Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος δραστηριοποιείται στο Institute of Life και στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Είναι φυσιολογικό να έχω κοιλιακό πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Περιστασιακά πονάκια σε όλη την κοιλιά είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, και ενώ γενικά είναι ακίνδυνα, όταν συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Εάν έχετε πόνο ή κράμπες μαζί με κηλίδες αίματος, αιμορραγία, πυρετό, ρίγη, κολπικές εκκρίσεις, λιποθυμία, δυσφορία κατά την ούρηση, ή ναυτία και εμετό, ή αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από αρκετά λεπτά ανάπαυσης, καλέστε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να σημαίνει ο έντονος και επίμονος πόνος στην κοιλιά;

Εξωμήτριος κύηση

Η εξωμήτριος κύηση κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: έντονο πόνο ή ευαισθησία που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, αιμορραγία σε μεγάλο βαθμό ή ταχυπαλμία, ζάλη, τάση για λιποθυμία.

Αποβολή

Αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης τις πρώτες 20 εβδομάδες. Κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία είναι γενικά το πρώτο σύμπτωμα, που ακολουθείται από κοιλιακό πόνο λίγες ώρες έως μερικές ημέρες αργότερα. Η αιμορραγία μπορεί να είναι ελαφριά ή βαριά. Ο πόνος που μπορεί να αισθανθείτε είναι σαν κράμπα επίμονη, ήπια ή απότομη. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα της αποβολής. Αν έχετε έντονο πόνο ή βαριά αιμορραγία, θα πρέπει να σας δει αμέσως.

Πρόωρου τοκετού

Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να συμβεί πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης όταν αρχίσετε να έχετε συσπάσεις ή διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας αμέσως εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης σας (πριν τις 37 εβδομάδες):

  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή μια αλλαγή στο είδος της απαλλαγής ( Η βλέννα εμφανίζεται ροζ ή χρωματισμένη με αίμα)
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
  • Κοιλιακό άλγος σαν κράμπες εμμηνόρροιας , ή περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μία ώρα.
  • Αύξηση στην πίεση της περιοχής της πυέλου
  • Χαμηλό πόνο στην πλάτη, ειδικά αν δεν έχετε προηγούμενους πόνους στην πλάτη
  • Αποκόλληση πλακούντα

Η αποκόλληση πλακούντα είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία χωρίζεται ο πλακούντας από τη μήτρα σας, μερικώς ή πλήρως, πριν το μωρό σας γεννηθεί.

 

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς τα συμπτώματα. Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μερικές φορές αιμορραγία , αλλά και περιπτώσεις που μπορεί να έχετε μόνο ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος. Ή μπορείτε να δείτε αιματηρό υγρό νερό. Μπορεί να έχετε πόνο στην πλάτη, ή συχνές συσπάσεις, ή η μήτρα μπορεί να συστέλλεται και να μένει σκληρή σαν κράμπα.

Η προ εκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια σύνθετη διαταραχή της εγκυμοσύνης που προκαλεί μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από όργανα, όπως το ήπαρ, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, και τον πλακούντα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο στο πρόσωπο ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας σας. Ακόμα μπορεί να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ οίδημα στα χέρια σας, και υπερβολικό ή ξαφνικό πρήξιμο των ποδιών ή των αστραγάλων σας. (Αυτή η κατακράτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του βάρους.) Σε μια περίπτωση σοβαρής προεκλαμψίας, μπορεί να έχετε έντονο πόνο ή ευαισθησία στην άνω κοιλιακή χώρα, μια σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές της όρασης (όπως θολή όραση ή να βλέπετε κηλίδες), ναυτία και εμετό. Εάν έχετε συμπτώματα προεκλαμψίας, καλέστε τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Η εγκυμοσύνη σας κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων των νεφρών. Τα συμπτώματα της λοίμωξης της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσφορία, ή κάψιμο κατά την ούρηση, πυελική δυσφορία ή χαμηλότερο κοιλιακό άλγος (συχνά ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό). Μια συχνή ή ανεξέλεγκτη επιθυμία να ουρήσετε, ακόμη και όταν υπάρχουν πολύ λίγα ούρα στην κύστη. Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επειδή μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των νεφρών και πρόωρο τοκετό.

Σημάδια ότι η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα νεφρά σας – και ότι χρειάζεστε ιατρική βοήθεια αμέσως είναι όταν εμφανίζεται υψηλός πυρετός, ρίγη, εφίδρωση. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης σας ή ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας, σε μια ή και στις δύο πλευρές, ναυτία και εμετό. Επίσης ανησυχητικό σημάδι λοίμωξης είναι όταν εμφανίζεται πύον ή αίμα στα ουρά σας.

