Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Ο Παναγιώτης Πολύζος, μαιευτήρας γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, μας εξηγεί με ποιες σύγχρονες μεθόδους και γιατί γίνεται η επιλογή σπερματοζωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Η μορφολογία του σπέρματος φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην καλή ποιότητα των εμβρύων που προκύπτουν σε μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και στον βαθμό εμφύτευσης των εμβρύων στο ενδομήτριο, και άρα στην εγκυμοσύνη που θα προκύψει από αυτή την προσπάθεια. Σε μελέτες που έχουν γίνει με επιλεγμένο μορφολογικά σπέρμα έχει διαπιστωθεί ύπαρξη 10% περισσότερων άριστων εμβρύων σε σχέση με προσπάθειες εξωσωματικής όπου το σπέρμα δεν επιλέχθηκε με βάση την «λεπτομερή» μορφολογία του. Επίσης τα ποσοστά των κλινικών κυήσεων και των γεννήσεων ήταν υψηλότερα στη πρώτη ομάδα.

 

Τα τελευταία λίγα χρόνια, το ρόλο της φύσης στην επιλογή του καλύτερου μορφολογικά (αλλά και μεταβολικά και πιθανόν χρωμοσωμικά) σπερματοζωαρίου προκειμένου να αναπαραχθεί ο άνθρωπος, έχει παίξει η επιστήμη, τουλάχιστον στην περίπτωση όπου η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή υπάρχει στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη της «λεπτής δομής» του σπερματοζωαρίου, που γίνεται κάτω από το μικροσκόπιο με ειδικό πρόγραμμα από τον επιστήμονα της αναπαραγωγής τον βοηθά στο να επιλέξει τα σπερματοζωάρια εκείνα που θα δώσουν καλύτερα, βιώσιμα έμβρυα με περισσότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή με το ακρωνύμιο IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected SpermInjection – Ενδοκυτταροπλασματική Έγχυση ενός Μορφολογικά Επιλεγμένου Σπερματοζωαρίου).

 

Ένας συνδυασμός επιστημονικών μεθόδων, όπως η καλλιέργεια αυτών των επιλεγμένων σπερματοζωαρίων σε ειδικά καλλιεργητικά υγρά (όπως το υαλουρονικό οξύ), μπορούν επιπλέον εκτός από την καλή μορφολογία να μας δείξουν εκείνα τα σπερματοζωάρια που είναι και πιο άρτια χρωμοσωμικά, γενετικά και μεταβολικά. Η ονομασία της μεθόδου αυτής, που χρησιμοποιεί το υαλουρονικό οξύ για να μιμηθεί τη δράση του ωαρίου στην επιλογή του καλύτερου σπερματοζωαρίου, είναι PICSI (Physiological SpermInjection – Κυτταροπλασματική Μικροέγχυση Σπερματοζωαρίου υπό Φυσιολογικές Συνθήκες).

 

Όλα αυτά στη φύση γίνονται από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και από το ωάριο, και είναι πολύ σημαντικά, ειδικά σε ένα είδος όπως το ανθρώπινο, όπου η μορφολογία αλλά και οι υπόλοιπες παράμετροι του σπέρματος των ανδρών, όπως ο αριθμός και η κινητικότητα, είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά. Επιπλέον, το ανθρώπινο είδος, λόγω των συνθηκών διαβίωσης βομβαρδίζεται με  χιλιάδες μεταλλαγές του γονιδιώματος, πολλές από αυτές ικανές να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές, φέρνοντας μαζί τους τις πληροφορίες για ασθενέστερο, πιο εκφυλισμένο σπέρμα. Ο ρόλος λοιπόν του ωαρίου εδώ (τον οποίο μιμούνται οι εργαστηριακές μέθοδοι) είναι να κάνει την φυσική επιλογή των σπερματοζωαρίων, όχι μόνο βάσει της μορφολογίας, αλλά και του μεταβολικού και γενετικού δυναμικού του.

 

Ας επικρατήσει ο καλύτερος λοιπόν, και όχι μόνο ο ομορφότερος!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Συνδυαστικά Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι; Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, γνωστά και ως “το γυναικείο χάπι”, είναι σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν τις

Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Ο εμμηνορρυσιακός  κύκλος  της κάθε γυναίκας μας λέει  πολλά για την υγεία τους, τη γονιμότητα και την διατήρηση της.

Μίλησαν για τον γιατρό

pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
επαληθεύτηκε
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!
Efthymia Dedes
Efthymia Dedes
10. Φεβρουάριος, 2020.
επαληθεύτηκε
My experience with Dr. Polyzos, and his staff was nothing but the best! All the way from the initial phone consultation, to my hospital release. Upon meeting him, he was not only extremely knowledgeable and professional, but just as gracious, reassuring and answered all of my questions and concerns. He is simply the best and he does an excellent job! I am renewed and forever thankful!
Christoforos Mpoutsis
Christoforos Mpoutsis
5. Δεκέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε