιγγοστομία ή φιμπριοπλαστική. Αυτές οι μέθοδοι, σε συγκεκριμένα περιστατικά που για κάποιους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να πετύχει το σκοπό του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
επαληθεύτηκε
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε