Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΤι να περιμένετε όσο πλησιάζετε ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας και στην υπέροχη εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας!
Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά δύσκολο.
Το μέγεθος και η θέση του μωρού σας μπορεί να αρχίσει να σας δυσκολεύει πλέον στο να νιώσετε άνετα. Μπορεί να έχετε κουραστεί από την εγκυμοσύνη και να επιθυμείτε να προχωρήσετε γρηγορότερα στο επόμενο τελικό στάδιο. Προσπαθήστε να παραμείνετε θετικές καθώς ανυπομονείτε για το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Σύντομα θα κρατάτε το μωρό σας μέσα στην αγκαλιά σας!
Το σώμα σας και οι τελικές του αλλαγές
Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, οι κινήσεις του μωρού σας θα γίνονται πιο εμφανείς. Αυτές οι συναρπαστικές έντονες κινήσεις συνοδεύονται συχνά από αυξανόμενη σωματική κι αναπνευστική δυσφορία, και άλλα συμπτώματα, όπως:
Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks
Μπορεί να νιώσετε αυτές τις ήπιες, ακανόνιστες συσπάσεις ως ένα ελαφρύ σφίξιμο στην κοιλιά σας. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν μετά το απόγευμα ή και το βράδυ, μετά από αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή σεξ. Αυτές οι συσπάσεις τείνουν να πληθαίνουν και γίνονται πιο δυνατές καθώς πλησιάζετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού.
Πόνοι στην πλάτη
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τον συνδετικό ιστό που συγκρατεί τα οστά σας στη θέση τους, ειδικά στην περιοχή της πυέλου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες για την πλάτη σας και συχνά οδηγούν σε δυσφορία κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, επιλέξτε καρέκλες ή μαξιλάρια με καλή στήριξη της πλάτης σας.
Δυσκολία στην αναπνοή
Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας μπορεί να κουράζεστε πλέον πολύ πιο εύκολα. Εξασκηθείτε στην καλή στάση για να δώσετε στους πνεύμονές σας περισσότερο χώρο για επέκταση.
Καούρα στο στομάχι
Οι ορμόνες εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο σας και να προκαλέσουν καούρα. Για την πρόληψη της έντονης καούρας, τρώτε μικρά, συχνά γεύματα. Επίσης, αποφύγετε τα τηγανητά, τα εσπεριδοειδή, τη σοκολάτα και τα πικάντικα ή τηγανητά τρόφιμα.
Ευρυαγγείες, κιρσοί και αιμορροΐδες
Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μικροσκοπικών κόκκινων-μωβ φλεβών (σχήμα μικρής αράχνης) στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια σας. Η ερυθρότητα συνήθως εξασθενεί μετά τον τοκετό. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πρησμένες φλέβες (κιρσούς) στα πόδια σας. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν επώδυνες, κνησμώδεις κιρσοί στην περιοχή του ορθού σας (αιμορροΐδες). Για να ανακουφίσετε το πρήξιμο, να ασκείστε και να ανυψώνετε συχνά τα πόδια σας, συμπεριλάβετε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας και πίνετε πολλά υγρά. Για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες, μουλιάστε σε μια ζεστή μπανιέρα ή εφαρμόστε επιθέματα ελαίου στην περιοχή.
Συχνουρία
Καθώς το μωρό σας προχωρά και παίρνει θέση μέσα στη λεκάνη σας, θα αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. Μπορεί να παρατηρήσετε πως χρειάζεται να ουρείτε όλο και πιο συχνά. Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί επίσης να σας προκαλέσει διαρροή ούρων – ειδικά όταν γελάτε, βήχετε, φτερνίζεστε, λυγίζετε ή σηκώνεστε.
Τα συναισθήματά σας
Καθώς η προσμονή μεγαλώνει, οι φόβοι για τον τοκετό μπορεί να γίνουν πιο επίμονοι.
Πόσο θα πονέσει; Πόσο θα κρατήσει; Πώς θα ανταπεξέλθω; Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σκεφτείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα τοκετού με τη μαία σας. Θα μάθετε αναλυτικά τι να περιμένετε — και θα συναντήσετε κι άλλες υποψήφιες μανούλες και ζευγάρια που συμμερίζονται τον ενθουσιασμό, τα άγχη και τις ανησυχίες σας. Για να παραμείνετε ήρεμες, γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, διαβάστε όμορφα βιβλία και ασκηθείτε ήπια.
Προγεννητική φροντίδα
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να συναντιέστε πιο τακτικά για τις υπερηχογραφικές σας εξετάσεις — ίσως κάθε δύο εβδομάδες ξεκινώντας την 32η εβδομάδα και κάθε εβδομάδα ξεκινώντας την 36η εβδομάδα. Όπως και σε προηγούμενες επισκέψεις, ο ιατρός ή η μαία σας θα ελέγξει το βάρος σας και την αρτηριακή πίεση και θα ρωτήσει για τυχόν σημεία ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και θα σας συστήσει να κάνετε καλλιέργειες κολπικού υγρού. Επίσης θα ελέγξει το μέγεθος και τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας, τη θέση του στην λεκάνη σας και θα σας ρωτήσει αναλυτικά για τις κινήσεις του μωρού σας. Στις εβδομάδες αυτές ξεκινούν και τα εβδομαδιαία καρδιοτοκογραφήματα (NST) για μια πιο ολοκληρωμένη και αρτιότερη παρακολούθηση σας. Επίσης θα συζητήσετε διεξοδικά για τις προτιμήσεις σας σχετικά με τη διαχείριση του τοκετού και του πόνου καθώς ετοιμάζεστε για τον τοκετό. Εάν έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις για τον τοκετό – όπως ο τοκετός στο νερό ή η αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής – ορίστε τις επιθυμίες σας σε ένα σχέδιο τοκετού. Ελέγξτε το σχέδιο με τον ιατρό και τη μαία σας, αλλά έχετε κατά νου ότι ίσως κάποιες επιπλοκές κατά την εξέλιξη του τοκετού μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή των σχεδίων. Καθώς πλησιάζει η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, συγκεντρώστε και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Γνωρίζοντας το τι να περιμένετε μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε την πιο θετική εμπειρία τοκετού και μοναδικής γέννησης του παιδιού σας!