Δρ. Πολύζος

Μπορεί να επηρεάσει η έκτρωση μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Πιθανότατα όχι. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις τα επακόλουθα μιας έκτρωσης, όπως μια φλεγμονή ή προβλήματα στην σάλπιγγα, μπορεί να προκαλέσουν εμπόδια στην προσπάθεια για επίτευξη εγκυμοσύνης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του τραχήλου, της ενδοτραχηλικής κοιλότητας και της ενδομητρικής κοιλότητας.

 

Κάθε επέμβαση που διαστέλει τον τράχηλο της μήτρας (μια διαδικασία που είναι απαραίτητη στις περισσότερες αμβλώσεις), μπορεί να αποδυναμώσει την μήτρα. Η μέθοδος της υστεροσκόπησης, κατά την οποία εισάγεται μια πολύ λεπτή κάμερα (5-6 mm) στον τράχηλο και ελέγχεται η κοιλότητα της μήτρας, είναι μια εξέταση που μπορεί να παρέχει διάγνωση και πολλές φορές ταυτόχρονη θεραπεία της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας.

 

Eπιπλέον, αν έχετε κάνει περισσότερες από μία εκτρώσεις στο παρελθόν και μείνετε έγκυος, ο πιθανός τραυματισμός του τραχήλου μπορεί να έχει επιφέρει ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης με περίδεση, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, μία έκτρωση στο παρελθόν δεν επηρεάζει την ικανότητά να συλλάβετε ένα υγιές έμβρυο στο μέλλον, εκτός αν η επέμβαση είχε τυχόν επιπλοκές που έβλαψαν τη μήτρα. Σήμερα, που οι διακοπές κύησης γίνονται σε νοσοκομεία και τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας, ο κίνδυνος σαφώς και είναι μικρότερος, αλλά όχι ανύπαρκτος.

 

Γι’ αυτό και πάντα συνιστούμε σωστή πρόληψη και αντισύλληψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

24h Time-Lapse embryo monitoring – Institute Of Life IASO

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εμβρυολογικό εργαστήριο της Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη ΟΛΩΝ

Περίοδος & Διακοπές

Πως να “καθυστερήσετε” την περίοδο σας λόγω των διακοπών; Έχετε κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός

Παιδιά & Εξωσωματική

Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν; Πολλά ζευγάρια ανησυχούν αν τα μωρά που προέρχονται από την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν από άλλα μωρά ή

Μίλησαν για τον γιατρό

Επικοινωνία Εδώ!