Άλλες αιτίες

Πολλές άλλες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του κοιλιακού πόνου που ιατρός σας θα εξετάσει είναι ένας ιός στο στομάχι, τροφική δηλητηρίαση, σκωληκοειδίτιδα, πέτρες στα νεφρά, ηπατίτιδα, νόσος της χοληδόχου κύστης, παγκρεατίτιδα, ινομυώματα, και απόφραξη του εντέρου. Η νόσος της χοληδόχου κύστης και η παγκρεατίτιδα είναι συχνά αποτέλεσμα της χολολιθίασης, που είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ινομυώματα μπορούν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως προκαλούν δυσφορία. Η αυξανόμενη πίεση στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου, η οποία είναι πιο πιθανό να συμβεί στο τρίτο τρίμηνο.

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες της αβλαβής κοιλιακής δυσφορίας;

Η κοιλιακή δυσφορία δεν είναι πάντα ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρατηρήσετε κράμπες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον οργασμό. Εφ‘ όσον αυτή είναι ήπια και βραχύβια, είναι απολύτως φυσιολογική και δεν πρέπει να ανησυχείτε.

 

Εδώ είναι μερικές άλλες συνήθεις αιτίες κοιλιακής δυσφορίας.

Φυσικά αέρια και φούσκωμα

Είναι πολύ πιθανό να έχετε πόνους που προκαλούν τα φυσικά αέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονών που επιβραδύνουν την πέψη σας και την αυξανόμενη πίεση της μήτρα σας στο στομάχι και τα έντερα σας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια άλλη κοινή αιτία της κοιλιακής δυσφορίας σε όλη την εγκυμοσύνη, χάρη στις ορμόνες που επιβραδύνουν την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος σας και την αυξανόμενη πίεση της μήτρας στο ορθό έντερο σας.

Συστολές Braxton Hicks

Κάποια στιγμή μετά το δεύτερο τρίμηνο, μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια σφιξίματα στη μήτρα σας. Πριν τις 37 εβδομάδες, οι συστολές Braxton Hicks θα πρέπει να είναι σπάνιες, ακανόνιστες, και ουσιαστικά ανώδυνες.
Καλέστε τον γιατρό σας αν οι συσπάσεις συνοδεύονται από χαμηλότερο πόνο στην πλάτη, αν αισθάνεστε περισσότερο από τέσσερις συσπάσεις την ώρα (ακόμη και αν δεν βλάπτει), αν έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα πρόωρου τοκετού.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να διευκολύνει το κοιλιακό άλγος;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κοιλιακής δυσφορίας που δεν προκαλείται από κάτι σοβαρό:

  • Μετακινηθείτε ή να κάντε κάποιες ήπιες ασκήσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο που μπορεί να προκληθεί από φυσικά αέρια.
  • Κάντε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο ή ντους, ή τοποθετήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα για το πόνο.
  • Λυγίστε προς την πλευρά του πόνου, για ανακούφιση.
  • Πίνετε άφθονα υγρά γιατί η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συστολές Braxton Hicks.

Εάν ο πόνος προκαλείται από συστολές Braxton Hicks, τότε καλό θα ήταν να μείνετε ξαπλωμένη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου; Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος και το αίσθημα

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε οι επιλογές του τρόπου ζωής

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο

Τι να περιμένετε όσο πλησιάζετε ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας και στην υπέροχη εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας! Το τρίτο

Μίλησαν για τον γιατρό

Κατερινα Καραγκιοζη
Κατερινα Καραγκιοζη
23. Μάρτιος, 2023.
Dr. Nina Markoutsaki
Dr. Nina Markoutsaki
7. Φεβρουάριος, 2023.
Εξαιρετικός γυναικολόγος,up to date με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του,ευπρόσιτος κι επεξηγηματικός.Ευγενέστατο και πρόθυμο στην εξυπηρέτηση,το team των συνεργατών του.
pinelopi sanida
pinelopi sanida
2. Aρίλιος, 2022.
Είναι σπουδαίος γιατρός !
Rene L
Rene L
19. Iανουάριος, 2022.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΙΑΡΗ
15. Oκτώβριος, 2021.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΓΑ
8. Φεβρουάριος, 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
17. Φεβρουάριος, 2020.
Άριστος γιατρός. Γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, πρόθυμος να ακούσει και να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.
elpi moy
elpi moy
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός, ιατρείο υψηλών προδιαγραφών, άριστο προσωπικό, επαγγελματική φροντίδα.
Εριεττα Κοντακου
Εριεττα Κοντακου
10. Φεβρουάριος, 2020.
Εξαιρετικός γιατρός. Πολύ καλή συνεργασία.
Gina Perimeni
Gina Perimeni
10. Φεβρουάριος, 2020.
ΑΡΙΣΤΑ 10 !!!